Κυπριακό

Ο Ερντογάν στήνει νέα κρίση στη Κύπρο: Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας - Αθήνα-Λευκωσία απλά ''παρακολουθούν''

Η Άγκυρα συνεργάζεται με τους συμμάχους της στα κατεχόμενα στη βάση  της  λύσης  δύο κρατών για  την σύνοδο κορυφής που θα γίνει  υπό τον ΟΗΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου στο  νησί της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

«Θα συνάψουμε συμφωνία ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και όχι ως τουρκοκυπριακή κοινότητα», δήλωσε ο "υπουργός Εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγκρουλόγλου του ψευδοκράτους  στο Al-Monitor σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού περνά από την αναγνώριση ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου.»

Η λύση των δύο κρατών έχει προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκλογή του Ersin Tatar ως προέδρου των κατεχομένων, στενού συμμάχου του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν

Το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων θαλάσσιων διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το σύνταγμα που παραχώρησε στην Κύπρο την ανεξαρτησία το 1960, από τη Μ. Βρετανία.

Ο Δημήτρης Κατσούδας, πρώην  Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας, ο οποίος κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις υπό το κυβερνών Κόμμα Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η Τουρκία πιθανότατα θα επιμείνει  στα αιτήματά της για ένα εντελώς ξεχωριστό κράτος στην Κύπρο.

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο όχι για να επιτύχει εντελώς ξεχωριστά κράτη αλλά για να επιτύχει ένα βόρειο τουρκικό κράτος με πολλή ιδιοκτησία που θα ήταν σχεδόν ανεξάρτητο », είπε.

Οι προηγούμενες συνομιλίες επίλυσης επικεντρώθηκαν σε δύο συστατικά κράτη που ενώθηκαν σε μια ομοσπονδία

Ποιο πρόσφατο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού ήταν αυτό τού σχεδίου Ανάν που οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν στην πλειοψηφία τους, ενώ το 76% των Ελληνοκυπρίων το απέρριψε.

«Το σχέδιο Ανάν ήταν πραγματικά μια ευκαιρία να τερματιστεί το ζήτημα και αυτό απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Τώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην νέα  πρωτοβουλία του ΟΗΕ  », δήλωσε ο Τούρκος Μουράτ Άσλαν, πρώην  στέλεχος  των στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας του  και ο οποίος  κατείχε διάφορες θέσεις στο  τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο.

Ο Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νεάπολης στην Πάφο της Κύπρου, αναφέρει ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε το σχέδιο ήταν ότι δεν αντιμετώπιζε σωστά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. «Οι Τούρκοι θέλουν τη στρατιωτική παρουσία όχι για προστασία, αλλά έτσι ώστε να  μπορούν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον πλούτο της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία της κανονικότητας. ”

Μια λύση δύο κρατών έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Αθήνα απορρίπτει επίσης την ιδέα ενός νέου τουρκικού κράτους.

Ο Κατσούδας λέει στο Al-Monitor ότι όσο περνά ο χρόνος, το Κυπριακό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. «Οι πραγματικότητες στο νησί έχουν αλλάξει δραστικά. Στην αρχή, οι Τουρκοκύπριοι ήταν η πλειοψηφία και είχαν κυπριακή ταυτότητα. Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων προέρχεται από την ενδοχώρα της Ανατολίας».

Η εξασθενημένη μνήμη μιας ενωμένης Κύπρου και η παρόρμηση να ξεχωρίσουν μετά από χρόνια απογοήτευσης με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών δίνουν περισσότερη έλξη στη λύση των δύο κρατών. Είναι επίσης αυτό που γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι από την καθημερινή ζωή.

Ο Ευρυβιάδης συμφωνεί ότι μια λύση δύο κρατών θα σήμαινε κατά κάποιο τρόπο τη θεσμοθέτηση του status quo, προειδοποιώντας τους Ελληνοκύπριους να πιέσουν τις δυτικές πρωτεύουσες εναντίον της.

«Εάν δεν πρόκειται να μου δώσετε ασφάλεια, δεν υπογράφω κανένα έγγραφο που να παραιτείται της νομιμότητας του κυπριακού κράτους. Η νομιμότητα της Κύπρου είναι η μόνη πραγματική δύναμη που έχουν οι Κύπριοι », πρόσθεσε ο Ευρυβιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές λένε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του επόμενου μήνα. Αλλά ο Ερντογάν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει χρόνο στο πλευρό του. Θεωρεί ο Τούρκος Πρόεδρος  ότι όσο περισσότερο  καθυστερεί να επιλυθεί το ζήτημα τόσο περισσότερο συνηθίζουν όλοι οι Κύπριοι στην ιδέα του  διχασμένου νησιού.

Οι δυτικές δυνάμεις φαίνονται λιγότερο πρόθυμες να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στην Κύπρο. Ο Ερντογάν  λέει ότι δεν εφευρέθηκε το Κυπριακό και τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο νησί από το 1974. Σε αντίθεση με μια αυτοκρατορική εισβολή στις ερήμους της Λιβύης, η ανησυχία της Άγκυρας για την Κύπρο συνδέεται με τους περίπου 300.000 Τούρκους που ζουν στο Βορρά.

«Ποτέ δεν αποφύγαμε να εκφράσουμε ότι το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα για το τουρκικό έθνος. Το μέλλον για τους Τουρκοκύπριους είναι χρέος  προς την πατρίδα μας, την Τουρκία », δήλωσε ο Ερτουγκρουλόγλου στο Al-Monitor.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ