Κυπριακό

Τούρκος στρατηγός ε.α.: Να επιτρέψουμε την χρήση της τουρκικής βάσης στα κατεχόμενα σε Ρωσία & Κίνα

Μόνο τυχαίος δεν είναι ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Fahri Erenel, που μίλησε για “στρατιωτικές διευκολύνσεις" σε Ρώσους και Κινέζους στην τουρκική αεροναυτική βάση στα κατεχόμενα στην Κύπρο, φυσικά με μορφή ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων, ασκήσεων κά.

Ο Erenel, ο είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Istinye, επίτιμο Μέλος του Κέντρου Ερευνών Στρατιωτικών Επιστημών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και αντιπρόεδρος του κρατικού Τουρκικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών (TASAM), και όλα αυτά μας λένε πολλά για τις δηλώσεις του σχετικά με “πρόταση” που αφορά τα υποχθόνια σχέδια της Άγκυρας για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος στηλιτεύει την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την δημιουργία ενός αντι-τουρκικού άξονα προσθέτοντας: “η συμμαχία μας ενάντια στην αντι-τουρκική συμμαχία. Θέλουμε την παρουσία Ρώσων και Κινέζων στην Βόρεια Κύπρο ως την πιο σημαντική απάντηση στο σχέδιο πολιορκίας της δύσης”.

Όντως στα σχέδια της Τουρκίας, είναι η δημιουργία στα κατεχόμενα της Κύπρου μιας μεγάλης αεροναυτικής βάσης που θα θυμίζει "βάσεις της Τουρκίας σε άλλες χώρες”.

“Θα παράσχουμε εν προκειμένω αποτελεσματικές διευκολύνσεις, ενώ η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας εξαρτάται από τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, που αποτελούν τους σημαντικότερους αντιπάλους των ΗΠΑ", τόνισε ο ίδιος.

Ο Erenel δήλωσε για το θέμα αυτό:“γνωρίζουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία Ρώσων και Κινέζων στην Μεσόγειο. Η συνεργασία μας με επίκεντρο την Κύπρο με αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Πρώτα απ 'όλα, μπορούμε να παρέχουμε εμπορικές λιμενικές εγκαταστάσεις και στις δύο χώρες ξεχωριστά, ενώ μπορούμε να εκμισθώσουμε στην Κίνα περιοχή για την κατασκευή νέου λιμένα.

Μπορούν να δημιουργηθούν είτε κοινές στρατιωτικές βάσεις είτε ξεχωριστές, αναδιαμορφώνοντας πλήρως την γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία Ρώσων και Κινέζων θα είναι η πιο σημαντική απάντηση στον αποκλεισμό των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Οι διευκολύνσεις που θα παρέχουμε σε Ρώσους και Κινέζους μπορούν επίσης να συμβάλουν  στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ και πολλές χώρες που είναι σύμμαχοι με αυτές τις χώρες, οι οποίες θα αναγνωρίσουν την Βόρεια Κύπρο, ενισχύοντας τις διεθνείς μας σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αποδυναμώσει την ελληνική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι βάσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία της Βόρειας Κύπρου όσον αφορά το εισόδημα και την απασχόληση και ενδέχεται να επηρεάσουν την αύξηση του επιπέδου εισοδήματος.

Όποιοι έχουν πρόβλημα με αυτά που λέω γιατί δεν μίλησαν όταν η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για την δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μαρί αφού δεν υπάρχει λύση στο νησί;

Γιατί δεν μιλούν για την διακοπή των σχεδίων του Ισραήλ που θέλει να κατασκευάσει λιμάνια στην Κύπρο;”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Η Τουρκία “παίζει” πλέον με υπερδυνάμεις και δηλώνει ότι μπορεί να πράττει ό,τι θέλει στα κατεχόμενα, ή στο τουρκικό έδαφος με τα ρωσικά συστήματα S-400.

Το θέμα είναι τι ακριβώς θα πράξει η δύση, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ γενικά, με τον τουρκικό επεκτατισμό και τα άνομα σχέδια του να αναβαθμιστεί σε Οθωμανική αυτοκρατορία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ