Κυπριακό

«Οθωμανικό μιράσι» τα Βαρώσια κατά τον Μπεντέρ

Το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να συζητηθεί με τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα Ηνωμένα Έθνη και θα συμβάλλει προς την λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά πάντοτε κάνει βήματα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ.
 
Όπως ανάρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χθες το απόγευμα, απαντώντας σε ερώτηση για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει το διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζεται επανειλημμένα σε αποφάσεις του ΟΗΕ.
 
«Σίγουρα, το να είναι κλειστά τα Βαρώσια έτσι, εδώ και 46 χρόνια, δεν είναι κάτι που επιθυμούμε. Αλλά στο θέμα των Βαρωσίων, το σωστό είναι ότι πρέπει να συζητηθεί με τρόπο που θα αρμόζει στο διεθνές δίκαιο, τα ΗΕ και θα συμβάλει προς την λύση».
 
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι σοβαρά θέματα, όπως αυτό των Βαρωσίων, δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα όταν αφήνεται εκτός η «προεδρία», εννοώντας το γραφείο του Τ/κ ηγέτη. Επίσης, συνέχισε, γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας αυτό το θέμα και φαίνεται σαν να γίνεται διαγωνισμός ποιος θα ανοίξει τα Βαρώσια, ο «πρόεδρος», ο «πρωθυπουργός» ή ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», αναφερόμενος στον ίδιο, τον Ερσίν Τατάρ και τον Κουντρέτ Οζερσάι. «Αυτό είναι τελείως λάθος, είναι σαν μια προσπάθεια να σωθεί η μέρα και αυτό το βλέπει ο κόσμος, το καταλαβαίνει».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ περιμένει τις «εκλογές» για να αρχίσει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς συνάντηση για την Κύπρο. «Αυτή είναι η δέσμευση του κ. Γκουτέρες, και η Τουρκία έχει ενημερώσει από πριν ότι είναι έτοιμη να προσέλθει σε αυτή την άτυπη πενταμερή. Βήματα που θα γίνουν με τρόπο που θα ζημιώσουν αυτή την πρωτοβουλία, θα προκαλέσουν ζημιά πάνω από όλα στον τ/κ λαό και τις πολιτικές της Τουρκίας. Γι’ αυτό αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν με έναν υγιή τρόπο».
 
Οι «εκλογές» έρχονται και φεύγουν, αλλά αυτό που πρέπει να εξετασθεί είναι η οντότητα του τ/κ «λαού», οι ανάγκες του και το να προχωρήσει προς το καλύτερο.
  
Ισχυρισμοί Μπεντέρ για Βαρώσι και βακούφικα


Οθωμανικό «μιράσι» (κληρονομιά) είναι ολόκληρη η περιοχή Βαρωσίων, περισσότερα από 2.400 στρέμματα στην Βάση Ακρωτηρίου και γενικά, το 30% ολόκληρης της Κύπρου, υποστήριξε ο «διευθυντής» του «τμήματος» βακουφίων, Ιμπραχίμ Μπεντέρ.
 
Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή  του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, το Σάββατο, ο κ. Μπεντέρ ανάφερε ότι στην Κύπρο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν ιδρυθεί περίπου 2200 ιδρύματα και εδώ και 450 χρόνια χρησιμοποιώντας αυτά τα βακούφικα, οι Τ/κ της Κύπρου συνεχίζουν να υπάρχουν και με τα έσοδα αυτών χτίζουν σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία, στηρίζουν «τους φακίρηδες και τους φουκαράδες». Ακόμα και κατά την περίοδο επίθεσης των Ε/κ, πρόσθεσε, το μόνο κλαδί που οι Τ/κ μπορούσαν να κρατήσουν ήταν το ΕΒΚΑΦ.
 
Ο κ. Μπεντέρ είπε ότι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για κάθε βακούφικο στο νησί και μάλιστα σε ψηφιακή μορφή, και μπορεί να αναζητηθούν για οποιαδήποτε νομική υπόθεση χρειαστεί. « Στην  συνολική έκταση της Κύπρου, το 39% του νησιού είναι βακούφικο με τίτλο ιδιοκτησίας και σε κάθε μέρος της Κύπρου υπάρχει μια βακούφικη περιουσία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βρετανικής περιόδου διοίκησης, μετά το 1878, τα περισσότερα βακούφικα οικόπεδα δόθηκαν στους Ε/κ και την εκκλησία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ιδρυμάτων/βακούφικων».
 
Ο κ. Μπεντέρ πρόσθεσε ότι στα Βαρώσια περίπου 4.500 στρέμματα ανήκουν στα βακούφικα Λαλά Μουσταφά, Αμπντουλάχ Πασιά και Μπιλάλ Αγά. Υποστήριξε ότι ο Λαλά Μουσταφά Πασιά αγόρασε στα Βαρώσια τη γη με δικά του χρήματα, για 300 χρόνια την χρησιμοποιούσαν ως βακούφικο και εκεί υπάρχουν τζαμί και τάφοι, αλλά την εποχή των Άγγλων, με τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο – όπως ισχυρίστηκε – η περιουσία εκείνη δόθηκε σε Ε/κ. «Βασικά δεν δόθηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά το δικαίωμα χρήσης. Οι Άγγλοι το έχουν αυτό παραδεχθεί. Γι’ αυτό τα κλειστά Βαρώσια είναι 100% βακούφικη περιουσία. Εμείς έχουμε στα χέρια μας όλους τους τίτλους βακουφίων και τους τίτλους ιδιοκτησίας των Άγγλων, που μπορούν να το αποδείξουν αυτό. Ελπίζω ότι τα Βαρώσια θ’ ανοίξουν και θα χρησιμοποιηθούν ως βακούφικη περιουσία».
 
Θεωρεί δε εκτός διεθνούς δικαίου, όπως είπε, ότι η διοίκηση στην ε/κ πλευρά – όπως αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΚΔ – δεν επιτρέπει την χρήση των βακούφικων εκεί και το ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί να τα ενοικιάσει ή να τα πάρει πίσω και γι’ αυτό θ’ αρχίσουν, πρόσθεσε, τις νομικές διαδικασίες.
 
Στις βρετανικές βάσεις, συνέχισε ο Ιμπραχίμ Μπεντέρ, υπάρχουν επίσης χιλιάδες στρέμματα βακούφικων και μετά από παρέμβαση του ΕΒΚΑΦ στην διοίκηση, σε σχέση με την συμφωνία Κύπρου – Βρετανίας το 2014, τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι περιουσίες βακουφίων δεν θα δοθούν σε Ε/κ.
 
Σε περίπτωση που αυτό γίνει, είπε, θα προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες και αν χρειαστεί θα πάνε στο ΕΔΑΔ. Την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε, πήρε επιστολή από τον Στρατηγό Ρομπ Τόμσον της διοίκησης των ΒΒ πως δεν πρόκειται να δοθούν σε Ε/κ τουρκικές περιουσίες και περιουσίες βακουφίων που βρίσκονται στις Βάσεις
 
«Μόνο στις Βάσεις Ακρωτηρίου, πάνω από 2/400 στρέμματα είναι βακουφίων. Αυτά είναι του ΕΒΚΑΦ και των Τ/κ. Γι αυτό το να δοθούν υπό τον έλεγχο των Ε/κ είναι παράβαση του ιδρυτικού νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δοθούν σε μας και θα πάμε εκεί, θα τα νοικιάσουμε ή θα επενδύσουμε και τα έσοδα θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες των ανθρώπων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα βακούφικα».
 
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην ίδρυσή του ΕΒΚΑΦ, μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τον Σελίμ τον Β, χαρακτηρίζεται μεταβατικό το στάδιο από το 1878 μέχρι το 1914, κάνοντας λόγο σε προσάρτηση τότε του νησιού στην Αγγλία και την έκθεση Seager με βάση την οποία οι Βρετανοί πήραν την περιουσία του ΕΒΚΑΦ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
 
Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες από έγγραφα στα οποία ο κ. Μπεντέρ έκανε αναφορά στην συνέντευξή του.
 
Δημοσίευμα «Γκαζέτα»


Την επομένη της συνέντευξης Μπεντέρ στο πρακτορείο «Αναντολού», η ιστοσελίδα «Γκαζέντα» έγραψε για πληροφορίες με πηγή και από Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη, για «μεσάζοντες» που επικοινωνούν με τους Ε/κ ιδιοκτήτες του 1974, ιδιαίτερα με όσους έχουν περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο, και κάνουν προτάσεις για αγορά.
 
Η ιστοσελίδα λέει ότι πρόκειται για εταιρείες, Κινέζικες και Ρώσικες,που βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινήσεις, οι μεσάζοντες είναι Ε/κ και σημειώνει ότι μέχρις στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σημειώνει επίσης ότι οι προτάσεις διαφέρουν από 500.000 στερλίνες για ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Μέμνωνα, μέχρι 1,5 εκ στερλίνες κοντά στο ξενοδοχείο Παλμ Μπιτς.
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο ανάπτυξης της περίκλειστης πόλης, θα είναι καθαρά τουριστική με υδροπάρκο και χώρους εστίασης και διασκέδασης. Αναφέρει επίσης ότι όλοι λένε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων θα είναι σταδιακό κι επικαλείται πληροφορίες ότι το ξενοδοχείο Ασπέλια που ανήκει στην εκκλησία, στους σχεδιασμούς της Τουρκικής Δημοκρατίας και του «υπεξ» του ψευδοκράτους έχει αφεθεί εκτός.
 
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι Ε/κ ιδιοκτήτες του 1974 διεκδικούν στα Βαρώσια εκτός από επιστροφή και αποζημίωση, δικαιώματα απώλειας χρήσης των περιουσιών τους αλλά και απώλεια εσόδων και γράφει πως η Τουρκία αναζητούσε τρόπους που δεν θα περιλάμβαναν τις αποζημιώσεις για την εν λόγω περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ