Εσωτερική Ασφάλεια

Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην αποθήκη πυρομαχικών - Το χρονικό του εφιάλτη

Η φωτιά και η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο έσβησε -καθώς αργά την Πέμπτη δεν υπήρχε πια εστία φωτιάς- και τώρα αρχίζει το δύσκολο και μακρύ έργο της εκκαθάρισης και του απολογισμού.

Στην περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών το θερμικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Από αύριο θα μπουν πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) που έχουν μεγάλη εμπειρία από τον εντοπισμό και την ασφαλή εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ερώτημα -ένα από τα πολλά, για την ακρίβεια- που θα πρέπει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες: πόσα και ποια πυρομαχικά εξερράγησαν, ποια όχι και πώς θα λειτουργήσει η μονάδα με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκρηξη

Τη στιγμή της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο κατέγραψε βίντεο από μικρή απόσταση, το οποίο δείχνει καθαρά μια μπάλα φωτιάς με τεράστιο ωστικό κύμα.

Στο βίντεο διακρίνεται αρχικά μια μικρότερη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την ακολουθεί μια πολύ μεγαλύτερη που συνοδεύεται από εκκωφαντικό ήχο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο, εκτός του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης, όπου φυλάσσονται πυρομαχικά

Η βάση είναι η δεύτερη πιο σημαντική σημαντικη της Πολεμικής Αεροπορίας μετά απο αυτήν την Λάρισας.

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Επιπλεόν, για λόγους ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή· υπάρχει και ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπόρει να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

Δεν απομακρύνονται όλα, καθώς τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούνται σε «σέλτερ» τα οποία αντέχουν σε πολύ ισχυρές εκρήξεις. 

Τα πυρομαχικά στη βάση

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο όγκοι πυρομαχικών. Ο πρώτος που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α' Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).

O δεύτερος όγκος (Β' Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.

Στη Β' Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε γρήγορα από τον συγκεκριμένο χώρο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία εκεί. 

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή, θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί.

Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β' Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. 

Χαρακτηριστικό του πόσο ευαίσθητη θεωρείται η περιοχή, είναι το γεγονός πως το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.

Εκκενώθηκε η Νέα Αγχίαλος

Με την πύρινη κόλαση να μαίνεται στη Νέα Αγχίαλο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, τη στιγμή που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακραίος. Όπως δήλωσε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα για την εκκένωση 12 οικισμών στη Μαγνησία.

«Δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις να ανακόψουν την τεράστια δυναμική της φωτιάς. Οι πάντες συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» υπογράμμισε, δε, για το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Νέα Αγχίαλο.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος έφυγε άρον-άρον από Μικροθήβες και Νέα Αγχίαλο, κατευθυνόμενος προς Αλμυρό, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν την περιοχή από τη θάλασσα. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες με μητέρες να έχουν πάρει στην αγκαλιά τα μωρά τους και να επιβιβάζονται σε σκάφη ιδιωτών, ενώ κάποιοι άλλοι μετέφεραν στην αγκαλιά τα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 133 άνθρωποι από ιδιωτικά σκάφη και με τη συνδρομή τριών πλωτών του Λιμενικού, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Βόλου.

Οι αστυνομικοί πήγαιναν κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα, καλώντας τους πολίτες να φύγουν από την περιοχή.

Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr φαίνεται καθαρά η στιγμή του απεγκλωβισμού των πυρόπληκτων από το λιμάνι Αγχιάλου με ιδιωτικά σκάφη.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ