Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φωτιές σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Ανατ. Αττική-Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Κλειστοί την Τρίτη οι παιδικοί σταθμοί στη Σαρωνίδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι Αρχές για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τη στιγμή που σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σαρωνικού ανέφερε ότι αύριο Τρίτη (18/07) οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης (ΚΔΑΠ) θα παραμείνουν κλειστά. «Αύριο Τρίτη 18 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου Σαρωνικού θα παραμείνουν κλειστά λόγω της επιβαρυμένης με καπνό ατμόσφαιρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σαρωνικού.

Δήμαρχος Σαρωνίδας: «Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών»

Την εικόνα από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται ανεξέλεγκτο στην περιοχή της Σαρωνίδας, περιέγραψε ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Γκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για την «χειρότερη καταστροφή που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο Σαρωνικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίνης τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές εστίες φωτιάς ενώ δεν έχει κοπάσει ο αέρας.

«Πρώτο μέλημά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών και τμήματα περιοχών τα οποία είναι επίφοβα», πρόσθεσε ο κ. Γκίνης.

«Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» κατέληξε ο δήμαρχος Σαρωνίδας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες αυλές σπιτιών στη Σαρωνίδα

Φωτιά: Περιγραφές σοκ από τους κατοίκους σε Κουβαρά, Ανάβυσσο & Σαρωνίδα

Καλύτερη η εικόνα σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σε Λουτράκι και Ανατολική Αττική.

Βασική έννοια υπάρχει για το νότιο κομμάτι, της Καλλιθέας Λουτρακίου.

Να σημειωθεί πως υπάρχει παντού ο κίνδυνος των αναζοπυρώσεων λόγω των ισχυρών κατά τόπους ανέμων.

Βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού νωρίτερα στο Λαγονήσι:

Το πρωί θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα

Λίγο μετά τις 21:00, οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς.

Πλέον, το βάρος «πέφτει» στα επίγεια μέσα τα οποία θα επιχειρούν, όπως φαίνεται, όλο το βράδυ σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα. Πιο συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες σε:

- Σαρωνίδα

- Δερβενοχώρια

- Λουτράκι

Τα εναέρια μέσα αναμένεται να επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

Meteo: Πώς οι άνεμοι θα επηρεάσουν τα πύρινα μέτωπα - Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/07) κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Ειδικότερα, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει σχετικά με την πορεία των ανέμων που θα πνέουν το βράδυ στα πύρινα μέτωπα σε Κορινθία και Βοιωτία.

Αναλυτικά, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι, Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%).

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%).

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα:

Τη σύλληψη δύο ανδρών ημεδαπών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι ανακριτικές διεργασίες για τις υπόλοιπες πυρκαγιές.

«Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», δήλωσε μεταξύ άλλων πριν λίγο αναφορικά με τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμη ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι πριν από λίγο ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης, δύο ανδρών , ημεδαπών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι « για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν, και ζημιές που έχουν υποστεί ήδη οι περιουσίες των ανθρώπων η καταγραφή θα είναι άμεση και οι αποζημιώσεις πολιτών μας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

«Σήμερα είτε από αμέλεια είτε από εγκληματική αμέλεια είτε αποκλεισμό είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι 4 σοβαρότερες εκδηλώθηκαν σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια», σημείωσε και τόνισε ότι στις παραπάνω περιοχές επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα. Ακόμη, επισήμανε ότι σε πολλές περιοχές θα δουλέψουν όλο το βράδυ χωματουργικά της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Όπως δήλωσα ήδη επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες η κλιματική κρίση είναι εδώ και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», υπογράμμισε και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φωτιές.

«Θέλω να ευχαριστήσω, για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές, τους άντρες και τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας του λιμενικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τους πολίτες που βοήθησαν. Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά, μπορούν να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο», ανέφερε.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και την αυριανή ημέρα. «Θα ήθελα τέλος για σήμερα να απευθύνω ξανά έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή στην αυριανή ημέρα καθώς αυτή θα είναι εξίσου δύσκολη ημέρα με ακραία καιρικά φαινόμενα», κατέληξε.

 

Β. Κικίλιας: «Συνελήφθησαν 2 ημεδαπή για θερμές εργασίες»

 

Λαγονήσι: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

 

Φωτογραφίες: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό όσων επιχειρούν στα μέτωπα και όσων επλήγησαν από τις φωτιές

Φωτογραφία: Η φωτιά στα Δερβενοχώρια από την Αθήνα λίγο πριν νυχτώσει

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ