Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Έχουν παρανοήσει-Ο Ερντογάν επιδιώκει μυστικά συμφωνία με Αλ Σίσι για ακύρωση συμφωνιών της ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο

Για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου κάνει λόγω τουρκική εφημερίδα μετά από 10ετή παύση.

Η ίδια επικαλούμενη άρθρο στο Pentapostagma.gr, του Παναγιώτη Νάστου με τίτλο “ Σε εγρήγορση η Αθήνα! Μετά την νίκη ο Ερντογάν επιδιώκει επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο”, γνωστοποιούν τις λίαν επιθετικές προθέσεις τους για την Αίγυπτο και προσωπικά για τον πρόεδρο της Αλ Σίσι.

https://www.youtube.com/watch?v=b82t6eX2UUQ

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι “μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο Σίσι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν και τον συνεχάρη και δήλωσε ότι συμφώνησαν να ορίσουν έναν αμοιβαίο πρεσβευτή. Οι σχέσεις των δύο χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, που έχουν βελτιωθεί μετά από χρόνια, δίνουν ήδη τα σήματα σημαντικών αλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη και όταν η Τουρκία και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δεν διέκοψαν τις εμπορικές τους σχέσεις. Τώρα, με την εξομάλυνση, αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ομαλοποίησης είναι βέβαιο ότι θα είναι μεγαλύτερος από την οικονομία. Χένρι Κίσινγκερ, «Δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος στη Μέση Ανατολή χωρίς την Αίγυπτο, ούτε ειρήνη χωρίς τη Συρία».

Η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, αποτελεί σημαντική δύναμη στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η φιλία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχει σημαντικές επιπτώσεις σε θέματα όπως η “δίκαιη” οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή, η δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων, ο τερματισμός των επιθέσεων στην Παλαιστίνη, η προστασία της ακεραιότητας της Λιβύης, η αντίσταση στις επιθέσεις στον Ατλαντικό και η Ανατολική Μεσόγειος που ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος έχει υποστηρίξει εν μέρει τα σχέδια για φυλάκιση της Τουρκίας στον Κόλπο της Αττάλειας κάνοντας σημαντικά λάθη τα τελευταία χρόνια.

Η Συμφωνία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπεγράφη με την Ελλάδα, αν και περιορισμένη, ήταν η μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να καταστήσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παρωχημένη.

Σε αυτό προστέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσια καλώδια.

Και πάλι, η Τουρκία αποκλείστηκε επίμονα από το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο ιδρύθηκε στο Κάιρο με στόχο τον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στους τριμερείς μηχανισμούς που δημιούργησαν η Ελλάδα και η Κύπρος εντάχθηκε και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό που έκανε επίδειξη σημαίας σε πολυεθνικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι αποκατασταθείσες σχέσεις με την Τουρκία έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν όλη αυτή τη διαδικασία. Εδώ αρχίζει ο μεγάλος φόβος του μετώπου του Ατλαντικού (ΗΠΑ), ειδικά στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις που παρατίθενται παρακάτω και που είναι πιθανό να σημειωθούν την επόμενη περίοδο ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο:

1. Η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνεργάζεται με την Τουρκία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων σεισμικών/γεωτρήσεων στον κόσμο.

2. Δημιουργία μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για τον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

3. Ακύρωση των συμφωνιών της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε η Αίγυπτος πρώτα με την Ελλάδα και μετά με την Κύπρο.

4. Αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο και υπογραφή νέας συμφωνίας ΑΟΖ, στην οποία θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση από τη συμφωνία με την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

5. Η Αίγυπτος, η οποία είναι ο 10ος κορυφαίος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, θα αρχίσει να προμηθεύει προϊόντα τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

6. Συμμετοχή της Αιγύπτου στην Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου που έχει εκπονήσει η Τουρκία από το 2006.

7. Κοινός προγραμματισμός ασκήσεων από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την Κίνα. Έναρξη μιας νέας «Διαδικασίας της Αστάνα» με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Ρωσίας για την ακεραιότητα της Λιβύης.

Το Ατλαντικό Μέτωπο γνωρίζει επίσης ότι αυτή η λίστα, η οποία είναι πολύ εύκολο να επεκταθεί, είναι ρεαλιστική”, αναφέρει ο Τούρκος ειδικός.

Η  οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας ήδη παρακολουθείται στενά από την χώρα μας, ενώ η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένη και δεν αλλάζει με τίποτα, ειδικά όσο είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Αλ Σίσι και ο αιγυπτιακός Στρατός.

Η Τουρκία στριμωγμένη σε σημείο αφάνταστο ειδικά στην οικονομία είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να επιχειρήσει κάτι “ πολύ τολμηρό” στην περιοχή της ανύπαρκτης "Γαλάζιας Πατρίδας" για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, με στόχο να παζαρέψει για αυτά ώστε να λάβει δάνειο από Κίνα και αραβικές χώρες.

Σε καμία περίπτωση ο Ερντογάν, ότι και να γίνει, δεν θα καταφύγει στο ΔΝΤ, αφού είναι ενάντια στην ιδεολογία του από το 2001, που ανέλαβε την εξουσία.

Αυτά που χρωστάνε ή τους λείπουν σε χρήμα, οι Τούρκοι θα τα αναζητήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αλαζονεία μιας περιφερειακής δύναμης που είναι ικανή να φτάσει ακόμα και σε πολεμική επιχείρηση για να επιβάλει την θέληση της.

Μονόδρομος για την Ελλάδα είναι ο εξοπλισμός των Ενόπλων της Δυνάμεων με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα  συστήματα σε στεριά, αέρα και θάλασσα, με στόχο να επιβάλουν την άποψη στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο πως το ανθρώπινο και υλικό κόστος σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλο και τρομερό για τον τουρκικό λαό.   
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ