Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιές: Πέντε τα μέτωπα στον Έβρο - Οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό - Τρία στη Λέσβο (upd -βίντεο)

Νεώτερη ενημέρωση

Εφιαλτική νύχτα στη Δαδιά – Πλησιάζει το χωριό η πυρκαγιά

Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή νύχτα στη Δαδιά του Έβρου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης συνεχίζει να καίει με αμείωτο ρυθμό. Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, ενώ πλέον κατευθύνεται προς το χωριό της Δαδιάς. Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη να περιοριστεί η μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, η φωτιά στον Έβρο έχει κάψει το παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των άγριων και σπάνιων αρπακτικών πουλιών, καταστρέφοντας την «καρδιά» του παγκόσμιας σημασίας μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς.

Σημειώνεται πως πυροσβεστική και κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά ξεφύγει από κάθε έλεγχο και χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό. Σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί θα σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή, ενώ λεωφορεία θα περιμένουν στο χωριό για να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ η φωτιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα. Το δάσος της Δαδιάς δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προηγούμενη ενημέρωση

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Λέσβου.

Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα μέτωπα, που εξακολουθούν να καίνε, γεμίζοντας αγωνία τους κατοίκους για την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στα σημεία των πυρκαγιών βρίσκονται και επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές με υδροφόρες των ΟΤΑ, καθώς και οι δυνάμεις του Στρατού.

Τρία μέτωπα

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει «σπάσει» όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί, με τα ενεργά μέτωπα να είναι τρία: προς Βατερά, Βρίσα και Σταυρό.

Στην περιοχή των Βατερών, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Μάχη χωρίς εναέρια μέσα

Η ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων εντείνεται από το γεγονός ότι λίγο μετά τις 20:30 σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της πυρκαγιάς, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες από τις επίγειες δυνάμεις και τα οχήματα των ΟΤΑ.

Επιχειρούν και αστυνομικές δυνάμεις

Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Επίσης, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών.

Ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον βοηθό του και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Ολονύχτια μάχη

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τη φωτιά που καίει για τρίτη μέρα στο οικοσύστημα της Δαδιάς του Έβρου με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν όλη τη νύχτα δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα το παρθένο δάσος.

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα.

https://youtu.be/etZGUdfr71A

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς στον Έβρο έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

https://youtu.be/NX_KyrJijhU

Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.

Η σημασία του δάσους της Δαδιάς 

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς.

Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.

Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.

Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Βασιλαετοί και θαλασσαετοί είναι δύο ακόμα από τα είδη προς εξαφάνιση που έχουν καταγραφεί στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ γεράκια, φιδαετοί, αετογερακίνες, χρυσαετοί, σταυραετοί αλλά και χαλκοκουρούνες, μεσοτσικλιτάρες, λιοστριτσίδες,δρυομυγοχάφτες και ο παρδαλοκεφαλάς, είναι μερικά από τα 219 συνολικά είδη πτηνών του δάσους.

Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.

Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής. Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό.

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα. Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

Αρχικό κείμενο

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου δασική φωτιά αναφέρθηκε ο δασολόγος, γενικός διευθυντής Δασών και δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μία αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δασικό οικοσύστημα», επισήμανε.

Ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει αλλά και που πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα που δημιουργείται.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας είπε ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσα στο πεδίο οι δασικές υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα του δασαρχείου Σουφλίου με επικεφαλής την δασάρχη του, αλλά και η διεύθυνση δασών Έβρου με επικεφαλής τον διευθυντή του.

Συμβάλλουν συνεχώς των δυνάμεων καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα και προσέθεσε ότι από χθες ενεργούν υλοτόμοι των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες πέρα των υπαρχόντων. 

Σήμερα, μάλιστα, όπως τόνισε, ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι σε σχέση με χθες με 32 αλυσοπρίονα και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από δασικούς συνεταιρισμούς των όμορων δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου με επικεφαλής τους δασάρχες των εν λόγω δασαρχείων. «Στόχος μας είναι να δουλεύουν σήμερα από το απόγευμα και το βράδυ πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά πάνω από 200 άτομα», σημείωσε. 

Όπως είπε, από πλευράς δασικής βλάστησης, κυριαρχεί η τραχεία και η μαύρη πεύκη σε ό,τι αφορά τα κωνοφόρα είδη, ενώ από πλατύφυλλα η δρυς και επισήμανε ότι η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 περίπου στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας της φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού.

«Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούσαμε και μπορούμε να υλοποιούμε», υπογράμμισε.

«Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε την δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και να δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στον πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υλοποιήθηκαν φέτος για το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και αξιοποιώντας φέτος τα 72 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μας διατέθηκαν σαν δασική υπηρεσία φέτος για πρώτη φορά βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης γι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα.

Κατόπιν ταχύτατης διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ανατέθηκε η υλοποίηση καθαρισμού και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών μήκους περίπου 139 χιλιομέτρων και δασικού οδικού δικτύου 436 χιλιομέτρων, στη συγκεκριμένη περιοχή του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Κατόπιν αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης όλων των έργων μας που έχει ανώτατο όριο τους 3 μήνες σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 70% των έργων αυτών και στις κρίσιμες περιοχές της προστασίας της φύσης το 100% των έργων.

Η υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μέχρι σήμερα πορεία και οριοθέτηση αυτής της πολύ δύσκολης και ιδιαίτερης πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους έργα σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα. Ταυτόχρονα κατόπιν συνεργασίας μας τα μηχανήματα έργου του εργολάβου τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής για την αξιοποίησή τους στο έργο της καταστολής», τόνισε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουν μία πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα με εναλλαγές της κατεύθυνσης και της έντασης του ανέμου και προσέθεσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αιφνίδια αύξηση της έντασης του ανέμου χθες το απόγευμα όπως και η αλλαγή της κατεύθυνσης του χθες το βράδυ.

«Η μεγάλη υγρασία της νύχτας σε συνδυασμό με την άπνοια τις πρώτες πρωινές ώρες οδήγησε σε χαμηλή ορατότητα για τα εναέρια μέσα λόγω της συγκέντρωσης του καπνού πάνω από την εν λόγω περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται και θα μας δοθούν σε συνδυασμό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

 

 

 

 

Μεσσηνία: Σκέψεις για να εκκενωθεί η Χρυσοκελλαριά 

Η φωτιά στη Μεσσηνία είναι μία από τις δεκάδες που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Η Χρυσοκελλαριά βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τις φλόγες να πλησιάζουν…

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς στη Μεσσηνία με το μέτωπο να κινείται απειλητικά προς τον οικισμό στα Πλανέικα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αυτή του δήμου Πύλου Νέστορος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 69 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, 2 αεροπλάνα και ένα 1 ελικόπτερο, που προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση Best ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Στόχος είναι να περιοριστεί το μέτωπο τώρα που οι ρυπές του ανέμου έχουν μειωθεί.

Δραματικές προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λέσβο - Τρία τα ενεργά μέτωπα

Τρία τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη Λέσβο - Λιπόθυμος μεταφέρθηκε πυροσβέστης - Ενισχύθηκαν το απόγευμα τα εναέρια μέσα - Εθελοντές επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τα σπίτια τους

Δραματικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα εναέρια μέσα να ενισχύονται το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και στον αγώνα συμμετέχουν και εθελοντές.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εθελοντές κουβαλώντας κουβάδες με νερό, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, λόγω της δυσκολίας που εντοπίζεται στο έργο κατάσβεσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε λιπόθυμος.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Στα βορειοδυτικά προς χωριό Βρύσα, το Δασαρχείο, ο Στρατος και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού.

Δείτε βίντεο από το protothema

https://youtu.be/7tXyHSSdwWQ

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού.  

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης, τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες. Ο ένας, σε μια από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Reuters, φαίνεται να μεταφέρεται τραυματισμένος από εθελοντές και πολίτες.

Σε άλλες, πολίτης πηδά έναν φράχτη και με έναν κουβά προσπαθεί να σβήσει μια εστία φωτιάς.

Αστυνομικοί μπαίνουν κι εκείνοι στη μάχη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Μια μάχη άνιση, που εξόντωσε όσους συμμετείχαν σε αυτή.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες του Reuters.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...