Διακινητές
Εσωτερική Ασφάλεια

Ημαθία: Νέες συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών

Συγκεκριμένα έπειτα από την αξιοποίηση πληροφοριών που έφτασαν στο τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης Ημαθίας σε συνεργασία με την ομάδα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος Φερών οι αστυνομικοί του τμήματος φύλαξης Φερών της διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε δυο αλλοδαπούς διακινητές την ώρα που μετέφεραν τους μετανάστες.

Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για 54χρονο Αλβανό διακινητή, ο οποίος συνελήφθη στις 8 το πρωί, στις 17/9/2021, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Ηγουμενίτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διακινητής οδηγούσε ένα κίτρινο φορτηγό, στη καρότσα του οποίου είχε κρύψει 22 παράνομους μετανάστες (15 από τη Συρία, 5 από το Αφγανιστάν και 2 από το Ιράκ.

Στη δεύτερη περίπτωση η σύλληψη έγινε στις 6.20 το απόγευμα και πάλι στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης- Κήπων. Πρόκειται για άνδρα από τη Συρία 30 ετών, ο οποίος με ΙΧ, που είχε αυστριακές πινακίδες, μετέφερε 7 ομοεθνείς του.

Οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, προς την χώρα μας, μετά τις εξελίξεις με την επικράτηση των Ταλιμπάν, στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τους- κυρίως στον Έβρο- έχει επικεντρωθεί κυρίως σε σημεία που δεν υπάρχει ο φράχτης των 37χλμ (τα 11χλμ ήταν στις Καστανιές που επισκευάστηκε) και οδηγεί τους διακινητές και τα κυκλώματα αυτών να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα μέσω άλλων σημείων.

Διακινητές

Τα μπλόκα των συνοριοφυλάκων έχουν αυξηθεί καθώς γίνεται κινήσεις για να χαρτογραφηθεί κάθε πέρασμα, αν και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές «είναι ένας πόλεμος στο εσωτερικό της χώρας με τους διακινητές, ισχυρά κυκλώματα εδρεύουν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ροές προς της Ελλάδα που προέρχονται από την πολιτική κρίση στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα πηγές της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν πως ήδη στην Τουρκία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Αφγανοί, που έφτασαν – και φτάνουν – μέσω Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνουν πως «η ποιοτική σύνθεση των μεταναστευτικών ροών που δεχόμαστε δεν έχει μεταβληθεί . Δεχόμασταν Αφγανούς μετανάστες στο ίδιο ποσοστό που δεχόμαστε και μετά τις 15 Αυγούστου, σταθερά».

Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης ανακατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ήταν η Καμπούλ, η οποία τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο τους, στις 15 Αυγούστου 2021.

Μιλώντας στο ieidiseis o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, υποστήριξε: «Σήμερα δίνουμε μια πολύ σημαντική μάχη κατά των διακινητών σε όλη τη χώρα. Πιάνουμε έναν, γεννιούνται άλλοι δύο. Αυτό σημαίνει πως τα κυκλώματα λαθροδιακινητών στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρά και επιμένουν παρόλο που εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την πάταξη αυτού του φαινομένου. Πρέπει να σπάσουμε τον κρίκο της αλυσίδας που οδηγεί μεταναστευτικές ροές από πολλές χώρες του κόσμου προς την Ευρώπη. Και αυτό θα γίνει όταν κερδίσουμε αυτά τα κυκλώματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ