Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Πύρινη Λαίλαπα: Καίγονται σπίτια στη Ζήρια- Εκκενώνουν και τον Λόγγο

Ανανέωση 18:01 

«Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα. Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλάνα της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν κάει παραπολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστιές την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό. Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας. Γλωσσίδης

Αποκλειστικές εικόνες του Πενταπόσταγμα    

 

 

Ανανέωση 17:31

 

Επιστρατεύτηκε το φέρι μποτ Δημήτριος Σ. προκειμένου να μεταφέρει πολίτες που κινδυνεύουν απο παραλίες τις οποίες πλησιάζει η φωτιά. Αποκνυκτική η κατάσταση σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που φλέγεται. 

Εντολή εκκένωσης δόθηκε για τον Λόγγο και γαι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή βρίσκεται ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικος Χαρδαλιάς. 

Στην Πάτρα μέσω παλαιάς εθνικής οδού από Λαμπίρι κατευθύνονται οχήματα ωστόσο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Για όσα οχήματα κατευθύνονται προς Αθήνα λόγω της προηγούμενης πυρκαγιάς. Οι οπδηγοί που κινούνται προς Αθήνα, παρακαλούμε να χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου Ιτέας, αναφέρει η αστυνομία. Λόγω των μεταβολόμενων συνθηκών η κυκλοφορία στην παλιά θα διακόπτεται όπου κρίνεται απαραίτητο και αντιστοίχως θα διευκολύνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. 

Ηλικιωμένος στο Λαμπίρι είναι εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί και δυνάμεις της αστυνομίας ενηερώθηκαν για την περίπτωση ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες παρατηρήθηκε αναζωπύρωση σε Καμάρες και Λαμπίρι. Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.  Στη Ζήρια λόγω του κινδύνου από τη φωτιά χτύπησαν οι καμπάνες.

Σπεύδουν πλωτά πυροσβεστικά από το λιμάνι της Πάτρας στο Αίγιο 

 Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Ζητήθηκε συνδρομή και από πλωτά Πυροσβεστικά. Ηδη όχημα σπεύδει από την Ιχθυόσκαλα της Πάτρας στην Αιγιάλεια.
 

 

 

 

Aρχικό κείμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest. gr αυτή τη στιγμή στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά καταδιώκεται ένα ασημί όχημα στο οποίο επιβαίνουν δυο ημίγυμνοι άνδρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  το ΙΧ που θεωρείται ύποπτο, εντοπίστηκε από τους κατοίκους. Υπάρχουν υποψίες ότι τα δύο άτομα που επιβαίνουν σχετίζονται με την εκδήλωση της φωτιάς.

Υπνθυμίζεται οτι και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πάτρα και τον Ερύμανθο αποδίδονται σε εμπρησμό.  

 

 

 

Φωτιά Ζήρια: Επιχειρούν σκάφη του λιμενικού- Μεταφέρθηκαν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα 

 


 
Σκάφος του λιμενικού μεταφέρει άτομα απο τις παραλίες της περιοχής των Καμαρών και του Λαμπιρίου τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους λόγω του καπνού.  

 Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μπούκα. Κάτοικοι της περιοχής και λουόμενοι στην παραλία της Μπούκας είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν ενώ ήδη πολλοί διαμαρτύρονται ότι έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και πολλοί βήχουν. 

Η Ολυμπία οδός κλειστή από Πάτρα προς Αίγιο και αντίστροφα όπως και η Παλιά Εθνική Οδός Πατρών Κορίνθου.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. 

 

Πανικός στο Azur! Οι φλόγες έφθασαν στα 100 μέτρα  

 

Πανικός στο Azur που βρίσκεται στο Λαμπίρι. Ηταν κατάμεστο από λουόμενους. Η φωτιά έφθασε στα 100 μέτρα. “Μας έσωσαν η Παλιά και η Νεα εθνική οδός Που λειιτούργησαν σας αντπυρικές ζώνες μας είπε ο ιδιοκτήτης του beach bar. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη και κατάφεραν να κόψουν την φωτιά πριν φθάσει στην παραλία, σύμφωνα με το flamis.gr.

 

 

Ηθελαν να κάψουν και άλλη περιοχή κοντά στο Αίγιο – Τους “σταμάτησε” το Ericsson 

 

Στο μεταξύ λίγα λεπτά μετά τη φωτιά στην Ζήρια, ξέσπασε και πυρκαγιά κοντά στο Αίγιο. Ομως την έσβησε το Ερικσον και μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι πετούσαν γκαζάκια. Η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί, όμως ακούγεται έντονα στην περιοχή.

 Εκαναν μπάνιο και πετούσε πάνω τους το Ρωσικό πυροσβεστικό θηρίο  

Στην περιοχή του Αιγίου και στην φωτιά στην Ζήρια επιχειρεί και το Ρωσικό αμφίβιο αεροσκάφος  Beriev-200 (Βe-200ΕS. Πρόκειται για ένα “θηρίο” που  είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος, ρίχνοντας συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα. Στη φωτογραφία το βλέπετε να είναι πάνω από λουόμενους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή