Εσωτερική Ασφάλεια

ΗΠΑ προς ΗAE: Διώξτε την Huawei, μας κατασκοπεύει η Κίνα

Η Αμερική πιέζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), να εγκαταλείψουν τον όμιλο Huawei και την Κινεζική νοημοσύνη, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Δεν είναι το μόνο κράτος, που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πίεσαν ασφυκτικά για μια τέτοια ενέργεια.

Να θυμίσουμε, ότι επί Προεδρίας Τράμπ και η Βρετανική κυβέρνηση, ήλθε προς στιγμήν σε ρήξη με την Αμερική.

Τον Ιούλιο του 2020, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να εξαιρέσει τον κινέζικο κατασκευαστή εξοπλισμού Huawei από το μελλοντικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G, μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση Trump, η οποία είχε απειλήσει να μην αναπτύξει F- 35 μαχητικά αεροσκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόβλημα της Αμερικής, σχετικά με τον κινεζικό κολοσσό, είναι οι σχεδόν βεβαιωμένες υποψίες της περί βιτρίνα της κατασκοπείας της Κίνας.

Συγκεκριμένα  ο  όμιλος Huawei,  ιδρύθηκε από έναν πρώην αξιωματικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού [PLA], και κατηγορείται πράγματι ότι έχει στενούς δεσμούς με τις κινεζικές πληροφορίες.

Εξ ου και οι αμερικανοί ελιγμοί, για να τον αποκλείσουν από τα δίκτυα 5G των μελών του ΝΑΤΟ… Αλλά όχι μόνο.

Πράγματι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να αφαιρέσουν όλο τον εξοπλισμό που παρέχεται από την Huawei από το δίκτυο 5G, εντός των επόμενων τεσσάρων ετών με αντάλλαγμα, την παράδοση 50 F-35A και 18 MALE [Medium Altitude Long Αντοχή] drone-MQB 9G SeaGuardian.

Να υπενθυμίσουμε, ότι  τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του  Τραμπ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν πολλές συμβάσεις όπλων, συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αυτό, είχε προκαλέσει έντονη κριτική στο Κογκρέσο, όπου συζητήθηκαν δύο προτάσεις πρόληψης.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλαν οι αντίπαλοι αυτών των πωλήσεων όπλων, υπήρχε ο κίνδυνος να δοθεί πρόσβαση στις τεχνολογίες F-35 και MQ-9B στην Κίνα και τη Ρωσία, δύο χώρες που καλλιεργούσαν κάποια εγγύτητα με τα Εμιράτα. 

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα ψηφίσματα δεν εγκρίθηκε. Όμως, μία από τις πρώτες αποφάσεις της διοίκησης του Μπάιντεν ήταν να αναστείλει αυτές τις συμβάσεις για επανεξέταση.

Μέχρι τώρα, η παρουσία της Huawei στο δίκτυο Emirat 5G, δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα - τουλάχιστον επίσημα - ενώ ο κινεζικός όμιλος, είχε επιλεγεί από τον αερομεταφορέα Etisalat το 2019.

Πράγματι, το ερώτημα θα μπορούσε να είχε τεθεί ,πολύ πριν από τα σχέδια εξαγοράς των ΗΑΕ .

Πράγματι, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, διαθέτει δύο αεροπορικές βάσεις σε αυτήν τη χώρα (εκείνες του Al Minhad και της Al-Dhafra), που χρησιμοποιούνται επίσης από την Διοίκηση  αέρα και διαστήματος.

 Τα F-35A αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά εκεί τον Απρίλιο του 2019. Επιπλέον, η Ναυτική Βάση Fujairah, χρησιμεύει ως σημείο στήριξης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η διοίκηση Biden σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πώληση των F-35A και MQ-9B, για να κρατήσει την Huawei εκτός των δικτύων τηλεπικοινωνιών των ΗΑΕ.

«Αν και τα δίκτυα επικοινωνιών του αεροσκάφους F-35, θεωρούνται σχετικά απρόσβλητα από την υποκλοπή των Κινέζων, η παρουσία της Huawei στα δίκτυα των ΗΑΕ,  θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στην Κίνα να κατασκοπεύει πιλότους και οπλικά συστήματα  στις βάσεις όπου το F-35 θα  αναπτυχθεί», γράφει το Bloomberg.

Ωστόσο, οι ηγέτες των Εμιράτων πιστεύουν, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για την Huawei.

 Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, «εξέφρασαν σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για το αίτημα» από την Ουάσινγκτον. Και οι «διαφορές είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να μην υπάρχει καμία εγγύηση» για την παράδοση του F-35A στα Emirates.

Ωστόσο, η προσφορά αεροσκαφών 5ης γενιάς είναι μάλλον μικρή…

Τα Εμιράτα, ενδιαφέρονται για την αγορά αεροσκαφών 5ης γενιάς και λοξοκοιτάζουν άλλες αγορές, όπως είναι τα ρωσικά Su-57 "Felon και τα Γαλλικά Rafale.

Το κινεζικό J-20 δεν είναι εκ των προτέρων «εξαγώγιμο». 

Ίσως, αν πιεστούν, να αναθεωρήσουν την αγορά των F-35A και να  ωφεληθεί μια τρίτη χώρα και όχι η Αμερική, με τα Γαλλικά αεροσκάφη να παίρνουν προβάδισμα.

 «Η ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι μια περιοχή έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων». 

Και νομίζω ότι καθώς προσαρμόζουμε τη θέση μας σε αυτήν, η Ρωσία και η Κίνα θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά εάν μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα κενό «που θα μπορούσαμε να αφήσουμε» , σχολίασε πρόσφατα ο στρατηγός McKenzie, επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου. US CENTCOM, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ