Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός αξιωματούχος: "Η Χέζμπολαχ διαθέτει δίκτυο αποθηκών στην Ευρώπη"

Βόμβα μεγατόνων ξεστόμισε ο συντονιστής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αφορμή το τρομερό περιστατικό στην Βηρυτό με την τεράστια έκρηξη.

“Η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει παράνομα εκρηκτικά σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο συντονιστής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Nathan Sales.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Χεζμπολάχ έχει μεταφέρει λαθραία εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένου του νιτρικού αμμωνίου στην Ευρώπη όπου διαθέτει δίκτυο αποθηκών.

Οι παράνομες αποθήκες δημιουργήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2012, και περιελάμβαναν νιτρικό αμμώνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για την ίδια χημική ουσία που προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 190 άτομα και να τραυματιστούν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

«Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκαλύπτει νέες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Nathan Sales του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ και συνέχισε: "από το 2012, η ​​Χεζμπολάχ διαμόρφωσε αποθήκες νιτρικού αμμωνίου σε όλη την Ευρώπη, ενώ σήμερα, μπορώ να αποκαλύψω ότι έχουν ανακαλυφθεί ή καταστραφεί σημαντικές κρύπτες νιτρικού αμμωνίου σε Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Από το 2018, υπάρχουν υπόνοιες για νιτρικό αμμώνιο σε όλη την Ευρώπη, πιθανώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε το πώς αποκτήθηκαν αυτές οι πληροφορίες, αλλά φάνηκε σίγουρος ότι η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει αυτό το υλικό σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Γνωρίζουμε ότι η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου σε όλη την Ευρώπη... σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκάλυψα σήμερα, τέτοιες αποθήκες έχουν βρεθεί σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία κά”, είπε ο ειδικός του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει την νιτρική αμμωνία για οποιαδήποτε μελλοντική τρομοκρατική επίθεση.

«Οι τρομοκράτες αποθηκεύουν αυτές τις ουσίες, ώστε να μπορούν να διεξάγουν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις όποτε το κρίνουν απαραίτητο οι "αφέντες" τους στην Τεχεράνη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ανακοίνωση της, προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τερματίσουν τη διάκριση μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών παρατημάτων της Χεζμπολάχ και να κατονομάσουν ολόκληρη την οργάνωση ως τρομοκρατική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Sales είπε ότι η έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό ήταν μια φρικτή και ζωντανή υπενθύμιση για τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει το νιτρικό αμμώνιο.

Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία και τη γεωργία ως λίπασμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χαμηλής ποιότητας εκρηκτικό. Μεγάλες ποσότητες, όπως στο λιμάνι της Βηρυτού, μπορούν να προκαλέσουν τρομερές καταστροφές σε εγκαταστάσεις. Οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στην Βυρητό προκάλεσαν την ισχυρότερη μη πυρηνική έκρηξη στον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ