Εσωτερική Ασφάλεια

Καζάνι που βράζει η Λέσβος: Το μοντέλο της Σάμου για τα κλειστά κέντρα στη Μόρια

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Λέσβος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής, να είναι εκρηκτική. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι και πως θα χτιστεί νέα κλειστή δομή. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο των κατοίκων, όσο και των μεταναστών, με την κυβέρνηση ωστόσο να δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η κυβέρνηση

Έκκληση στους δημάρχους του νησιού της Λέσβου αλλά και στην περιφέρεια ώστε να συνεργαστούν με την κεντρική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των μεταναστών που προέκυψε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Λέσβο, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε δήλωσή του. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη με τους κατοίκους να αντιδρούν στα σχέδια για κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Η δήλωση Θεοδωρικάκου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος με δήλωσή τονίζει: «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως είναι ειλημμένη η απόφαση για να χτιστεί κλειστή δομή στη θέση της Μόριας και τονίζει πως τα έργα θα προχωρήσουν. Υπό αυτά τα δεδομένα μοιάζει προδιαγεγραμμένη μια σύγκρουση της κυβέρνησης με μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, σημείωσε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων». Τόνισε επίσης πως εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις του Φεβρουαρίου η κλειστή δομή που σχεδίαζε τότε η κυβέρνηση τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια. «Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Αιχμές για τη στάση της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων άφησε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, στον Alpha 98,9. Σχολιάζοντας τις εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ο κ. Μηταράκης, έριξε την ευθύνη για αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς η αντιπρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ‘να φύγουν όλοι σήμερα’. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνης. Ο Περιφερειάρχης ζητούσε να τους βάλουμε όλους σε καράβια».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας πως «έχει σχέδιο» και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κλειστές, ελεγχόμενες, δομές, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του προχωράει στη Μυτιλήνη «όπως και σε άλλα νησιά». 

Δήμος Μυτιλήνης: Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη επαναλειτουργία του ΚΥΤ Μόριας - Όχι σε δομή στο πεδίο βολής

Ο Δήμος Μυτιλήνης, διά του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, έχοντας την συμπαράσταση όλων των δημοτών, εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση όλων, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του αίσχους του ΚΥΤ Μόριας.

Όπως αναφέρει: «Ο κύβος ερρίφθη» οριστικά για το θέμα αυτό και καλό είναι όλοι οι αρμόδιοι να το συνειδητοποιήσουν και να συνεργαστούν, χωρίς την προοπτική αυτή στη σκέψη τους.

Δυστυχώς, έγκυρες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας, μας ενημερώνουν ότι, εντός των Κυβερνητικών προθέσεων, είναι να λειτουργήσει προσωρινά ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών το Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.

Η άποψη αυτή, αν και γνώμη του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μας βρίσκει αντίθετους. Οι προτάσεις του Δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Βουλευτή και Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν.

Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται ευθέως την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη Δημόσια Υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της.

Καλούμε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Παράγοντες να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή, πριν να είναι πολύ αργά». 

Περίπου 3.000 σκηνές έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνονται σε μία έκσταση 120 στρεμμάτων ως μία πρώτη πρόχειρη λύση στέγασης των χιλιάδων άστεγων αιτούντων άσυλο της Μόριας.

Για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με ελικόπτερα και μεγάλα φορτηγά εθελοντές και αναλώσιμα στο σημείο το οποίο επιλέχθηκε για τα φτιαχτεί ο νέος καταυλισμός ώστε να σταματήσουν οι εικόνες χάους στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Χθες όλη μέρα στήνονταν οι σκηνές, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εντάσεις, με μία πολυπληθή ομάδα μεταναστών να πραγματοποιεί πορεία ζητώντας να φύγουν από το νησί, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Να σταματήσουν οι εικόνες εξαθλίωσης με οικογένειες να κοιμούνται στους δρόμους και τα νεκροταφεία προσπαθεί από χθες το υπουργείο Μετανάστευσης στήνοντας έναν νέο καταυλισμό μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ο νέος χώρος είναι κάτω από την υπάρχουσα δομή που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία και ο Δήμος Μυτιλήνης του Καρά Τεπέ, και ήταν χώρος ασκήσεων βολής. Εκεί προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί τα ελικόπτερα με σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι και παρέμενε εκεί λόγω των εντάσεων με ομάδες κατοίκων. Είναι πιθανό της επόμενες μέρες να εγκατασταθούν και κοντέινερ μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου φιλοξενίας στη Μόρια. Στο νέο άτυπο κέντρο θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος-έξοδος προσφύγων και μεταναστών όπως και των ΜΚΟ.

«Από τις πρώτες στιγμές προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των μεταναστών με την εκκένωση της δομής χωρίς θύματα, με την προστασία της περιμέτρου, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη παροχή ιατρικής βοήθειας. Τα νησιά μας σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος και δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Εμείς ως χώρα θα συνεχίσουμε πρώτα με τη φύλαξη των συνόρων μας και κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών έχοντας μέχρι στιγμής μετακινήσει από τη Λέσβο 14.000 μετανάστες. Σήμερα ετοιμάζεται ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας, απαραίτητος για την ανακούφιση των μεταναστών και μέσω των rapidtest που ξεκινάνε σήμερα από τη Λέσβο εργαζόμαστε συνολικά για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Μέχρι και χθες δεν είχαν καταφέρει τα μηχανήματα του Στρατού να φτάσουν στις καμένες εκτάσεις της Μόριας, λόγω των κινητοποιήσεων αυτή τη φορά των μεταναστών. Περίπου 2.000 μετανάστες διαδήλωσαν στον περιφερειακό δρόμο της Μυτιλήνης μέχρι το σημείο που έχει στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας ζητώντας να φύγουν από το νησί. Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη και από τις δύο πλευρές, ενώ φαίνεται πως θα επιστρατευθούν μεταφραστές οι οποίοι θα εξηγήσουν τα βήματα της Πολιτείας ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωσης της έντασης.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα παραλάμβανε βοήθεια από την Ελβετία. Πρόκειται συνολικά για 1 τόνο 200 κιλά βοήθειας (κυρίως κουβέρτες, κουζινικά σκεύη και είδη προσωπικής υγιεινής).

Στη Σάμο

Την ώρα που στη Λέσβο στήνονταν νέες σκηνές, στη Σάμο μαζεύονταν. Η σταθερή αποσυμφόρηση του νησιού – υπενθυμίζεται ότι αναλογικά με τον πληθυσμό όπως και ότι το ΚΥΤ είναι μέσα στην πόλη είχαν κατατάξει τη Σάμο ως το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα- αλλά και ο ανοικτός διάλογος δήμου Σάμου με υπουργείο Μετανάστευσης οδήγησαν σήμερα οι σκηνές γύρω από την δομή να ξεστήνονται. Οι ενέργειες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου προχωρούν, όπως και σε Λέρο και Κω, δείχνοντας τα αποτελέσματα των δύο ταχυτήτων που ακολουθήθηκαν στα νησιά.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΥΤ, με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και του Πυροσβεστικού Σώματος, προχωρά από σήμερα στην απομάκρυνση των κενών παραπηγμάτων του ανοιχτού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών της πόλεως Σάμου.

Κατασκευή σύγχρονου καταυλισμού με χρηματοδότηση από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, όσο και να συμμετάσχει στη συνδιαχείρισή του. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικό σχέδιο. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει όμως η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στο νησί όσο και να συμμετάσχει στη συνδιαχείρισή του. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναλαμβάνει μια τέτοια υποχρέωση.

Την ίδια ώρα, εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο) και η Ελβετία έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την προθυμία να υποδεχτούν 400 προσφυγόπουλα, ανακοίνωσε χθες στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Η Γερμανία και η Γαλλία ανέφερε ότι είναι πρόθυμοι να δεχτούν από 100-150 παιδιά η κάθε χώρα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά που συνδέθηκε από την Αθήνα, ο κ. Ζέεχοφερ τόνισε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στη Λέσβο: η περίθαλψη των προσφύγων και η εξασφάλιση της στέγασής τους. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, γερμανική πρωτοβουλία προκειμένου να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που είναι πρόθυμα να υποδεχτούν προσφυγικές οικογένειες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Η κατανομή των 400 παιδιών είναι «ένα πρώτο βήμα και τώρα ακολουθεί ένα άλλο», δήλωσε. «Πρέπει να ξεκινήσουμε, και δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλοι στην Ε.Ε. να κατανοήσουν τη σημασία της πρόκλησης» του προσφυγικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ