Εσωτερική Ασφάλεια

424 ΓΣΝ: Το υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο που ίσως χρησίμευε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ένα πυρηνικό καταφύγιο – νοσοκομείο, πλήρως εξοπλισμένο ώστε να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου, βρίσκεται κάτω από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.


Το θέμα είχε δημοσιευτεί στο ArmyNow.gr τον Φεβρουάριο του 2018 και μας το υπενθύμισε ο πολύ καλός συνάδελφος δημοσιογράφος του στρατιωτικού ρεπορτάζ Κυριάκος Ζηλάκος με αφορμή την πανδημία αλλά και τη συζήτηση με τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται για να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Φυσικά δεν υποκαθιστούμε τους αρμόδιους ούτε και προτείνουμε απλά το αναφέρουμε ως λύση αν κριθεί ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι ανάγκες είναι πραγματικά τεράστιες και πέρα από τις δυνατότητες. Άλλωστε μόλις χθες ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη μιας ολόκληρης νεότευκτης κλινικής μονάδας στο Θριάσιο, ώστε να τεθεί στις υπηρεσίες του ΕΣΥ για τις ανάγκες του κορονοϊού.

Ολόκληρο το δημοσίευμα με τον τίτλο: 424 ΓΣΝ : Στα άδυτα του υπόγειου πυρηνικού καταφυγίου!

Για άλλους τα πυρηνικά καταφύγια είναι συνυφασμένα με απόρρητα μυστικά, με το κλίμα φόβου του Ψυχρού Πολέμου και ιστορίες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, για άλλους αποτελούν και σήμερα στοιχεία ενός αναγκαίου συστήματος θωράκισης από την πυρηνική απειλή, και για όσους ζουν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Το πυρηνικό καταφύγιο-νοσοκομείο που βρίσκεται στο υπόγειο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου  Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια υπερσύγχρονη κατασκευή-κόσμημα για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Με ελβετική τεχνογνωσία και υπερσύγχρονο εξοπλισμό,  αποτελεί μια σημαντική υποδομή θωράκισης της πόλης και προστασίας των πολιτών.

Δεν είναι καταφύγιο πολιτικής προστασίας, αλλά νοσοκομείο απόλυτης προστασίας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει όταν δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το κανονικό νοσοκομείο. Η πρόσβαση στο χώρο αυτό γίνεται από δύο βαριές θωρακισμένες πόρτες πάχους 65 εκατοστών. Οι φωτογραφίες στο χώρο αυτό απαγορεύονται.

Το υπερσύγχρονο πυρηνικό καταφύγιο, αρκετά μέτρα κάτω από το ισόγειο δάπεδο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο δεύτερο υπόγειο του 424 ΓΣΝΕ, το μοναδικό σε όλη τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ,  είναι ένα  υπόγειο «φρούριο» θωρακισμένο με τσιμέντο και ατσάλι, πλήρως εξοπλισμένο κι έτοιμο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου.

Χαρακτηριστικά του καταφυγίου


Αυτός ο χώρος  είναι κατασκευασμένος σε σχήμα «Π» με σκυρόδεμα πάχους ενός μέτρου,ώστε όσοι είναι μέσα να δέχονται χίλιες φορές λιγότερη ακτινοβολία “Γ” από όσο οι απέξω. Πρόκειται για υπερσύγχρονη κατασκευή που βασίζεται σε “πρωτόγονο” σύστημα που είχαν στην Ασία, ένα είδος βεντάλιας, ανοίγει με πολύ μικρή ενέργεια και κλείνει, επιτρέποντας μόνο την έξοδο όχι την είσοδο. Με αυτό τον τρόπο, ελέγχεται και η υπερπίεση που είναι αναγκαία μέσα στο καταφύγιο στην περίπτωση ραδιολογικού πυρηνικού πολέμου, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος σωματιδίων.


Διάδρομοι αποστειρωμένοι, θάλαμοι χωρισμένοι ο ένας από τον άλλο με γυψοσανίδα, στην οροφή των διαδρόμων παντού αεραγωγοί, βαλβίδες και φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Το καταφύγιο προστατεύει τους μέσα όχι μόνο σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, αλλά και σε ενδεχόμενο βιολογικού και χημικού πολέμου.


Σε περίπτωση κίνδυνου, ειδικοί ανιχνευτές ενεργοποιούν αυτόματο σύστημα βαλβίδων οι οποίες κλείνουν τον απέξω μολυσμένο αέρα και ενεργοποιούν τα φίλτρα. Γι αυτό το σκοπό, υπάρχουν τρύπες στους τοίχους – βαλβίδες EMS (Emergency Shut Down), οι οποίες από τη στιγμή που δεχθούν την ώση κλείνουν σε 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, επιτρέπουν όμως την έξοδο του αέρα.


Ενα «control room» ρυθμίζει τα πάντα, όταν χρειαστεί. Από τα ρολόγια που κρέμονται στους τοίχους μέχρι τη λειτουργία του εξαερισμού, του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των χειρουργείων.


Στο καταφύγιο υπάρχουν δεξαμενές νερού και πετρελαίου και τρόφιμα σε ξηρά μορφή.


Ο πρώτος χώρος είναι ο χώρος απορρύπανσης και ακολουθεί ένας αεροστεγής θάλαμος για τις διαφορές πιέσεων. Περίπου οι μισοί χώροι είναι σχεδιασμένοι για τους ασθενείς και για το προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, μάγειρες, καθαριστές, φαρμακοποιούς) και το καταφύγιο διαθέτει ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένα νοσοκομείο σε καταστάσεις εκστρατείας.


Υπάρχει ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου απ’ όπου επιτηρούνται όλα τα συστήματα ηλεκτρονικά, οκτώ χειρουργεία, τα οποία εξυπηρετούνται από μία κεντρική αποστείρωση για οικονομία χώρου, τέσσερα φαρμακεία, δύο κουζίνες, τέσσερις τραπεζαρίες, ένα μεγάλο μηχανοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το καταφύγιο με ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες μέρες.


Υπάρχουν οκτώ υπερσύγχρονα χειρουργεία με κέντρα αποστείρωσης, τέσσερις κουζίνες, εγκαταστάσεις νερού και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αποθήκες τροφίμων, θάλαμοι για νοσηλευτικό προσωπικό, για ασθενείς ή και υγιείς που θα χρειαστεί να «φιλοξενηθούν».


Αν και οι ακριβείς πληροφορίες για το πόσους ανθρώπους μπορεί να προστατεύσει και για πόσο διάστημα, είναι διαβαθμισμένες,  πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο καταφύγιο χωρούν γύρω στα 600 άτομα και μπορούν να ζήσουν εκεί 72 ημέρες.


Όπως και ολόκληρο το «κανονικό» νοσοκομείο 424, θα εξυπηρετεί σε συνθήκες κρίσης και ανάγκες του ΝΑΤΟ το οποίο και συνεισέφερε οικονομικά στην κατασκευή.


Η αντιπυρηνική φρενίτιδα στην Ελβετία


Το πυρηνικό καταφύγιο του 424 ΓΣΝΘ κατασκευάστηκε με ελβετική τεχνογνωσία και είναι υπερσύγχρονο.  Οι Ελβετοί, εκτός από τα ρολόγια, τις σοκολάτες και τις τράπεζες, απέκτησαν και τη φήμη των «πρωτοπόρων» στην κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων, καθώς, έχοντας καταληφθεί το ’60 -με αφορμή την κρίση στην Κούβα και το ενδεχόμενο θερμοπυρηνικού πολέμου- από φρενίτιδα αντιπυρηνικής προστασίας, κατασκεύασαν 5.000 πυρηνικά καταφύγια από τα οποία 500 είναι κρατικά! Κάθε Ελβετός, αν δεν διαθέτει δικό του καταφύγιο, είναι υποχρεωμένος διά νόμου να κλείσει επί πληρωμή μια θέση στα κρατικά.

Εκτός από τους ανθρώπους  οι Ελβετοί σχεδιάζουν να αποθηκεύσουν στα καταφύγια (πολλά εκ των οποίων έχουν μήκος μερικών χιλιομέτρων όπως οι στοές σε ορυχεία), και τις αγελάδες, καθώς και τις τραπεζικές καταθέσεις. Ερώτημα βέβαια παραμένει ποιον θα βρουν πάνω στη γη όταν βγουν από τα καταφύγια με τις αγελάδες και τις καταθέσεις .

 

Οι πληροφορίες προέρχονται από οργανωμένη ξενάγηση που διεξήχθη πριν 4 χρόνια, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας πυρηνικής ιατρικής  των Eργαστηρίων Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου ΓΝ  Θεσσαλονίκης και του 424 ΓΣΝΕ, με θέμα  «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής» και της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας για τα πυρηνικά ατυχήματα, τα πυρηνικά όπλα και τα ραδιενεργά, καθώς και την πυρηνική τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ