Μετανάστες, εκκλησία
Εσωτερική Ασφάλεια

Εγκαταστάθηκαν σε εκκλησία 42 μετανάστες που έφτασαν στη Μυτιλήνη

Σε εκκλησία έχει εγκατασταθεί ένας αριθμός μεταναστών στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι Σύριοι πρόσφυγες αλλά Αφγανοί, Πακιστανοί και Αφρικανοί.

Η κατάσταση στα νησιά είναι εκτός ελέγχου πλέον. Είναι ανεπίτρεπτο ιεροί χώροι της Ορθοδοξίας να καταλαμβάνονται από λαθρομετανάστες, με τις αρμόδιες αρχές να "σφυρίζουν" αδιάφορα έως ότου παρθεί η απόφαση μεταφοράς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα εκκλησάκι 3,5 χλμ. έξω από τη Σκάλα Συκαμνιάς παραμένουν οι 42 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν χθες το απόγευμα στην Μυτιλήνη. Η πλειονότητα είναι αφγανικής καταγωγής, ενώ υπάρχουν, ακόμη, άτομα από το Πακιστάν, το Τόνγκο και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του CNN στο σημείο, οι νεοεισερχόμενοι παραμένουν στο εκκλησάκι, αναμένοντας το πότε θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε, το πώς ακόμη το εάν θα γίνει αυτό.

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση υβριδικού τύπου και δυστυχώς οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν το "όπλο" της Τουρκίας στην άσκηση πιέσεων και στον επικοινωνιακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

Οι ελληνικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό να "θωρακίσουν" τα σύνορα, ωστόσο η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί σημαντική πρόκληση. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να στοχοποιήσει την πηγή του προβλήματος, δηλαδή το τουρκικό καθεστώς Ερντογάν, το οποίο με στόχο την Ελλάδα και την άντληση οικονομικών πόρων από την Ευρώπη έχει εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε Καρά Τεπέ και Μόρια ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κ. Φραντσέσκο Ρόκα, επισκέφτηκε τον περίκλειστο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συνεχίζεται η καταγραφή των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις δομές φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, συνοδεία του κ. Αντώνη Αυγερινού, προέδρου του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κ. Ρόκα και Αυγερινός είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ορισμένους από τους νεοεισελφθόντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό «Ρόδος».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ρώτησε για τις ανάγκες που έχουν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η διαδικασία ταυτοποίησης στο λιμάνι εξακολουθεί να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και στο αρματαγωγό έχουν επιβιβαστεί περί τους 250 από τους συνολικά 508 νεοεισελθέντες.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Καρά Τεπέ, όπου έκαναν μία περιήγηση και είδαν ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν εκεί.

Επόμενος σταθμός τους ήταν η Μόρια, όπου διαπίστωσαν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη δομή και τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ