Εσωτερική Ασφάλεια

Αυτή είναι βόμβα που βρέθηκε έξω από το ΑΤ Ζωγράφου - Ήταν γεμάτη καρφιά

Στο μαντρότοιχο και χωρίς να την έχουν κρύψει, είχαν αφήσει τη βόμβα έξω από το ΑΤ Ζωγράφου οι επίδοξοι βομβιστές.

Η παρατηρητικότητα του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου ήταν καθοριστική καθώς είδε ένα περίεργο αντικείμενο και αμέσως σήμανε συναγερμό.

Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία η βόμβα είχε φτιαχτεί από ένα μαύρο δοχείο το οποίο ήταν γεμάτο καρφιά. Μέσα στο δοχεία οι δράστες είχαν τοποθετήσει ένα οικοδομικό σωλήνα στον οποίο είχαν βάλει την εκρηκτική ύλη. Ο σωλήνες είχε καλωδίωση και συνδεόταν με μπαταρίες και ένα ρολόι.

Μάλιστα αν και αρχικά είχε αναφερθεί πως η βόμβα ήταν μέσα σε σακίδιο, τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, αφού οι δράστες απλώς την είχαν ακουμπήσει στον μαντρότοιχο, με μόνη κάλυψη τα κάγκελα και ένα δέντρο.

Τα σενάρια για την βομβιστική επίθεση που απέτυχε ή δεν έγινε

Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης έξω από το ΑΤ Ζωγράφου είναι πως οι δράστες θα προχωρούσαν σε τυφλό χτύπημα, χωρίς προειδοποίηση κατά του ΑΤ Ζωγράφου, με τον εκρηκτικό μηχανισμό. Γι αυτό και έχει σημάνει συναγερμός στην Αστυνομία, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε κοντά στο ΑΤ Ζωγράφου ήταν γεμάτος καρφιά. Ηδη οι έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ. είναι σε πλήρη εξέλιξη και από την Αντιτρομοκρατική αναζητούν την πατρότητα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ενα δεύτερο σενάριο θέλει να μην πρόλαβαν οι βομβιστές να ενεργοποιούσουν τη βόμβα, καθώς τους πρόλαβε ο διοικητής.

Το τρίτο σενάριο αναφέρει πως οι επίδοξοι βομβιστές μπορεί να ήθελαν μόνο να στείλουν μήνυμα.

Η παρατηρητικότητα του διοικητή

Ο διοικητής του ΑΤ Ζωγράφου πήγαινε να πάρει από το σημείο τη μοτοσικλέτα του που ήταν παρκαρισμένη στο σημείο που οι άγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα και είδε το δοχείο με τα καλώδια και αμέσως κατάλαβε πως πρόκειται για κάτι ύποπτο και αμέσως σήμανε συναγερμό.

Στο σημείο έφτασαν τα ΤΕΕΜ έλεγξαν το ύποπτο αντικείμενο, διαπίστωσαν πως πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό και τον εξουδετέρωσαν με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του σημείου που άφησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό

Από τις πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται για την υπόθεση του εκρηκτικού μηχανισμού στο ΑΤ Ζωγράφου είναι πως η επιλογή του σημείου από τους δράστες δεν είναι τυχαία, καθώς συνδυάζεται και αστυνομικό τμήμα, αλλά και πανεπιστήμιο.

Κάτι που μπορεί να σημαίνει χτύπημα-προειδοποίηση για το άσυλο στα πανεπιστήμια. Δεν αποκλείεται βέβαια και το ενδεχόμενο να είναι μία αντίδραση για την συνεχή αστυνομική παρουσία και τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ