Εσωτερική Ασφάλεια

Βασισμένος στις νάρκες «Κλέιμορ» ο εκρηκτικός μηχανισμός στον ΣΚΑΪ - Αδύνατον να κατεδάφιζε το κτίριο

Τι υποστήριξε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων – Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων, μιλώντας νωρίτερα, την Τρίτη, σε εκπομπή της ΕΡΤ για τον μηχανισμό που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ.

«Πρόκειται για μια αυτοσχέδια, κατευθυντική νάρκη τύπου «Κλέιμορ» (Claymore) (σ.σ. αμερικανικής έμπνευσης το πρώτο σχέδιο). Δηλαδή ένα μεταλλικό δοχείο που τοποθετήθηκε μέσα στον σάκο, με εκρηκτικά στη βάση, το οποίο στόχευσε σαν ένα μικρό κανόνι στην περιοχή» σημείωσε αρχικά ο Δρ. Λιόλιος.

Μια αυτοσχέδια νάρκη τύπου Claymore / Φωτογραφία: TwitterΜια αυτοσχέδια νάρκη τύπου Claymore 

«Και θέλω να δω αν είχε μύδρους (σ.σ. βλήματα/θραύσματα) μέσα. Διότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να χρησιμοποιήσουν μόνο το ωστικό κύμα μιας τέτοιας συσκευής. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι τρομοκράτες» τόνισε ο Δ/ντης του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και προσέθεσε: «Κοιτούσα στα βίντεο και έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για θραύσματα. Και αν πράγματι υπήρχε μια τέτοια, κατευθυντική νάρκη, τότε σκοπός ήταν να εστιάσει τους μύδρους και τα θραύσματα σε συγκεκριμένο σημείο».

Η βάση μιας αυτοσχέδιας κατευθυντικής νάρκης Claymore / Φωτογραφία: FacebookΗ βάση μιας αυτοσχέδιας κατευθυντικής νάρκης Claymore 

Ο Δρ. Λιόλιος υποστήριξε ότι με την ομάδα του μελέτησαν την απόσταση από το σημείο μηδέν (της έκρηξης) μέχρι το κτίριο, υπολογίζοντάς την στα δέκα μέτρα.
«Δεν μπορεί να ήταν δέκα κιλά ΤΝΤ, ή για να το πούμε πιο σωστά, δέκα κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ. Οι προσομοιωτές μας δείχνουν ότι θα είχαν σπάσει όλα τα τζάμια σε αυτή την περίπτωση» είπε ακολούθως ο Θεόδωρος Λιόλιος.

O Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος / Φωτογραφία: FacebookO Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος 

Σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είπε ότι «δεν περιμένω να είναι ANFO. Το ANFO χρειάζεται εκατοντάδες κιλά. Ακούμε για 10 – 15 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αυτό που έχει σημασία είναι το ισοδύναμο ΤΝΤ. Και για όσους λένε ότι θα μπορούσε να ισοπεδωθεί το κτίριο, αυτό δεν είναι δυνατό με μια συσκευή που βρίσκεται σε τόσο μικρό χώρο. Θα χρειάζονταν εκατοντάδες κιλά ισοδύναμου ΤΝΤ» είπε καταλήγοντας ο Δρ. Λιόλιος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προκρίνεται το σενάριο να χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός εκρηκτικών υλών στον μηχανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ