Ενέργεια

Ιδιωτικοποίηση νερού-Ιδρύουν ρυθμιστική αρχή υδάτων ενώ δεν υπάρχει αγορά-Η ΚΕΔΕ ζητά διευκρινήσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά το νερό, ένα αγαθό ανεκτίμητο για την ζωή των πολιτών στην χώρα μας.

Οποιαδήποτε απαίτηση των Ευρωπαίων πιστωτών από την χώρα μας για ιδιωτικοποίηση του νερού, θα οδηγήσει σε ευτράπελα, με αυξήσεις τιμών και είσοδο ιδιωτικών εταιρειών με αμφίβολα σχέδια για την χώρα μας.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει την Ευρώπη, και μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες είχαν ιδιωτικοποιήσει για κάποιο διάστημα νερό και ρεύμα, σε μεγάλες πόλεις κυρίως, αλλά μετά την αδιαφορία και τις υπερτιμολογήσεις των εταιρειών, το ξαναέκαναν κρατικό.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, και οι ιδιωτικοποιήσεις άλλων αγαθών στην χώρα μας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ρεύμα-το νερό και την τηλεφωνία, πρέπει και οφείλει να τα ελέγχει το ελληνικό δημόσιο έχοντας την πλειοψηφία, διότι αποτελούν  εθνικά αγαθά, και χωρίς αυτά δεν υπάρχει ομαλή διαβίωση των πολιτών.

Για το θέμα της σύστασης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, έκανε ανακοίνωση η ΚΕΔΕ ως εξής:

“Τις παρατηρήσεις και θέσεις της ΚΕΔΕ αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κ.λπ.», κατέθεσε  στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου  συζητείται από χθες το εν λόγω νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε συνέχεια αυτής της συζήτησης η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της επανέρχεται στο θέμα  και διευκρινίζει τα εξής:

Οι ΔΕΥΑ, οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς και δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν προετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των στερεών αποβλήτων στις πόλεις και τους οικισμούς, πολιτική επιλογή η οποία θα δικαιολογούσε ως πρώτο βήμα την ένταξη της εποπτείας της λειτουργίας τους σε Ρυθμιστική Αρχή.

Η ΚΕΔΕ ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αφού η συγκεκριμένη Αρχή δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να εισηγηθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ, ΥΠΑΝΕ) τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικά μέτρα και τη χρηματοδότηση των παρόχων, που θα διαπιστώσει ότι απαιτούνται κατά την άσκηση του ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου της.

Επομένως στο σημερινό νομοθετικό καθεστώς των ΔΕΥΑ, των ΦοΔΣΑ και φυσικά των Δήμων δεν ταιριάζει η ένταξη της εποπτείας τους σε μια Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η υφέρπουσα το τελευταίο διάστημα, αλλά και διατυπωμένη στο Αρ. 12 του σχεδίου νόμου, πρόθεση για συνενώσεις ΔΕΥΑ «…προτείνει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος με συνενώσεις ή συγχωνεύσεις, προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας…», οι οποίες δεν πρόκειται να λύσουν προβλήματα. Τουναντίον θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα. Άποψή μας είναι πως τις αδυναμίες των μικρότερων ΔΕΥΑ δεν θεραπεύει η συνένωσή τους, αλλά οι κοινές υπηρεσίες και η διαδημοτική συνεργασία τους.  Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση.

Δηλώνουμε πως κανείς Δήμος και καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε έλεγχο. Επίσης καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετη με τη χάραξη κοινών πολιτικών με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Άλλωστε την ώρα αυτή μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης και του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από Δήμους και ΔΕΥΑ έργα που αγγίζουν τα 500εκ. ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Συντονισμού και Καθοδήγησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΥΠΕΝ-ΥΠΕΣ-ΥΠΑΝΕ-ΚΕΔΕ-Δίκτυο ΦοΔΣΑ του άρθρου 166 του Ν.4951/2022 και για τις ΔΕΥΑ η Επιτροπή Καθοδήγησης ΥΠΕΝ-ΥΠΕΣ-ΥΠΑΝΕ-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ- ΕΔΕΥΑ της Προγραμματικής Σύμβασης ολοκλήρωσης των υποδομών λυμάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελπίζουμε να βρεθεί λύση και το νερό, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά στην χώρα μας, να μην δοθεί σε ιδιώτες, τελικά.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...