Ενέργεια

Γιατί ο καθηγητής Φώσκολος λέει: Δεν θα χρειαστούμε ούτε σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου ούτε LNG πλοία

Μετά το σημερινό σόου της Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της πόλης, η οποία αποκαλέστηκε από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχο Γ. Ζαπούκη,  ως "Δαρδανέλια της Ξηράς" τίθεται ζήτημα για την χρήση και την επάρκεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος χαρακτήρισε πανάκριβο το υγροποιημένο φυσικό αέριο! 

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

Στην Ευρώπη έγινε και το κλασσικό σφάλμα να στηρίζεται η ενεργειακή της ανεξαρτησία στις εισαγόμενες και πανάκριβες ενεργειακές πρώτες ύλες. Την ηλιθιότητα αυτής της φιλοσοφίας την είδαμε με την Ρώσο-Ουκρανική κρίση. Και βεβαίως η επανάπαυση στις Α.ΠΕ που όχι μόνο η λειτουργία τους στηρίζεται στις Σπάνιες Γαίες που την εκμετάλλευση και την παραγωγή έχουν κατά 98% οι Κινέζοι, άλλη ηλιθιότητα, αλλά και υπολειτουργούν όταν οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, πολύ κρύο, νηνεμία η συννεφιά. Και βεβαίως η επόμενη ηλιθιότητα να στηριχθούμε, όταν δεν δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, στο εισαγόμενο πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Ευρώπη μετά το 1990 έκοψε το κλαδί της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και οικονομικής της ευημερίας και από υπερδύναμη κατάντησε μια κουρελού. Ο πρωθυπουργός εν αγνοία του με τις αποφάσεις που πήρε πάει να αποκαταστήσει το χαμένο γόητρο της Ευρώπης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του καταθέτει την εξής πρόταση: 

"Και αν έχουμε λίγο μυαλό θα μπορούμε να το μεταφέρουμε με CNG πλοία (Compressed Natural Gas) φυσικό αέριο από το μπλοκ 10 του Ιονίου στην Ρεβυθούσα ή ακόμα στο South Kavala. Δεν θα χρειαστούμε ούτε σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου ούτε LNG πλοία".

https://www.youtube.com/watch?v=XSawDcLnEbU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...