Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Κοιτάσματα σε Ελλάδα-Κύπρο η "σωτηρία"! Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Ευρωπαίοι για την τροφοδοσία της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι τρέχουν  και δεν φτάνουν με την άφρονα πολιτική τους εδώ και τόσα χρόνια, ειδικά σε ότι έχει σχέση με την Ελλάδα, και μετά την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα πληρώσουν πανάκριβα τον λογαριασμό ενέργειας. 

“Η Μέση Ανατολή μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και η μόνη βιώσιμη λύση είναι να αυξήσουν την παραγωγή τα κράτη του Κόλπου, κάτι που είναι απίθανο», δηλώνει ειδικός στην εφημερίδα jpost.com.

Η Ρωσία διέκοψε την Τετάρτη την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, αφού οι χώρες αυτές αρνήθηκαν ρωσικό αίτημά να πληρώσουν  σε ρούβλια.

Σύμφωνα με την Gazprom, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη βρει τρόπους να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις πληρωμής σε Ρούβλια, αποφεύγοντας να παραβιάσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ. Δημήτριος-Βασίλειος Κόκκινος, πρόεδρος της DVK Consultants με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στη Media Line ότι ορισμένες εταιρείες έχουν πράγματι βρει τρόπους να το κάνουν ακριβώς αυτό.

«Θα το κρύψουν πληρώνοντας ευρώ στην Gazprombank τα οποία η τράπεζα θα μετατρέψει σε ρούβλια», είπε ο ίδιος.

Ο Βασίλης Κοψαχείλης, πολιτικός σύμβουλος με ειδίκευση στον γεωπολιτικό κίνδυνο, τόνισε σε συνέντευξή του στο The Media Line ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν συμβόλαια με την Gazprom και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Ρωσία.

Ο κ. Κοψαχείλης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με την πληρωμή για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Για το λόγο αυτό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αγοραστές φυσικού αερίου και πετρελαίου και οργανισμοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή ως πιθανή εναλλακτική λύση.

Ο Κοψαχείλης σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες στην περιοχή που θα μπορούσαν να παρέχουν περιορισμένη ποσότητα ενέργειας στην Ευρώπη και άλλες θα μπορούσαν να το κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να συμβεί αυτό.

«Για περιορισμένες ποσότητες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ακόμη και το Ιράκ, ( η κουρδική περιοχή του Ιράκ) θα μπορούσαν να είναι εναλλακτικοί προμηθευτές.

Για μεγαλύτερες ποσότητες, θα απαιτηθεί φυσικό αέριο από  Αλγερία, Κατάρ και σε μικρότερο βαθμό από Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική λύση», είπε. Κόκκινος, θεωρώντας ότι η Βόρεια Αφρική θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, και πάλι όλη αυτή η προσπάθεια θα καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος του κενού.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου, ο Κόκκινος εξήγησε ότι έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να προμηθεύουν κυρίως την Κίνα.

Είναι δύσκολο για αυτούς να μειώσουν τις εξαγωγές προς την Ασία και να τις εκτρέψουν προς την Ευρώπη λόγω της αυξανόμενης σημασίας της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή [η προμήθεια στην Κίνα] είναι σημαντική για αυτές [τις χώρες του Κόλπου] γιατί τώρα που οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη Μέση Ανατολή μόνο η Κίνα μπορεί να τις προστατεύσει από το Ιράν», είπε ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «το αέριο προς την Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί μόνο οριακά».

Ο κ. Κοψαχείλης είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή εναλλακτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι η πυρηνική συμφωνία πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί για να αρθούν οι κυρώσεις και μόνο τότε το Ιράν θα μπορούσε να εξάγει το αέριο του και ενδεχομένως να προμηθεύσει την Ευρώπη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars.

Ωστόσο, ο Έλληνας ειδικός ανέφερε ότι θεωρητικά, η ιρανική πλευρά δεν μπορεί να εξάγει το φυσικό αέριο λόγω κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε ότι εάν βρεθούν νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, θα μπορούσε να θεωρηθούν ως η καταλληλότερη εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνει αυτό.

Ο κ. Κόκκινος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα υπολείπεται των αναγκών της σε φυσικό αέριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τους ρωσικούς όρους για την παροχή ενέργειας ως απάντηση.

Σύμφωνα με το nationalpost.com.cy, σε συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η τελευταία έδειξε ότι το ενδιαφέρον της για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Αφροδίτης, το οποίο παραμένει ζωντανό.

Σύμφωνα με πηγές, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας παρουσίασαν κάποιες επιλογές που έχουν στο μυαλό τους σχετικά με την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Αυτά εστιάζονται κυρίως σε δύο επιλογές. Το ένα είναι η δημιουργία αγωγού με κατεύθυνση την Αίγυπτο ώστε το κυπριακό αέριο να καταλήξει στις αιγυπτιακές ακτές, όπου, όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν ήδη δύο τερματικοί σταθμοί στο Idku και στη Damietta.

Η άλλη επιλογή είναι η δημιουργία αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ, όπου θα ενώνεται με το μπλοκ της Αφροδίτης και από εκεί θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

Πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία φαίνεται να προσανατολίζεται προς την πρώτη επιλογή, ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται και η δεύτερη επιλογή, καθώς είναι αρκετά συνεπής με την πρόταση που είχε παρουσιάσει η ελληνική εταιρεία Energean πριν από μερικές εβδομάδες.

Όλα αλλάζουν μετά την διακοπή τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού  στην ΕΕ, και εκτός της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μόνο τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο ( Ελλάδα-Κύπρος) θα δώσουν μακροπρόθεσμη λύση στην Ευρώπη, και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε και να κινηθούμε από χθες κιόλας προς αυτήν την κατεύθυνση. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...