Ενέργεια

Πρώτα Ντράγκι, μετά Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον ανασταίνουν τον East Med-Οι απαιτήσεις της Μόσχας ενεργοποιούν ξανά το έργο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 10 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου, και είναι η ώρα να αναβιώσει ξανά το έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει την επίσημη άποψη της Ρώμης στον Τ.Μπάιντεν, για να δοθεί το “πράσινο φως”, να επισπευστούν οι διαδικασίες για τον αγωγό αυτό, υπό το πρίσμα των κινήσεων της Μόσχας, που απαιτεί πληρωμή σε Ρούβλια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρώμη έχει προτείνει επίσημα στην ελληνική και ισραηλινή πλευρά , ο υπό κατασκευή αγωγός IGI Poseidon S.A. με συμμετοχή (50% της ιταλικής εταιρείας Edison, 50% της ελληνικής ΔΕΠΑInternational Projects) που καλύπτει την διαδρομή Ελλάδος-Ιταλίας, να συνδεθεί με τον αγωγό EastMed, για να μεταφερθεί ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα πλαίσια του νέου ενεργειακού σχεδίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την πιθανή συμμετοχή της Ιταλίας στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ – Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού  φυσικού αερίου EastMed.


Οι Ιταλοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επίσημη συμμετοχή τους στο έργο, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, η οποία εκφράστηκε μέσω της κ. Νούλαντ πρόσφατα.

Η ιταλική κυβέρνηση κατανόησε ότι δεν είναι δυνατόν να μην συμμετάσχει σε ένα έργο, με τα προβλήματα του ομολογουμένως, το οποίο εμπλέκει την Ιταλία στην αποστολή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Δεν είναι μόνο το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και η απόφαση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο τελικά, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στην Ρώμη, αλλά το ίδιο το έργο που εμπλέκει μελλοντικά σε αυτό την Αίγυπτο και την Λιβύη, δύο χώρες που η Ιταλία έχει άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς.  

Το έργο είναι μεν σχετικά κοστοβόρο, έχει προβλήματα με το βάθος της τοποθέτησης των αγωγών, αλλά έχει μια σπουδαία προοπτική αφού διασυνδέει πολλές χώρες, στο κύκλωμα τροφοδοσίας της ΕΕ, εμπλέκοντας μελλοντικά και την Βόρεια Αφρική.   

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο συναντήθηκαν στην Αθήνα για να εμβαθύνουν την ενεργειακή τους συνεργασία σε έργα αγωγών φυσικού αερίου, ειδικά υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει και αυτή τεράστιο  ενδιαφέρον για τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο λόγω του πολέμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι «προχωράμε με έργα όπως ο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός EastMed… και είμαστε βέβαιοι ότι όταν υλοποιηθούν, θα έχουν άλλη πρακτική και γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρείχαν τη χρηματοδότηση, η οποία εκτιμάται σε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, η πολιτική τους υποστήριξη θεωρείται  απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...