Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Η κυβέρνηση ψάχνει την «χρυσή» ισορροπία για τις πληρωμές στον Πούτιν

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο» διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι κινήσεις που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση για την ενεργειακή επάρκεια, μετά την απόφαση από τη Ρωσία για κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σιγουριά για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας» και πως «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Βασική παραδοχή της ανάλυσης των στοιχείων που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το περιθώριο που έχει η χώρα έως τις 20 Μαΐου για την δημιουργία αποθεμάτων και την εφαρμογή ενός αποδεκτού από τις Βρυξέλλες σχεδίου για τις πληρωμές προς την Μόσχα. Κι αυτό γιατί αυτές βάση του συμβολαίου με την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου.

Συνεχίζονται οι πληρωμές σε ευρώ, αλλά «δεν θα πάμε να αυτοκτονήσουμε...»

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πληρώσει σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Ρωσία, αρμόδια στελέχη δηλώνουν ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ όπως κάναμε μέχρι σήμερα, αλλά από εκεί και πέρα τα τεχνικά θέματα μπορούν να λυθούν όπως έχει γίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν θα πάμε να αυτοκτονήσουμε», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή τους, για να υπογραμμίσουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο. Άλλωστε, μέχρι το τέλος Μαΐου μια σειρά από άλλα κράτη μέλη θα κληθούν να καταβάλουν τις πληρωμές προς την Μόσχα και θα ακολουθηθεί κοινό μοντέλο ώστε να μην υπάρξει θέμα και με τις κοινοτικές αποφάσεις. «Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Plan b’ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ωστόσο, στην περίπτωση που η Ρωσία κατεβάσει τους διακόπτες και σταματήσει η ροή προς την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, η Κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί Plan b’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εναλλακτικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας προβλέπει:

-Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται το αργότερο ως τον Ιούλιο, κι έτσι η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα αυξηθεί από 225.000 m3 σήμερα, σε περισσότερα από 380.000 m3.

-Ετοιμες να τεθούν ξανά σε λειτουργία είναι λιγνιτικές μονάδες και να αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

-Πέντες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, εφόσον χρειαστεί, με diesel.

-Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

-Εξετάζεται αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

-Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

-Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, “καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις”, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

-Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ