Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Η ΕΕ εγκρίνει ενεργειακό σχέδιο- "μαμούθ" και χορηγεί 657 εκατ. ευρώ-Ο East Med “προκαλεί” ένταση στην Α.Μεσόγειο όχι όμως ο EuroAsia Interconnector;

Η ΕΕ θα δώσει €657 εκατομμύρια ευρώ για τον EusoAsia Interconnector, που αφορά την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας  Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Αυτό δήλωσε η Κύπρια Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, χαιρετίζοντας τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η ίδια τόνισε ότι “το ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε για τον EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο φορέας υλοποίησης είχε αιτηθεί το ποσό των €687 εκατ. για κατασκευαστικές εργασίες στο σκέλος Κύπρου – Κρήτης, και η έγκριση που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά σχεδόν στο σύνολο αυτού του ποσού και ανέρχεται σε περίπου €657 εκατομμύρια. Το συνολικό κόστος της φάσης αυτής ανέρχεται σε €1,57 δισεκατομμύρια.

Καθιστά η εξασφάλισή της (χορηγίας), δυνατή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το σκέλος Κύπρου – Κρήτης, του οποίου το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα €1,575 δισ.

Μετά την εξασφάλιση της χορηγίας θα ακολουθήσει ολιγόμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του φορέα υλοποίησης και της Κομισιόν, η οποία θα οδηγήσει σε υπογραφή συμφωνίας παροχής χορηγίας μεταξύ των δύο μερών εντός του καλοκαιριού”, κατέληξε η ίδια.

Η Τουρκία θα αντιδράσει και σε αυτό το σχέδιο

Η αδήριτη ανάγκη επιβολής του νεο-Οθωμανικού σχεδίου στην Α.Μεσόγειο περνά μέσα από το μπλοκάρισμα των υπογραφέντων σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για διαπίστωση, αλλά για μια λογική εξήγηση των τουρκικών λεονταρισμών στην περιοχή με φόντο την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”.

"Η Τουρκία θα πρέπει να κηρύξει casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector και να ενημερώσει την ΕΕ ότι θα παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν επιμείνει στη μονομερή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ”, είχε αναφέρει πριν Τρεις μήνες τουρκική αμυντική πηγή.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτύπωνε το ύφος των απειλών της Άγκυρας στην θαλάσσια περιοχή της Α.Μεσογείου, που υπακούει στην “λογική” των Τούρκων ότι “ τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Α.Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας”.

Πως θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το κάνει αυτό;

Πρώτον, με την ανακήρυξη casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector, με στόχο την διακοπή των εργασιών.


Δεύτερον, με τον ίδιο τρόπο στην συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Τρίτον, με την μεταφορά μόνιμης ναυτικής δυνάμεως στις επίμαχες περιοχές, αναμένοντας να προκληθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μπλοκάροντας την συμμετοχή και της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ.

Ο κύριος λόγος όμως που θα κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις η Τουρκία, αφορά το γεγονός ότι η διασύνδεση με καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδος-Ισραήλ, Κύπρου, θα έφερνε  πιο κοντά έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της Τουρκίας στην Μεσόγειο, και αυτό οι Τούρκοι θέλουν να το αποτρέψουν πάση θυσία.

 Το έργο EuroAsia Interconnector, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο με ένα καλώδιο υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί.

Το έργο χρηματοδοτείται και από την ΕΕ, ενώ μόνο το πρώτο στάδιο κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το καλώδιο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2.000 μεγαβάτ, ενώ θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Τα σχέδια συνεργασίας περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και ελληνικού νησιού της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο έως το τέλος του 2023.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...