Ενέργεια

Ενεργειακός "χορός" στην Α.Μεσόγειο: Μεγάλο κοίτασμα στην Αίγυπτο βάζει "φωτιά" στην περιοχή - Η ExxonMobil πάει ισραηλινή ΑΟΖ

Σε ένα μεγάλο «πίνακα» ενεργειακών κοιτασμάτων έχει μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος. Στον απόηχο των ευρημάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και με τους διεθνείς κολοσσούς να ετοιμάζουν επιπλέον έρευνες, ένα μεγάλο κοίτασμα βρέθηκε και στην Αίγυπτο.

Η ποσότητα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή είναι τρομακτική, καθώς οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επιφέρουν αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το παγκόσμιο σκηνικό στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, με την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, η ExxonMobil δείχνει ενδιαφέρον για πραγματοποίηση ερευνών στην ισραηλινή ΑΟΖ, πράγμα που απέφευγε λόγω πιθανών αντιδράσεων και σύγκρουσης με αραβικά κράτη.

Αίγυπτος και ισραηλινή ΑΟΖ στο παιχνίδι

Νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η ιταλική ΕΝΙ, ενώ η EXXON MOBIL σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να διεκδικήσει άδεια ερευνών και στην ισραηλινή ΑΟΖ, δύο ειδήσεις οι οποίες βάζουν «φωτιά» στο ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου. Στο μεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιείται στο Ισραήλ η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Η ΕΝΙ ανακοίνωσε το κοίτασμα Nour που βρισκεται στο Οικόπεδο Βόρειο Σινά στο ανατολικό τμήμα της Αιγυπτιακής ΑΟΖ και μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια της χερσονήσου του Σινά, τελεί υπό αξιολόγηση. Η γεώτρηση έγινε από το Scarabeo-9 σε θαλάσσια περιοχή βάθους 295 μέτρων και έφθασε συνολικά στα 5.914 μέτρα.

Τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε εντοπισθεί αρχικά το κοίτασμα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι το Nour κρύβει 2,550 bcm φυσικού αερίου, δηλαδή τρεις φορές την δυναμικότητα του Zohr και 5,3 φορές την δυναμικότητα του Λεβιάθαν, πληροφορίες που εφόσον επιβεβαιωθούν από την εταιρία θα πρόκειται για ανακάλυψη η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή, όπως αναφέρεται στο Liberal.

Με το βλέμμα πλέον και το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών να στρέφεται στην Ανατολική Μεσόγειο αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή, ότι στο περιθώριο του μεγάλου ενεργειακού συνεδρίου που διεξάγεται στο Χιούστον, ο ισραηλινός Υπουργός ενέργειας Γ. Σταϊνιτς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της EXXON MOBIL που εξέφρασαν την βούληση τους να συμμετάσχουν στον νέο διαγωνισμό παραχώρησης αδειών έρευνας στην ισραηλινή ΑΟΖ,τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη αγοράσει το πακέτο δεδομένων αξίας 50.000 δολαρίων και στελέχη του έχουν επισκεφθεί το κέντρο δεδομένων που λειτουργεί στην Ιερουσαλήμ και διατηρεί όλα τα στοιχεία για την θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτιμάται ότι κρύβει έως και 75tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά ποδιά) φυσικού αερίου και 6,6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η είσοδος της EXXON MOBIL στην ισραηλινή ΑΟΖ έχει και ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα καθώς μέχρι τώρα μεγάλες εταιρίες όπως η Royal Dutch Shell και η TOTAL απέφευγαν να εμπλακούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με το Ισραήλ προκειμένου να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις αραβικών χωρών όπως η Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Ιράκ ,που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

Ο εντοπισμός νέων κοιτασμάτων στην περιοχή μετά και την ανακοίνωση της EXXON MOBIL για το κοίτασμα Γλαύκος Ι στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο για τις οδούς μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις ξένες αγορές, καθώς μόνο με μεγάλες ποσότητες θα μπορεί να είναι βιώσιμες τόσο η επιλογή της εξαγωγής μέσω LNG όσο και με τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ