Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επικίνδυνες τουρκικές απειλές! Στο στόχαστρο για "ασύμμετρα πλήγματα" τα ελληνικά νησιά και οι υποδομές

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Νέο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας και απροκάλυπτης αναθεωρητικής ρητορικής καταγράφεται στον τουρκικό Τύπο, με άρθρο-πρόκληση του αναλυτή Νετζάτ Εσλέν στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Με τον προσχηματικό τίτλο «Γειτονία και στρατηγικές ευαισθησίες», ο Τούρκος αρθρογράφος στοχοποιεί ανοιχτά την Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «καιροσκόπο» και «κακό γείτονα», ενώ προχωρά σε μια επικίνδυνη χαρτογράφηση των «ασύμμετρων αδυναμιών» της ελληνικής επικράτειας που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψυχολογικός πόλεμος και επίκληση ανισορροπίας ισχύος

Στο δημοσίευμα, ο Εσλέν επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα υπεροχής της Τουρκίας, προβάλλοντας τη χαοτική —όπως υποστηρίζει— πληθυσμιακή και οικονομική υπεροχή της χώρας του. Παράλληλα:

 Κατηγορεί την Αθήνα ότι εξαντλεί την οικονομία της σε τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα από φόβο προς την Τουρκία.Χαρακτηρίζει «εύθραυστο» το εσωτερικό της Ελλάδας, ποντάροντας στο δημογραφικό πρόβλημα, τις μειονότητες και τις μεταναστευτικές ροές.

 Ισχυρίζεται ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μονοθεματική και εμμονική με την Τουρκία, προσπαθώντας να στηριχθεί στις πλάτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η καραμέλα της «Μεγάλης Ιδέας» και οι πάγιες διεκδικήσεις

Ο αρθρογράφος ανασύρει για άλλη μια φορά το αφήγημα περί ελληνικού «μαξιμαλισμού», ισχυριζόμενος ότι η ελληνική κρατική αντίληψη διακατέχεται ακόμα από τη «Μεγάλη Ιδέα». Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρει το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας της Άγκυρας:

Αμφισβήτηση της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων.

Απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Γκριζάρισμα βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Επίθεση στην ελληνική πλευρά για το Κυπριακό, λόγω της αξίωσης για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Τα «τρωτά σημεία» στο στόχαστρο: Από τα νησιά μέχρι τα υποθαλάσσια καλώδια

Το πλέον ανησυχητικό και επιθετικό τμήμα της τουρκικής ανάλυσης εστιάζει στις «στρατηγικές ευαισθησίες» της Ελλάδας, υποδεικνύοντας ουσιαστικά πιθανούς στόχους:

  1. Απομονωμένα Νησιά του Αιγαίου: Επισημαίνει ότι τα ακριτικά νησιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα λόγω των μεγάλων αποστάσεων και των δυσκολιών στον εφοδιασμό τους.

  2. Υποθαλάσσιες Υποδομές & Ενέργεια: Στρέφει το βλέμμα στα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών και τις ενεργειακές διασυνδέσεις, τονίζοντας ότι είναι εκτεθειμένα σε «ασύμμετρες παρεμβάσεις».

  3. Κυβερνοεπιθέσεις & Λιμάνια: Κάνει λόγο για στοχοποίηση κρίσιμων ελληνικών λιμανιών και υποδομών μέσω ψηφιακού σαμποτάζ και κυβερνοπολέμου.

  4. Εσωτερική Αποσταθεροποίηση: Υποστηρίζει ότι οι μειονότητες και το μεταναστευτικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Τούρκος αναλυτής καταλήγει με το προκλητικό συμπέρασμα ότι «ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα και δουλεύει υπέρ της Τουρκίας», καλώντας τη στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας να εντάξει στον σχεδιασμό της τη δυνατότητα ασύμμετρων πληγμάτων ως μέσο αποτροπής και πίεσης προς την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ