Ελληνοτουρκικά

Ηγέτης των Κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ προς Ερντογάν: Που κατάντησες την χώρα μας με τον Κιμά στην Ελλάδα να είναι πιο φτηνός από την Τουρκία

Περισσότεροι από 3.000 Τούρκοι επισκέπτονται εβδομαδιαίως την Αλεξανδρούπολη για ψώνια και φαγητό. Μόνο τα λεωφορεία μεταφέρουν 2.500 άτομα. Στα ταμεία των καταστημάτων επικρατεί ασφυξία. Τα ξενοδοχεία γεμάτα όλο τον χρόνο.

Για πολλούς Τούρκους, μια εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη είναι φθηνότερη από μια μέρα ψώνια στην Κωνσταντινούπολη. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο της Τουρκίας: τουρίστες να επιστρέφουν με σακούλες γεμάτες ελληνικά προϊόντα, έχοντας ζήσει μια μικρή οικονομική απόδραση.

Αυτό ακριβώς ανέφερε ο ηγέτης Κεμαλιστών στην Αδριανούπολη, κατηγορώντας τον Ερντογάν.  

Ο πρόεδρος των Τούρκων Κεμαλιστών , Οζγκιούρ Οζέλ, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Αδριανούπολη, ρίχνοντας βόμβες κατά του Ερντογάν, ενώ ανέφερε και την Ελλάδα ως φτηνή χώρα.

Στην ομιλία του, ο Οζέλ στοχοποίησε την τουρκική οικονομία συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ οι πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση αντέδρασαν αρνητικά, δηλώνοντας ότι αυτή η γλώσσα, που στόχευε στην υποτίμηση της Τουρκίας, ήταν λανθασμένη.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, στην ομιλία του σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε  στην Αδριανούπολη, επέκρινε την οικονομία της χώρας συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με αυτές στην Τουρκία.

Οι  συγκρίσεις του Οζέλ, ιδίως όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αγοραστική δύναμη, απεικόνιζαν την Τουρκία αρνητικά διεθνώς.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε: «Τώρα φτάσαμε στο πιο δυσάρεστο, στην πραγματικότητα στο πιο άδικο κομμάτι του θέματος. Όλη η Τουρκία μιλάει γι' αυτό.

Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην Ελλάδα για ψώνια, και οι άνθρωποι έρχονται από τη Βουλγαρία για ψώνια. Ήρθα και ρώτησα. Τα είδα όλα από πρώτο χέρι.

Σήμερα, οργανώνονται φθηνές εκδρομές για ψώνια παντοπωλείων για ανθρώπους από την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, που πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Επειδή η Ελλάδα είναι τόσο φθηνή σήμερα που σε σύγκριση με τα τρόφιμα στην Τουρκία, καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και μάλιστα αποφέρει κέρδος.

Υπάρχει ένας τύπος που ονομάζεται Νίκος στην Ελλάδα, και ο κιμάς του κοστίζει 350 λίρες. Υπάρχει ένας τύπος που ονομάζεται Νιχάτ στην Τουρκία, ο οποίος κερδίζει τον κατώτατο μισθό, και οι φίλοι του τον φωνάζουν Νίκο.

Αλλά για αυτόν, κοστίζει 900 λίρες. Υπάρχει ένα σύστημα όπου ο κιμάς που αγοράζει ο Νίκος για 350 λίρες στην Ελλάδα, εδώ στην Τουρκία πωλείται για 900 λίρες.

Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για να αγοράσουν τα πιο ακριβά τρόφιμα στην Ευρώπη, τα τρίτα πιο ακριβά στον κόσμο.

Οι πολίτες μας φεύγουν  από την Τουρκία, όπου υπάρχει πληθωρισμός, και πάνε στην Ελλάδα για να αγοράσουν τρόφιμα.

Υπάρχει επίσης κάποιος που έρχεται από τη Βουλγαρία. Ο Ιβάν έρχεται από τη Βουλγαρία, δίνει το λέβα, γεμίζει τις σακούλες. Αγοράζει επίσης ένα παλτό από πάνω. Πηγαίνει στην Ελλάδα. Ενώ κάνει αυτό, ο αδερφός μας ο Οκάν στην Τουρκία εργάζεται για ένα μήνα μόνο και μόνο για να μπορέσει να αγοράσει αυτό το ένα παλτό", είπε ο ίδιος.

Για πολλούς Τούρκους, μια εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη είναι φθηνότερη από μια μέρα ψώνια στην Κωνσταντινούπολη. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο της Τουρκίας: τουρίστες να επιστρέφουν με σακούλες γεμάτες ελληνικά προϊόντα, έχοντας ζήσει μια μικρή οικονομική απόδραση.

Για τους επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης, είναι ένα απροσδόκητο δώρο. Εστιάτορες προσαρμόζουν τα μενού τους. Μεζέδες, θαλασσινά, γεύσεις που αγαπά το τουρκικό κοινό. Γυναίκες με μαντίλες περπατούν άνετα στην πόλη και γεμίζουν τα καφέ και τις ταβέρνες. Ο εμπορικός κόσμος μιλά για ποιοτικούς επισκέπτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά. Η αγορά ηλεκτρονικών, κοσμημάτων και ρούχων ανθίζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ