Ελληνοτουρκικά

"Στόν αέρα" τον Απρίλιο 2026 το τουρκικό μαχητικό KAAN - "Τρέχει" ο Ερντογάν μετά τα Eurofighter για επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας στο Αιγαίο

Τρέχει ο Ερντογάν να καλύψει το έλλειμα αεροπορικής ισχύος που έχει η Τουρκία σε σχέση με Ελλάδα και Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμόσει τα μεγαλεπήβολα νεοθωμανικά του σχέδια. 

"Στόν αέρα" τον Απρίλιο 2026 το τουρκικό μαχητικό KAAN

Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του, επισημαίνει ότι το μαχητικό αεροσκάφος KAAN θα πετάξει τον Απρίλιο του 2026, αναφέροντας:

"Η Turkish Aerospace ολοκληρώνει όλες τις εργασίες μας για την έναρξη της φάσης 1 για την παραγωγή του KAAN, λέει ο γενικός διευθυντής.

Το project μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας, γνωστό ως KAAN, έχει τρία πρωτότυπα.

Το ένα θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές εδάφους και τα άλλα δύο θα πετάξουν από τον Απρίλιο του 2026, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Turkish Aerospace Inc. (TAI).

Μιλώντας στο Γραφείο Τεχνολογίας της Anadolu στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF) 2025, ο Mehmet Demiroglu δήλωσε ότι το KAAN, το οποίο ξεκίνησε το 2023 και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2024, έχει περάσει σε ανώτερη κατηγορία.

Η 17η έκδοση της εξαήμερης αμυντικής έκθεσης IDEF, που ξεκινά την Τρίτη, πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο αεροδρόμιο Atatürk, στο ξενοδοχείο Wow και στη μαρίνα Atakoy.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την KFA Fairs με την υποστήριξη της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας και του Ιδρύματος Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ως παγκόσμιο συνεργάτη επικοινωνίας.

Ξεκινάει η παραγωγή του

Είπε ότι η φάση 1 για την παραγωγή του KAAN πρόκειται να ξεκινήσει, προσθέτοντας: «Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες μας για την έναρξη της φάσης 1.

«Δεν θέλω να πω τίποτα ακόμα, αλλά μπορώ να πω ότι μπορείτε να περιμένετε κάποιες εκπλήξεις. Όλα αυτά δείχνουν πόσο μακριά έχει φτάσει η Τουρκία και πόσο σημαντική είναι η πλατφόρμα KAAN».

Τέσσερις χώρες έχουν συμβάλλει στην κατασκευή του και υπάρχουν κοινοπραξίες που προσπαθούν να το κατασκευάσουν.

Τώρα, μια κοινοπραξία που ξεκίνησε με την Τουρκία και ανακοινώθηκε στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού το 2018 λέγεται ότι σχεδιάζει την πρώτη της πτήση γύρω στο 2035-2040, σημείωσε.

Είπε ότι αυτό καταδεικνύει την ταχύτητα, την πίστη και τις δυνατότητες της Τουρκίας. «Δεν βλέπουμε το KAAN απλώς ως ένα έργο αεροσκάφους». Το KAAN είναι ένα ταξίδι προς την επίτευξη της κορυφής της αμυντικής βιομηχανίας ενός έθνους, όχι μόνο ως TAI, αλλά ως συλλογική προσπάθεια.

Το αεροσκάφος, για το οποίο το έργο ξεκίνησε το 2016, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2023 και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Φεβρουάριο του 2024.

Τον Μάιο του 2023, το όνομα του αεροσκάφους ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως KAAN.

Εξαγωγές του Hurjet

Αναφερόμενος στη συμφωνία εξαγωγής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurjet στην Ισπανία, είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία προμήθειας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους με την Ισπανία.

Τον Μάιο, η Ισπανία υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με την Τουρκία για την εισαγωγή του Hurjet.

Υπογραμμίζοντας ότι το Hürjet είναι το καλύτερο στην κατηγορία του, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με χώρες που θέλουν να αντικαταστήσουν τους στόλους εκπαιδευτικών αεροσκαφών τους τη δεκαετία του 2030.

Είπε: «Υπάρχουν χώρες ανάμεσά τους που δεν θα περιμέναμε ποτέ».

«Στην πραγματικότητα, μπορώ να πω ότι χάσαμε την πρώτη φάση στη Μαλαισία, αλλά θα επικεντρωθούμε στη δεύτερη φάση. Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη φάση. Η Ινδονησία έχει σοβαρές δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες στις χώρες του Κόλπου».

Το Hurjet είναι μια πλατφόρμα που είναι υποψήφια για εκπαιδευτικά αεροσκάφη όχι μόνο για την Ισπανία και την Τουρκία αλλά και για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, είπε, προσθέτοντας: «Αυτή είναι επίσης μια πλατφόρμα που είναι υποψήφια τόσο για εκπαιδευτικά όσο και για επιθετικά αεροσκάφη σε σχετικά μικρότερες αεροπορικές δυνάμεις».

«Έχει χωρητικότητα πυρομαχικών περίπου τριών τόνων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα F-16 έχουν χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου περίπου έξι τόνων, όταν εξετάζουμε την οικονομική αποδοτικότητα και το λειτουργικό κόστος, το Hurjet θα είναι φθηνότερο από το F-16.

«Επομένως, πιστεύουμε ότι το Hurjet έχει λαμπρό μέλλον», πρόσθεσε.

Ζητούμενο η αεροπορική κυριαρχία

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν επικεντρώνει τις προσπάθειές του προκειμένου σε μικρό χρονικό διάστημα να είναι σε θέση να διεκδικήσει την αεροπορική υπεροχή σε βάρος Ελλάδας-Ισραήλ, γνωρίζοντας πως χωρίς αυτήν δεν είναι σε θέση να επιβάλλει τετελεσμένα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η πρόσφατη επιτυχία του αναφορικά με την αγορά 40 Eurofighter, δίνει αέρα στην τουρκική επιθετικότητα, ενώ παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των Αμερικανικών μαχητικών F-35, προχωρώντας ταυτόχρονα στην παραγωγή του εγχώριου μαχητικού ΚΑΑΝ.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικές ενδείξεις ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια στρατιωτική αναμέτρησή μας με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...