Ελληνοτουρκικά

Οι τρείς (3) πυλώνες του σχεδίου Ερντογάν ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορικής ισχύος - "Φαγωμάρα" σε Ελλάδα-Ισραήλ για τα Eurofighter

Η υπογραφή της συμφωνίας για τα αεροσκάφη Eurofighter από την Τουρκία αναφέρθηκε ευρέως στον ελληνικό και ισραηλινό τύπο, ο οποίος τόνισε ότι η σημαντική κίνηση της Άγκυρας θα ήταν «πονοκέφαλος» για τις δυο χώρες.

Η Τουρκία υπέγραψε προχθές μια κρίσιμη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγοντας σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία έτυχε ευρείας κάλυψης στον ισραηλινό και ελληνικό τύπο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Jerusalem Post ότι η συμφωνία ήταν «πονοκέφαλος» για το Τελ Αβίβ.

Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των Eurofighter θα αύξανε σημαντικά την επιχειρησιακή ευελιξία και την περιφερειακή αποτροπή της Τουρκίας.

"Σαφές και ανησυχητικό σημάδι" 

Η συμφωνία σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες της Άγκυρας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Κατασκευασμένο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, το Eurofighter θεωρείται το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς στον κόσμο.

Η Jerusalem Post έγραψε ότι η ενσωμάτωση αυτών των αεροσκαφών στον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα ενίσχυε σημαντικά τις δυνατότητες αεροπορικής μάχης της Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σαφές και ανησυχητικό σημάδι ότι η Τουρκία επιταχύνει τον εξοπλισμό της με τρόπο που θα μπορούσε τελικά να αμφισβητήσει την στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή».

Κατηγορίες από τον ηγέτη της Ισραηλινής αντιπολίτευσης προς τον Νετανιάχου

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν μπλοκάρει» τη συμφωνία πώλησης Eurofighter.

Ο Λαπίντ είπε: «Εάν το Ισραήλ είχε ένα λειτουργικό Υπουργείο Εξωτερικών ή μια κανονική κυβέρνηση, θα είχε παρέμβει διπλωματικά για να αποτρέψει την πρόοδο αυτής της συμφωνίας πώλησης όπλων».

Δηλώνοντας ότι «η Γερμανία και η Βρετανία εξοπλίζουν την Τουρκία με αεροσκάφη που τελικά θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», ο Λαπίντ δήλωσε ότι «η Τουρκία διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στη Μέση Ανατολή και τώρα στοχεύει σε ισοτιμία αεροπορικής ισχύος με το Ισραήλ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αντικατοπτρίζει επίσης το ευρύτερο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να διασφαλίσει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.

Σκληρή κριτική από τον Ελληνικό Τύπο

Η Γερμανία είχε ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία πριν από τη συμφωνία.

Η εφημερίδα Ναυτεμπορική της Ελλάδας περιέγραψε την κατάσταση με τη φράση: «Και έτσι, ένα ακόμη χαστούκι στην εξωτερική πολιτική».

Το ρεπορτάζ περιελάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Η Άγκυρα εξοπλίζεται με τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ εμείς, ως παρατηρητές, απορροφούμε το σοκ και μετράμε τα διπλωματικά μας «απομεινάρια»».

Το ρεπορτάζ συνέχιζε: «Ενώ ο Ερντογάν αγοράζει Eurofighters, επεκτείνει την επιρροή του, ξανασχεδιάζει χάρτες και πείθει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι είναι ένας πολύτιμος εταίρος, η Ελλάδα απλώς ενημερώνεται».

Η εφημερίδα σημείωσε ότι, θεωρητικά, εάν ένα Eurofighter πετούσε με τη μέγιστη ταχύτητά του (2.495 χιλιόμετρα την ώρα χωρίς ανεφοδιασμό), θα μπορούσε να φτάσει στην Άγκυρα από το Βερολίνο σε 53 λεπτά, απευθύνοντας την ακόλουθη κριτική στην κυβέρνηση της Αθήνας: «Τι γίνεται με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας; Έχει κολλήσει στον διάδρομο προσγείωσης, περιμένοντας την άδεια απογείωσης».

Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε: «Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσής του με το Ιράν και των αεροπορικών επιδρομών του στη Συρία, έχουν αναστατώσει την Άγκυρα και την έχουν ωθήσει να αναπτύξει γρήγορα τα όπλα της για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές»

Οι τρείς (3) πυλώνες του σχεδίου Ερντογάν ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορικής ισχύος

Ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει, με τα 40 Eurofighter Typhoon, τα πέμπτης γενιάς F-35, που επιδιώκει να προμηθευθεί από τις ΗΠΑ, μαζί με εκσυγχρονισμένα F-16,  η χώρα του να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι Ελλάδας και Ισραήλ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Το Eurofighter Typhoon επιλέχθηκε για να αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις που προκύπτουν από την απόκτηση αεροσκαφών F-35 και Rafale από την Ελλάδα, ενώ οι προσπάθειες για την προμήθεια F-35 και την άρση των κυρώσεων CAATSA βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύσει τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor Beyond Visual. Το πακέτο προμήθειας περιλαμβάνει επίσης την αγορά πυραύλων.

Τα μαχητικά αεροσκάφη τεσσάρων γενεών διαθέτουν ραντάρ AESA, που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν εχθρικά αεροσκάφη από απόσταση. Οι νεότερες εκδόσεις διαθέτουν επίσης το ραντάρ Captor-E.

Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν στο μαχητικό αεροσκάφος να ανιχνεύει εξ αποστάσεως εχθρικά αεροσκάφη και να τα εμπλέκει με πυραύλους αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Ο ρωσικός στρατός προσπερνά τελείως την Κονσταντίνοβκα και κατευθύνεται με φόρα προς την κεντρική Ουκρανία -Δείτε χάρτες

Με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται δεξιά και αριστερά της Κονσταντίνοβκα