Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Βρετανία και η Γερμανία έδειξαν «θετική» στάση σχετικά με την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει να οριστικοποιήσει την απόκτηση το συντομότερο δυνατό.
Καίγεται η Τουρκία για να αποκτήσει 40 Eurofighters το ταχύτερο δυνατόν
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση έως και 40 Eurofighters για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της.
Τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που εκπροσωπείται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να προχωρήσει στην πώληση και όλοι οι εταίροι κατασκευής εκτός από τη Γερμανία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, η συμφωνία έχει παραμείνει σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.
«Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί προσεγγίζουν αυτό το θέμα θετικά. Αν θέλει ο Θεός, πιστεύω ότι θα παραλάβουμε τα αεριωθούμενα αεροπλάνα μας το συντομότερο δυνατό», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους σε πτήση από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
«Στις συναντήσεις μου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer και τον Γερμανό καγκελάριο Friedrich Merz, είδα ότι προσέγγισαν επίσης το ζήτημα θετικά και ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα», είπε, σύμφωνα με ένα αντίγραφο των σχολίων του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Starmer και τον Merz τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και είχε δηλώσει ότι υπήρξαν «θετικές εξελίξεις» στο θέμα.
Την περασμένη εβδομάδα, η BAE Systems δήλωσε ότι ήταν σίγουρη για την απόκτηση νέων παραγγελιών για Eurofighters από χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, έχει αντιμετωπίσει συχνά στο παρελθόν εμπάργκο όπλων.
Αυτό την ώθησε να ενισχύσει σημαντικά τις εγχώριες δυνατότητες και να περιορίσει την εξάρτηση από το εξωτερικό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σήμερα, παράγει ένα ευρύ φάσμα οχημάτων και τύπων όπλων στην εγχώρια αγορά, συμπεριλαμβανομένων των δικών της drones, πυραύλων και σκαφών του πολεμικού ναυτικού της. Αναπτύσσει επίσης το δικό της μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, με το όνομα Kaan.
Επιδίωξη είναι το Kaan να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16 της Πολεμικής της Αεροπορίας, ο οποίος σχεδιάζεται να αποσυρθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 2030.
Η μαζική παραγωγή του KAAN αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.
Έτος ορόσημο το 2028
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Τουρκία θεωρητικά μετά το 2028, θα είναι σε θέση να μικρύνει την αεροπορική ψαλίδα από την Ελληνική πολεμική Αεροπορία, την ώρα που η χώρα μας δεν την απειλεί.
Γιατί λοιπόν καίγεται ο Ερντογάν να αποκτήσει άμεσα τα Eurofighters;
Εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν το 2028 , όπως και στις ΗΠΑ, με τον Ερντογάν να είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εκ νέου υποψήφιος και πιθανότατα νικητής, αφού έχει φυλακίσει τον Ιμάμογλου και άλλους υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα και τον φίλο του Τράμπ μέχρι στιγμής, να αρνείται ότι θα είναι υποψήφιος ξανά.
Συνεπώς είναι αμφίβολο αν μετά το 2028, η Τουρκία θα απολαμβάνει την στήριξη ή την ανοχή του Τράμπ, σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας σε βάρος της Ελλάδας.
Οι σημαντικές γεωπολιτικές νίκες της Τουρκίας
Παράλληλα ο Ερντογάν έχει πετύχει σημαντικές αναίμακτες γεωπολιτικές νίκες το τελευταίο χρονικό διάστημα, που τον καθιστούν περισσότερο αιδιόδοξο αλλά και υπερφίαλο, όπως:
Στη Συρία με την επικράτηση του τουρκόφιλου Αλ Τζολάνι, με αποτέλεσμα τον σταδιακό εκτουρκισμό της πολύπαθης χώρας, με την έγκριση μάλιστα του Αμερικανού Προέδρου , στην Λιβύη με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Στρατάρχη Χαφτάρ, που ήταν πολέμιός του μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα την ρηματική ανακοίνωση της Λιβύης που αμφισβητεί την ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης, στο εσωτερικό της χώρας του, μετά την κατάθεση των όπλων από το PKK, στην εκμηδένιση των πληρεξουσίων του Ιράν στην περιοχή της Μ.Ανατολής, μετά την καταστροφή Χαμάς-Χεζμπολάχ , αλλά και στο ισχυρίτατο πλήγμα του πυρηνικού προγράμματος του ίδιου του Ιράν και τέλος στην αποδοχή από την Αρμενία του τουρκικού-αζέρικου σχεδίου για τον στρατηγικότατης σημασίας για τα τουρκικά συμφέροντα διαδρόμου του Zangezur.
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τον Ελληνισμό
Από τα παραπάνω θα σταθούμε ιδιαίτερα στην κίνηση της Λιβύης να αμφισβητήσει επισήμως την έκταση της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης με τις πλάτες της Τουρκίας,υιοθετώντας πλήρως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην προσπάθεια συγκράτησης των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) μας στα 6 νμ εκβιαστικά, σε Κρήτη και Αιγαίο.
Συνεπώς είναι μονόδρομος για την χώρα μας η επέκταση των ΕΧΥ μας νοτίως της Κρήτης στα 12 νμ, ΑΜΕΣΑ, όπως ακριβώς ισχύει για τα νησιά μας στο Ιόνιο πέλαγος.
Η Τουρκία σε τέτοια περίπτωση θα λάβει θέση υποστηρικτική προς την Λιβύη, ενισχύοντάς την στρατιωτικά, επιδιώκοντας η Αθήνα να οδηγηθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τρίπολη.
Από εκεί και μετά η σχεδίαση-ενέργειές της Τουρκίας, θα είναι όμοιες με εκείνες στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, επιδιώκοντας να εμπλακούμε άμεσα σε στρατιωτική ρήξη νοτίως της Κρήτης, επιμηκύνοντας κατά πολύ το Θέατρο επιχειρήσεων, ώστε σε κατάλληλο τόπο και χρόνο ο Ερντογάν να αποπειραθεί να ενεργήσει προς καυτάληψη νησιών μας στο Αρχιπέλαγος, αλλάζοντας το Status Qvo σε αυτό.
Τροχοπέδι στα σχέδιά του, από στρατιωτικής άποψης, αποτελεί η Αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας, χάρη κυρίως στα Rafale και δευτερευόντως στα F-16 Viper , ενώ από πολιτικής άποψης το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ πρωτίστως και του ΝΑΤΟ δευτερευόντως, επικαλούμενη την αμοιβαιότητα των κρατώνν μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης από κράτος μη μέλος αυτής όπως η Λιβύη, την οποία ωστόσο θα τορπιλίσει η ίδια με την ανοχή-στήριξη ΗΠΑ-ΗΒ.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν τρέχει να αποκτήσει τα 40 Eurofighter, καθιστώντας τουε επόμενους μήνες εξαιρετικά κρίσιμους αλλά και επικίνδυνους για τον Ελληνισμό.