Είναι γεγονός ότι η Τουρκία πετυχαίνει σημαντικές,αναίμακτες για την ίδια νίκες, σε γεωπολιτικό επίπεδο, είτε κατόπιν δικών της ορθών πολιτικοστρατιωτικών κινήσεων, είτε λόγω ευνοϊκών για την ίδια εξελίξεων με πρωταγωνιστές άλλες χώρες της περιοχής της Μ.Ανατολής και του Νοτίου Καύκασου.
Οι γεωπολιτικές νίκες του Ερντογάν
Η συμφωνία με το ΡΚΚ
Ειδικότερα επισημαίνουμε την συμφωνία με το ΡΚΚ και την έναρξη αφοπλισμού του, γεγονός που θα έχει ως στρατιωτικό αντίκτυπο την απελευθέρωση εμπειροπόλμων δυνάμεων του τουρκικού στρατού από τα θέατρα επιχειρήσεων της ΝΑ Τουρκίας-Β. Ιράκ και Β. Συρίας.
Αυτή ως εξέλιξη επηρεάζει την Ελλάδα, αφού οι παραπάνω πολλές στρατιωτικές δυνάμεις, είναι δυνατόν να αποτελέσουν άμεσες ενισχύσεις-εφεδρείες της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη και της 4ης Στρατιάς (Αιγαίου).
Επιπλέον ο Ερντογάν καθίσταται ανεξέλεγκτα ισχυρός στο εσωτερικό της χώρας του, γεγονός που του λύνει τα χέρια για λήψη αποφάσεων σε βάρος μας.
Η πτώση του Άσσαντ
Η πτώση του καθεστώτος Άσσαντ από τους τουρκόφλιους Τζιχαντιστές του Αλ Τζολάνι και η συναίνεση Τράμπ παρά τις Ισραηλινές ενστάσεις η Συρία να τουρκοποιηθεί, αποτελούν θετικές εξελίξεις για τον Ερντογάν, ο οποίος προτίθεται να καταστήσει την Συρία πολιτικοστρατιωτικό δορυγόρο της χώρας του.
Εφόσον μάλιστα προχωρήσει η Τουρκία στη δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Συρία, ο κίνδυνος για Κύπρο και Κρήτη-Δωδεκάνησα, θα πολλαπλασιαστεί.
Το "πλεύρισμα" Χαφτάρ για το τουρκολιβυκο μνημόνιο
Στις σημαντικές νίκες του Ερντογάν καταγράφεται επίσης η στροφή 180ο του Λίβυου Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος από πολέμιος έγινε ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, δημιουργώντας νέα πηγή συτρατιωτικής έντασης με την χώρα μας νοτίως της Κρήτης στο άμεσο μέλλον, αφού Τούρκοι και Λύβιοι θα επιχειρήσουν έρευνα-εξόρρυξη φυσικού αερίου-πετρελαίου εντός της υποτιθέμενς Λιβυκής ΑΟΖ, μέρος της οποίας είναι Ελληνική ΑΟΖ.
Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και η Ρωσική αδυναμία
Ο 12ήμερος πόλεμος Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν, ευνοεί την Τουρκία, η οποία δεν θέλει να έχει απέναντί της ένα ισχυρό Ιράν, ανοίγοντας τον δρόμο κυρίως για ευόδωση των σχεδίων της στο Νότιο Καύκασο, όπου το Ιράν επιχερούσε να ανακόψει την πορεία του Ερντογάν, ενισχύοντας την Αρμενία.
Ωστόσο μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Ισραήλ το Ιρανικό καθεστώς αδύναμο, παραπαίει, ενώ την ίδια ώρα ο Πούτιν έχοντας επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνει να μην έχει την δυνατότητα ενίσχυσης της Αρμενίας.
Η Αρμενία υποκύπτει στα σχέδια Ερντογάν
Αποτέλεσμα είναι η Αρμενία , αβοήθητη και χωρίς συμμάχους γείτονες , έχοντας απέναντί της Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, να αναγκαστεί να ενδώσει απελευθερώνοντας τον στρατηγικότατης σημασίας για τα τα τουρκικά συμφέροντα, διάδρομο Ζανγκέζουρ.
Η τεράστια γεωπολιτική σημασία του διαδρόμου Ζανγκέζουρ
Το άνοιγμα των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ του δυτικού Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, θα δώσει νέα ώθηση στο περιφερειακό εμπόριο και θα απελευθερώσει τις δυνατότητες των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολίας, σύμφωνα με τον Μουράτ Γιλμάζ, πολιτικό αναλυτή και μέλος του Συμβουλίου εξωτερικής Πολιτικής υπό την Τουρκική Προεδρία.
Μιλώντας στο συνέδριο «Όνομα της Νίκης – Τουρκία» που διοργάνωσε το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα, ο Γιλμάζ τόνισε ότι ο Διάδρομος της Ζανγκέζουρ, ως ζωτικό τμήμα της εμπορικής διαδρομής του Μεσαίου Διαδρόμου του μεταξιού, θα επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολίας.
«Με την επέκταση των εμπορικών διαδρόμων, οι πόλεις-λιμάνια όπως η Τραπεζούντα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του πληθυσμού σε όλες τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Διάδρομος της Ζανγκέζουρ, μαζί με την πρωτοβουλία «Δρόμος Ανάπτυξης» από το νότιο Ιράκ που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, θα αναδιαμορφώσουν το οικονομικό τοπίο της Τουρκίας -ιδίως στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Διάδρομος της Ζανγκέζουρ είναι μια διαδρομή μήκους 43 χιλιομέτρων που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα Ναχιτσεβάν και την Τουρκία μέσω του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητόδρομου Ναχιτσεβάν-Ιγκντίρ-Καρς.
Ως βασικό στοιχείο του Μεσαίου Διαδρόμου - μιας πολυτροπικής εμπορικής διαδρομής από την Κίνα μέσω της Κεντρικής Ασίας, της Κασπίας Θάλασσας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας προς την Ευρώπη - ο διάδρομος στοχεύει στη βελτιστοποίηση του εμπορίου Ανατολής-Δύσης, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Ρωσίας και μειώνοντας την εξάρτηση από θαλάσσιες οδούς όπως η Διώρυγα του Σουέζ.
Άποψή μας είναι ότι η Τουρκία "στρώνει για τα καλά το χαλί" για στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.