Ελληνοτουρκικά

Βιάζονται οι Τούρκοι λόγω ελληνικών F-35 -Το UCAV KIZILELMA θα ενταχθεί στον στόλο αεροπλανοφόρων του τουρκικού ναυτικού έως το 2026

Στις 5 Μαΐου 2025, το TürkiyeToday δημοσίευσε μια καθοριστική συνέντευξη με τον Haluk Görgün, Πρόεδρο της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), η οποία αποκάλυψε κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με το πιο φιλόδοξο μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα μάχης της Τουρκίας - το Bayraktar KIZILELMA.

Αναπτυγμένο από τον κορυφαίο κατασκευαστή drones της Τουρκίας Baykar, το KIZILELMA αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) έως το 2026, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στάσης στις αμυντικές δυνατότητες και την αεροδιαστημική ανεξαρτησία της Τουρκίας.

Το Bayraktar KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Τουρκίας,διαθέτει προηγμένο σχεδιασμό και δυνατότητες stealth.

Αναπτυγμένο από την Baykar, το UCAV πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έως το 2026, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων από αεροπλανοφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Το  UCAV KIZILELMA, είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από την Baykar και αντιπροσωπεύει ένα σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Τούρκων και αυτό είναι αλήθεια.

Η Baykar, αξιοποίησε την επιχειρησιακή της εμπειρία για να κατασκευάσει μια πλατφόρμα επόμενης γενιάς που συνδυάζει την αυτονομία, τη μυστικότητα και την ευελιξία πολλαπλών ρόλων.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της ανάπτυξης, το τρίτο πρωτότυπο,  το TC-ÖZB3 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Έκτοτε, το σύστημα έχει υποβληθεί σε αυστηρές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δοκιμής Αναγνώρισης Αεροδυναμικού Συστήματος που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2025, επιβεβαιώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και επικυρώνοντας τα αεροηλεκτρονικά του συστήματα και τα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Η Baykar τοποθετεί το KIZILELMA ως κάτι περισσότερο από ένα drone, αφού το θεωρεί ως να αεροσκάφος μάχης με προσανατολισμό στο μέλλον, σχεδιασμένο να κυριαρχεί σε ένα πεδίο μάχης όπου τα επανδρωμένα μαχητικά θα μοιράζονται όλο και περισσότερο τους ουρανούς με αυτόνομες πλατφόρμες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε : «Λαμβάνοντας υπόψη ένα μέλλον όπου η αερομαχία θα κυριαρχείται από μη επανδρωμένη τεχνολογία, το Bayraktar KIZILELMA Fighter UAV,  σίγουρα θα παίξει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το όραμα αντικατοπτρίζει τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας να μειώσει την εξάρτηση από ξένα συστήματα και να ενισχύσει την κυρίαρχη ικανότητα σε όλους τους αμυντικούς τομείς.

Το Bayraktar KIZILELMA έχει σχεδιαστεί με σχεδιασμό stealth, επιθετικές δυνατότητες ελιγμών και ευελιξία λειτουργίας αεροπλανοφόρου, καθιστώντας το μοναδικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αρένα UAV.

Η ικανότητά του να απογειώνεται και να προσγειώνεται αυτόνομα από αεροπλανοφόρα μικρού διαδρόμου, όπως το TCG Anadolu, δίνει στην Τουρκία μια σπάνια δυνατότητα να προβάλλει μη επανδρωμένη αεροπορική ισχύ από πλατφόρμες με βάση τη θάλασσα.

Το KIZILELMA προσφέρει ένα ισχυρό μείγμα χαρακτηριστικών απόδοσης που το τοποθετούν στην πρώτη γραμμή των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.

Με μέγιστο βάρος απογείωσης 8,5 τόνων και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1,5 τόνου, η πλατφόρμα μπορεί να μεταφέρει μια σειρά από εξοπλισμό και πυρομαχικά ειδικά για την αποστολή, καθιστώντας την κατάλληλη τόσο για ρόλους κρούσης όσο και για ρόλους αναγνώρισης.

Τροφοδοτείται από κινητήρα turbofan και έχει σχεδιαστεί για πλήρως αυτόνομες επιχειρήσεις, όπως απογείωση, προσγείωση, τροχοδρόμηση με  δυνατότητες που επεκτείνουν την ευελιξία του σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την απόδοση πτήσης, το KIZILELMA επιτυγχάνει ταχύτητα πτήσης 0,6 Mach και μπορεί να επιταχύνει σε μέγιστη ταχύτητα 0,9 Mach, προσφέροντας μια ισορροπία μεταξύ αντοχής και ταχύτητας που ενισχύει την επιχειρησιακή του ευελιξία.

Το UAV διαθέτει ακτίνα μάχης 500 ναυτικών μιλίων (περίπου 926 χιλιόμετρα) και διατηρεί ανώτατο όριο λειτουργίας 45.000 ποδιών (περίπου 13.700 μέτρα), με επιχειρησιακό υψόμετρο που ορίζεται στα 25.000 πόδια (περίπου 7.620 μέτρα).

Αυτές οι παράμετροι του επιτρέπουν να λειτουργεί πολύ πάνω από τις περισσότερες αεράμυνες μικρής εμβέλειας και σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

 Η αντοχή του υπερβαίνει τις τρεις ώρες, επιτρέποντας παρατεταμένες αποστολές με μειωμένη εξάρτηση από τον έλεγχο εδάφους.

Τα συστήματα επικοινωνίας του αεροσκάφους υποστηρίζουν τόσο τη λειτουργία Γραμμής Όρασης (LOS) όσο και την λειτουργία Πέρα από τη Γραμμή Όρασης (BLOS), εξασφαλίζοντας ισχυρή συνδεσιμότητα σε ποικίλα περιβάλλοντα μάχης.

 Εξοπλισμένο με μια σειρά προηγμένων αισθητήρων, το KIZILELMA περιλαμβάνει ένα ηλεκτροοπτικό σύστημα στόχευσης, ένα σύστημα υπέρυθρης αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST) και ένα ραντάρ AESA πολλαπλών λειτουργιών.

Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στο αεροσκάφος να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να εμπλέκεται σε στόχους με υψηλή ακρίβεια.

Όσον αφορά τον οπλισμό, είναι ικανό να αναπτύσσει βόμβες με καθοδήγηση λέιζερ, πυραύλους αέρος-επιφάνειας και πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, οι περισσότεροι από τους οποίους μεταφέρονται εσωτερικά για να διατηρηθεί το προφίλ stealth του.

Μοναδικό μεταξύ των UCAV, έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε αεροπλανοφόρα μικρού διαδρόμου, επιτρέποντας στην Τουρκία να επεκτείνει τις μη επανδρωμένες αεροπορικές της επιχειρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, καταλήγει το άρθρο.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να  αντιπαραβάλουν φυσικά το UCAV KIZILELMA στα ελληνικά F-35, μπορούν όμως να το χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε πιθανό πολεμικό σενάριο σε επιθέσεις κορεσμού, από μεγάλο ύψος.  

Το άρθρο αναφέρει ότι “το UCAV KIZILELMA έχει την δυνατότητα να λειτουργεί πολύ πάνω από τις περισσότερες αεράμυνες μικρής εμβέλειας και σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο”, όπως στο Αιγαίο για παράδειγμα ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος θα μεταφέρεται από το αεροπλανοφόρο Ανατνολού, αλλά θα έχει βάσεις παντού στην τουρκική επικράτεια, την Κατεχόμενη Κύπρο, και την Αλεξανδρέττα πιθανότατα, για έλεγχο της αποκαλούμενης “ Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία βασίζεται στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, και ξέρει ότι μπορεί να έχει υπό τις διαταγές της έναν στόλο από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για κάθε επιθετικό σχέδιο της, ώσπου να καταλήξει η υπόθεση με τα τουρκικά F-35 και τις διαθέσεις του Τραμπ.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ