Ελληνοτουρκικά

«Πόντιος Πιλάτος» ο Τραμπ στην διένεξη Ινδίας- Πακιστάν - Παραλληλισμοί σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής κρίσης

Με την ένταση στις σχέσεις  Πακιστάν-Ινδίας να έχει χτυπήσει κόκκινο, είχαμε την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ , ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης -παρέμβασης προς επίλυσης των διαφορών, μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ.  

Αμέτοχες οι ΗΠΑ στην κρίση Πακιστάν-Ινδίας

«Έχουν αυτή τη μάχη για 1.000 χρόνια... και οι δύο θα τα βρουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», είπε ο Τραμπ για την ένταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν.

Το Δελχί διαβάζει τη δήλωση με μια αίσθηση ανακούφισης, καθώς δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να μεσολαβήσει. Η διαμάχη για το Κασμίρ παραμένει άλυτη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1947.

Ο Τραμπ έκανε αυτά τα σχόλια την Παρασκευή, αφού ρωτήθηκε για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ που σκότωσε 26 πολίτες. Ερωτήθηκε αν θα μιλούσε με τους ηγέτες των δύο εθνών.

«Είμαι πολύ κοντά στην Ινδία και είμαι πολύ κοντά στο Πακιστάν, όπως γνωρίζετε. Και έχουν αυτή τη μάχη εδώ και 1.000 χρόνια στο Κασμίρ.  πιθανώς περισσότερο από αυτό. Και χθες ήταν μια άσχημη εξέλιξη που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 30 άτομα», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με δημοσιογράφους στο Air Force One καθ' οδόν προς τη Ρώμη.

Υπάρχουν «εντάσεις.  Γνωρίζω και τους δύο ηγέτες. Υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Αλλά πάντα υπήρχε», είπε.

Το πάθημα έγινε μάθημα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Τον Ιούλιο του 2019, σε μια δήλωση που αναστάτωσε τα πνεύματα στο Κασμίρ, ο Τραμπ είχε πει ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι του ζήτησε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στο ζήτημα του Τζαμού και Κασμίρ.

Μέσα σε μία ώρα από τη δήλωση του Τραμπ, ο τότε επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ραβίς Κουμάρ, αντέκρουσε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «δεν έχει υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα από τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι».

«Έχουμε δει τις δηλώσεις στον Τύπο ότι είναι έτοιμος να μεσολαβήσει, εάν του ζητηθεί από την Ινδία και το Πακιστάν, στο ζήτημα του Κασμίρ. Δεν έχει υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα από τον  Πρωθυπουργό Μόντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πάγια θέση της Ινδίας είναι ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Πακιστάν συζητούνται μόνο διμερώς. Οποιαδήποτε συνεργασία με το Πακιστάν θα απαιτούσε τον τερματισμό της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Η Συμφωνία της Σίμλα και η Διακήρυξη της Λαχόρης παρέχουν τη βάση για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν διμερώς», έγραψε ο Κουμάρ στο Twitter.

Ο Τραμπ αργότερα δεν επανέλαβε την επιθυμία του να μεσολαβήσει και αποσύρθηκε από το θέμα.

Παραλληλισμοί σε περίπτωση έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Η παραπάνω δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, «Έχουν αυτή τη μάχη για 1.000 χρόνια... και οι δύο θα τα βρουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», αναφερόμενος  στην ένταση Ινδίας-Πακιστάν ,θα πρέπει να αναλυθεί ενδελεχώς από την Αθήνα, αφού και εμείς με την Τουρκία έχουμε μια ιστορία συγκρούσεων και μαχών παρόμοιας χρονικής διάρκειας, από την μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μέχρι τον ΑΤΤΙΛΑ στην Κύπρο  1974, ενώ είχαμε και τρείς μεγάλες στρατιωτικές  κρίσεις με τους "γείτονες" το 1987, 1996 Ίμια και το 2020.

Θα κρατήσει  ο Τράμπ ανάλογη  αποστασιοποιημένη στάση σε περίπτωση κλιμάκωσης των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας;

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για κάτι τέτοιο;

Ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Ελλάδα, αφού κατά την άποψή μας ο κίνδυνος ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται σημαντικά, λόγω των παρακάτω συνθηκών:

1. Ειρήνευση ΡΚΚ -Τουρκίας

Το ΡΚΚ συμμορφώθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη του Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση με την Τουρκία.

Άρα ο Ερντογάν κλείνει ένα πολύ σοβαρό μέτωπο, εξοικονομώντας στρατιωτικές δυνάμεις από τη 2η Στρατιά που μπορεί να μεταφέρει σε Ανατολική Θράκη και μικρασιατική παράλια.  Παράλληλα επιχειρεί να καταλαγιάσει το κουρδικό στο εσωτερικό. 

2. Ο επικείμενος τερματισμός πολέμου στην Ουκρανία

Παρά τις διαφωνίες Ουκρανίας-Ευρώπης, το γεγονός ότι Πούτιν και Τραμπ συμφωνούν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ερμηνεύεται πως αυτός θα τελειώσει, με τους όρους να ικανοποιούν τον Ρώσο Πρόεδρο.

Αυτό για το Αιγαίο σημαίνει πως  θα πάψει να έχει για τις ΗΠΑ την στρατηγική σημασία που είχε την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, αφού μέσω των  ήρεμων νερών του έφθανε ασφαλής η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αλεξανδρούπολη και μέσω αυτής και Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην Ουκρανία.

3. Δεν θα υπάρχει πουθενά ανοιχτό πολεμικό μέτωπο

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη- Μ. Ανατολή, πράγμα ασυνήθιστο εδώ και πολλά χρόνια.

Το να ανοίξει στη Μ. Ανατολή πολεμικό μέτωπο, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ  μοιάζει πιθανό, μόνο ένατι του Ιράν αν αυτό δεν συμμορφωθεί στο Αμερικανικό τελεσίγραφο για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

4. Ο Τραμπ δεν θα ενδιαφερθεί για να σταματήσει τον Ερντογάν 

Άποψή μας είναι ότι ο Τραμπ δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα, αφού τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους  και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.

5. Η Τουρκία είναι επιθετική και υπερ-εξοπλισμένη

Τέλος η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, διατηρεί το Casus Belli εναντίον μας, ενώ συνεχίζει να υπερ-εξοπλίζεται.

Παράλληλα επιχειρεί να μπει από την "πίσω πόρτα" στον Ευρωπαϊκό στρατιωτικό πυρήνα, με την σύσταση ισχυρού αμυντικού βραχίονα από τις Βρυξέλλες να θεωρείται παραπάνω από δεδομένος το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει Ελλάδα-Κύπρο που αναμένεται να αντιταχθούν προκαλώντας όμως τριγμούς στις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εκτιμούμε πως στην πλειοψηφία τους θα θέλουν την δυνατή στρατιωτικά Τουρκία να μετέχει στο εγχείρημα του ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού.

Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε μια άρνηση της ΕΕ στήριξης  των Ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω την βοήθεια των Ευρωπαίων σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ