Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ιμάμογλου: «Ο Πορθητής μπαίνει από την πύλη του Τόπκαπι. Αϊντε Θεέ μου!»- Σόου με γενίτσαρους στην Κωνσταντινούπολη για την 571η επέτειο της Άλωσης της Πόλης (Βίντεο)

Μια φαντασμαγορική φιέστα με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα διοργάνωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τα 571 χρόνια από την Άλωση της Πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Μεχμέτ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την πόλη σε παγκόσμια πρωτεύουσα όπου συναντώνται οι ανατολικοί και δυτικοί πολιτισμοί» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Κωνσταντινούπολη έγινε το σύμβολο της δικαιοσύνης και της ανεκτικότητας ακόμη και τότε. Το να προστατεύεις αυτή την πόλη σημαίνει να προστατεύεις τις αξίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έσωσε την Κωνσταντινούπολη από την κατοχή και την έδωσε πίσω στο έθνος μας».

«Χαιρετισμούς σε όλους. Ο Πορθητής μπαίνει στην Πόλη από την πύλη του Τόπκαπι. Αϊντε Θεέ μου!» είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου 

«Για αιώνες συγκλονίστηκαν τα σύνορα, από τη Δύση στην Ανατολή, από την Υεμένη μέχρι και το Βελιγράδι. Όλα τα μάτια βλέπουν πως ο Πορθητής μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη από την πύλη στο Τόπκαπι» δήλωσε ενθουσιωδώς ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Στην εκδήλωση στο αστικό πάρκο Maltepe Orhangazi παραβρέθηκαν μέλη της Συνέλευσης του κόμματος CHP, βουλευτές, δήμαρχοι άλλων πόλεων και χιλιάδες κόσμου.

Από την ομιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου: 

«Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη κατακτήσεις. Όμως η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάκτηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, κλείνοντας μια εποχή και ανοίγοντας μια νέα. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ ιδιαίτερη. Γιατί έχει μια άλλη πτυχή.  Όταν ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ ο Πορθητής ξεκίνησε να την κατακτήσει σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε στόχο την κατάκτηση καρδιών και όχι εδαφών. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Ένας μεγάλος πολιτικός. Ήταν πολύ καλά μορφωμένος. Γνώριζε τον κόσμο. Ήξερε τον κόσμο εκείνη την ημέρα, εκείνη την ημέρα.

Ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ ίδρυσε μια δίκαιη και ανεκτική διοίκηση στην Κωνσταντινούπολη που προστάτευε τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις όλων. Δεν ανέχτηκε κανένα φανατισμό. Ασπάστηκε την ουσία του Ισλάμ που βασίζεται στην αγάπη και την ανεκτικότητα. Εξύψωσε τις πνευματικές μας αξίες. Πρόσθεσε μεγάλη δύναμη και αξία στον πολιτισμό μας. Έθεσε παράδειγμα για τον δυτικό κόσμο στο σκοτάδι του Μεσαίωνα. Μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη, αυτή την αρχαία πόλη, σε παγκόσμια πρωτεύουσα όπου συναντώνται ανατολικοί και δυτικοί πολιτισμοί. Η Κωνσταντινούπολη έγινε τότε το σύμβολο της δικαιοσύνης και της ανεκτικότητας .

Η εκδήλωση:

Αυτή είναι η πόλη του Σουλτάνου Μεχμέτ, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και δική δική σας 

Να προστατεύσουμε αυτή την πόλη, να προστατεύσουμε κάθε πνεύμα αυτής της πόλης, να προστατεύσουμε τις αξίες του σουλτάνου Μεχμέτ του Πορθητή, που άνοιξε μια νέα εποχή.

Τι είπε ο Ατατούρκ; Είπε, «Η Κωνσταντινούπολη είναι η περίληψη της ιστορίας και του πολιτισμού μας». Η αρχαία Κωνσταντινούπολη είναι η περίληψη της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ξέρετε τι σημαίνει; Δεν ανήκει σε κανέναν και σε καμία ομάδα. Η Κωνσταντινούπολη ανήκει στα 16 εκατομμύρια συμπολίτες μας και στα 86 εκατομμύρια πολίτες. Αυτή είναι η πόλη του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και δική σας.  Ας μην ξεχνάμε ποτέ αυτό το συναίσθημα.

«Είναι μοναδικοί γιατί κέρδισαν την ειρήνη και όχι τον πόλεμο»

Είναι μοναδικοί, όχι επειδή κέρδισαν τους πολέμους που έκαναν. Είναι υπέροχοι γιατί έχουν κερδίσει την ειρήνη. Εχουν κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό, επειδή επιδιώκουν την αδελφοσύνη, την ανεκτικότητα και τη λογική  και επειδή εκτιμούν το ότι είσαι άνθρωπος. Έτσι θα είναι ακόμα και αν περάσουν αιώνες. Οι πάντα νέες, δυνατές και γενναίες ψυχές του Φατίχ και του Ατατούρκ είναι πολύτιμος οδηγός για τους σημερινούς νέους, δηλαδή για εσάς. Αγαπητοί νέοι. Όταν βάλθηκαν να χτίσουν, να μην καταστρέψουν, να ενωθούν, να μην χωρίσουν, κανείς δεν τους στάθηκε εμπόδιο, και κανείς δεν μπορεί. Όταν στρέφετε την κατεύθυνση προς το μέλλον, όχι το παρελθόν, καμία δύναμη δεν θα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σας.

Καλή 571η επέτειο κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης μας. Εύχομαι σε καθέναν από εσάς μια υγιή και όμορφη ζωή στην Κωνσταντινούπολη στο ταξίδι σας για να κατακτήσετε τις καρδιές και το μέλλον. Σας αγαπώ όλους."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...