τουρκικη ακτοφυλακη
Ελληνοτουρκικά

Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα η τουρκική Ακτοφυλακή γέμισε το Αιγαίο με παράτυπη NAVTEX - Η Αθήνα ετοιμάζει διάβημα

Η Τουρκία πέρα από τις ασκήσεις Θαλασσόλυκος και EFES, προχώρησε σήμερα στην πραγματοποίηση άσκηση Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχές που δέσμευσε με παράτυπη NAVTEX μεταξύ Λέσβου και Χίου, στέλνοντας τουλάχιστον 10 ακταιωρούς και μεγάλα σκάφη της Ακτοφυλακής της, αναγκάζοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απογειώσουν ακόμα και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Heron προκειμένου να καταγράψουν τις κινήσεις τους.

Η Άγκυρα στο πλαίσιο της άσκησης αυτής σημείωσε μετά από πολλούς μήνες 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας καθώς απογείωσε χωρίς σχέδιο πτήσεως 14 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Η Αθήνα θα προχωρήσει στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες τονίζοντας μεταξύ άλλων πως με κινήσεις σαν αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ναυσιπλοίας.Εν τω μεταξύ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν να συνδέει το θέμα της υφαλοκρηπίδας με εκείνο των θαλασσίων πάρκων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο επεσήμανε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα κεφαλοποίησε το καλό κλίμα που υπάρχει τονίζοντας παράλληλα πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν κανονικά: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν. Είναι μια δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της 9ης διάσκεψης για τους ωκεανούς που έλαβε χώρα στην Αθήνα προ ενός μηνός. Είναι μια δέσμευση που είναι αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ως προς τη τουρκική στάση μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World, σημείωσε ότι «έχουμε πτώση της έντασης στο Αιγαίο αλλά διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας διεκδικήσεων» τονίζοντας συγκεκριμένα: «Έχουμε μια επίσης μεν πτώση των τόνων με την Τουρκία αλλά όχι αλλαγή των θέσεων, θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της Τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια, άρα λοιπόν η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό. Στη νέα πραγματικότητα»

Σε αυστηρή ανακοίνωση για τις μετατροπές χριστιανικών Μνημείων σε τεμένη προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «H Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά Της και τον προβληματισμό Της για την απόφαση της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει, μετά την Αγία Σοφία Νίκαιας, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, και το εν λόγω ιστορικό χριστιανικό Μνημείο, από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σύμβολο επιβολής ισχύος και σε σημείο διχασμού και διάσπασης».

Για ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα έκανε λόγω η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Action24 τονίζοντας: «Και πώς φάνηκε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία; ‘Ένα ήταν το θέμα με τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, κι ενώ το γνωρίζαμε από το 2020 η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ