Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Όλα όσα συζήτησαν και συμφώνησαν Έλληνες και Τούρκοι πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Πεντάγωνο σήμερα

Αν και η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το απόγευμα λίγο πριν τις έξι, καμιά από τις δύο πλευρές δεν είχε ιδιαίτερες προσδοκίες.

Την Τουρκική αντιπροσωπεία είδε και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Μετά την ολοκλήρωση την συνάντησης το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν  σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις Αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025.

Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την τουρκική πλευρά».

Σε επί της ουσίας αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και η τουρκική πλευρά: «Ένας νέος γύρος Συνάντησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας στις 22 Απριλίου 2024. Τη συνάντηση φιλοξένησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και οι δύο αντιπροσωπείες περιελάμβαναν πρεσβευτές, ανώτερους στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους.

Οι δύο πλευρές επανεξέτασαν τα προηγουμένως συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και συζήτησαν το σχέδιο εφαρμογής του 2025.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την τουρκική πλευρά».

Επί του πρακτέου συμφωνήθηκε η συνέχιση της ανταλλαγής επισκέψεων διοικητών μονάδων στον Έβρο, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσης η ανταλλαγή επισκέψεων του Έλληνα Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, του Αρχηγού Στόλου και Αρχηγού Στρατιάς στην Τουρκία και των αντίστοιχων Τούρκων στην Ελλάδα. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο αθλητικων αγώνων και ανταλλαγές επισκέψεων των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Επί του πεδίου ωστόσο η Τουρκία έστειλε σήμερα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR72 να μπει στο FIR Αθηνών στην περιοχή του Καστελόριζου χωρίς να υποβάλλει σχέδιο πτήσης, σημειώνοντας την πρώτη εδώ και καιρό παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Παράλληλα όπως αποκάλυψε το πρωί το Πενταπόσταγμα την Αθήνα σήμερα διεξήχθει και μια άσκηση ΝΑΤΟικών μονάδων νοτίως του Καστελορίζου, της οποίας την δέσμευση της περιοχής από την Ελλάδα, αμφισβήτησε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στην άσκηση αυτή συμμετείχαν τόσο ελληνικές μονάδες όσο και ισπανικές αλλά και τουρκικές υπό ΝΑΤΟικό καπέλο όλες.

Η περιοχή για την ΝΑΤΟική αυτή άσκηση δεσμεύτηκε όπως ήταν φυσικό με σχετική NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου. Η Τουρκία που θεωρεί όμως την περιοχή, χώρο δικής της δικαιοδοσίας προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους στην οποία επισημαίνει τον ισχυρισμό της Άγκυρας, ότι δηλαδή η περιοχή που δέσμευσε ο ελληνικός σταθμός είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας, προσθέτοντας πως αναμεταδίδουν την NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Παράλληλα η Αθήνα σήμερα διενήργησε και αεροναυτική άσκηση σε περιοχή που δεσμεύτηκε μεταξύ Λήμνου, Λέσβου και Αη Στράτη. Η Τουρκία εμμένοντας στο αναθεωρητικό δόγμα της εξέδωσε και σε αυτή την περίπτωση παράνομη NAVTEX στην οποία αναφέρει όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο έως και Καστελόριζο ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ