Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Ως εδώ και μη παρέκει" με την εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ-Λήψη μέτρων εδώ και τώρα απομόνωσης-καταδίκης της από τη Δύση

Η ψήφιση του Τουρκικού Κοινοβουλίου υπέρ της  αποδοχής της Σουηδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, δημιούργησε μια κατά την άποψή μας  λανθασμένη εντύπωση  ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε στροφή  εκ νέου προς τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο αυτό καθαυτό το παραπάνω γεγονός, δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή, από το πόσο εξωφρενική ήταν η τουρκική ρητορική και συμπεριφορά  όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παζάρεψε με τις ΗΠΑ την αποδοχή εισόδου της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, πετυχαίνοντας να ανάψει πράσινο φώς από την Ουάσιγκτον για την αγορά 40 F-16 BLOCK-70 που επεδίωκε.

Η ακραία εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ

Την σχέση της Τουρκίας με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα, επιχειρεί να "φωτίσει", με σχετικό άρθρο του  έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «τις πιο αποτρόπαιες επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία», ταύτισε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ, δίνοντας στον Νετανιάχου το επίθετο «χασάπη της Γάζας», ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη» που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «απελευθερωτική ομάδα» και αρνήθηκε να την κατηγοριοποιήσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η τουρκική συμπεριφορά προς το Ισραήλ δεν ήταν λιγότερο κατακριτέα και την ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα αφαίρεσε το Ισραήλ ως ευνοούμενο εξαγωγικό στόχο για να αποθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες από το να ασκούν εμπόριο με το Ισραήλ.

Οι Τούρκοι βοήθησαν επίσης τη Νότια Αφρική στη  υπόθεση αυτής της χώρας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, παρέχοντας στην Πρετόρια «αποδεικτικά στοιχεία» για την ισραηλινή «γενοκτονία».

Όταν ένας Ισραηλινός ποδοσφαιριστής, ο Sagiv Jehezkel, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς ομήρους, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας είπε ότι ο Τζεζκέλ βρισκόταν υπό έρευνα επειδή «υποκίνησε ανοιχτά το κοινό σε μίσος και εχθρότητα» με «μια άσχημη χειρονομία για την υποστήριξη της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα».

Πόσο γελοίο. Πόσο ντροπιαστικό.

Η τουρκική στάση κατά ΗΠΑ-ΗΒ-ΝΑΤΟ 

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, ο Ερντογάν τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προσπαθούν «να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος».

Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι μοναδικά ολέθρια γιατί είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, "ονομαστικά" σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών.

Είναι άλλο πράγμα για το Ιράν ή τη Ρωσία να λένε και να κάνουν εξωφρενικά πράγματα και άλλο να το κάνει ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, υπό τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, οι τουρκικές πολιτικές συγκλίνουν με αυτές της Ρωσίας και του Ιράν,  ενώ στο παρελθόν ωφέλησαν ακόμη και το ISIS .

Όλα αυτά είναι ευθέως αντίθετα με τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο έμπιστος του Ερντογάν, Σίτκι Αγιάν, επιβλήθηκε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επειδή ηγήθηκε ενός "δικτύου αποφυγής κυρώσεων...που διευκόλυνε την πώληση πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη Δύναμη Quds των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν".

Ένας Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε για μεταφορά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία στο Ιράν.

Ο Reza Zarrab, ένας διπλός Ιρανός-Τούρκος υπήκοος, «μπορεί να βοήθησε το Ιράν να κερδίσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια» σε παράνομες συναλλαγές.

Ο Ζαράμπ είπε το 2012 ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Ερντογάν, συμμετείχαν στο σχέδιο.

Ο εναγγαλισμός Ερντογάν-Πούτιν και η βοήθεια στον ISIS

Ο Ερντογάν έχει συμφιλιωθεί με τη Ρωσία και έχει πει ότι την εμπιστεύεται όσο και τη Δύση.

Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών στη Ρωσία αυξήθηκαν στα ύψη το 2023, ενώ η Ρωσία ξεκίνησε έναν βίαιο επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια η Τουρκία εμπόδισε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν και να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κοίταξε από την άλλη πλευρά και επέτρεψε στους μαχητές του ISIS να εισέλθουν στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αυτής της χώρας. Τούρκοι αξιωματούχοι φέρεται να αγόραζαν πετρέλαιο από το ISIS μέσω εταιρειών-προμετωπίδων. Οι τραυματίες στρατιώτες του ISIS διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Τουρκίας.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Κούρδοι

Το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας είναι φρικτό, ένα άλλο στοιχείο που τη διαχωρίζει από τα μέλη του ΝΑΤΟ.  Η τουρκική κυβέρνηση εκκαθάρισε εθνοτικά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, κατέστρεψε τα δικαιώματα των Κούρδων στο εσωτερικό και έριξε δημοσιογράφους, στη φυλακή.

Η δεξαμενή σκέψης Freedom House κατηγοριοποιεί την Τουρκία ως Μη Ελεύθερη.

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ντροπή για τη συμμαχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να ανέχεται συμπεριφορά και η ρητορική ενός μέλους του που  δεν διακρίνονται από εκείνες της Ρωσίας και του Ιράν."

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν κατά της Τουρκίας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποβολή μελών από το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ για την  Τουρκία.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικές ρυθμίσεις περιφερειακής ασφάλειας που μειώνουν την εξάρτηση του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και να αναπτύξουν διπλωματικές προσπάθειες με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας συλλογικά.

Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις και τη στρατιωτική συνεργασία με άλλες περιφερειακές δυνάμεις για να αντισταθμίσουν την Τουρκία.

Τέλος, και σημαντικό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν διπλωματικά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ, όπως οι διακρίσεις κατά των Κούρδων και η φυλάκιση δημοσιογράφων.

Υπό τον Ερντογάν και το AKP, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος. Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε και να ενεργήσουμε ανάλογα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ