Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

'Εχασαν τον ύπνο τους οι Τούρκοι από το "φάντασμα" υποβρύχιό μας «ΜATΡΩΖΟΣ» κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στην άσκηση του ΝΑΤΟ "Dynamic Manta-2024"

Κατάνια , Ιταλία .Πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και χιλιάδες προσωπικό συγκεντρώθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα για μια μεγάλη άσκηση υποβρυχίου πολέμου του ΝΑΤΟ.

Ξεκίνησε η μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση "Dynamic Manta 24"του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο

Μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου,  με συμμετοχή μονάδων του Συμμαχικού Ναυτικού από εννέα έθνη διεξάγεται η άσκηση "Exercise Dynamic Manta 2024" του ΝΑΤΟ, η οποία  αποτελεί την  μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη άσκηση υποβρυχίων στη Μεσόγειο, η οποία εκπαιδεύει, επιδεικνύει και βελτιώνει τις δυνατότητες των Συμμάχων σε αυτό το συγκεκριμένο είδος πολέμου, προκειμένου τα πληρώματα υποβρυχίων  να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε είδους απειλή κάτω από την επιφάνεια.

Ως η πιο προηγμένη άσκηση Anti-Submarine Warfare (ASW) του ΝΑΤΟ, η "Dynamic Manta 24" θα πραγματοποιηθεί στην "καρδιά" των ναυτικών επιχειρήσεων, όπου συγκλίνουν υπερσύγχρονα υποβρύχια και τεχνολογίες αιχμής.

Αυτή η απαιτητική άσκηση λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ, την "Steadfast Defender", καταδεικνύοντας την ικανότητα της Συμμαχίας να διεξάγει ταυτόχρονες ασκήσεις και αποστολές σε όλη την ευρωατλαντική περιοχή.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι συλλογικός, όπου κάθε πλατφόρμα προσφέρει τη μοναδική της ικανότητα και πολύτιμη συνεισφορά. Τέτοιες ασκήσεις επιτρέπουν στους Συμμάχους και τις ομάδες μας να ακονίσουν τις δεξιότητές τους καθώς και να εργαστούν σε νέες τακτικές ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την ομαδική εργασία

Σκοπός -Στόχοι της άσκησης

"Ο στόχος της άσκησης  "Dynamic Manta 24" είναι να παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες σύνθετη και προκεχωρημένη εκπαίδευση πολέμου για να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα και την επάρκεια στις δεξιότητες ανθυποβρυχιακού και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Κάθε μονάδα που θα συμμετέχει θα έχει την ευκαιρία να διεξάγει διάφορες επιχειρήσεις υποβρυχιακού πολέμου", δήλωσε ο Διοικητής Υποβρυχίων Αντιναύαρχος Thomas Wall του Ναυτικού του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας:

 «Η ανάπτυξη των συλλογικών μας δεξιοτήτων στον αντιεπιφανειακό πόλεμο συμβάλλει άμεσα στην ιδέα του ΝΑΤΟ Deter and Defense, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε μια ολοκληρωμένη επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης από τον βυθό της θάλασσας έως το διάστημα».

Τα υποβρύχια θα κυνηγούν και θα κυνηγούνται εκ περιτροπής, συντονίζοντας στενά τις προσπάθειές τους με τους συμμετέχοντες στον αέρα και στην επιφάνεια.

Αιχμή του δόρατος το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που μετέχει με Φρεγάτα- υποβρύχιο και Ομάδα  της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών

Μόνο για δεύτερη φορά από την έναρξη της άσκησης το 2013, υποβρύχια μέσα θα συνεργαστούν επίσης με τις Συμμαχικές Ναυτικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα.

Η ικανότητα των συμμαχικών ομάδων SOF να συνεργάζονται με συμμαχικά υποβρύχια από διαφορετικά έθνη αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή δύναμης για το ΝΑΤΟ.

Έτσι στα πλαίσια της "Dynamic Manta 24"  , μια Ελληνική ομάδα SOF θα ενεργήσει από ιταλικό υποβρύχιο για να εκτελέσει την αποστολή της.

Η Ελλάδα μετέχει επίσης με την Φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και  το Υποβρύχιο«ΜATΡΩΖΟΣ» 214, κλάσεως «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης, ότι ποιό σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε συμβατικά υποβρύχια.

Σχεδιασμένη από τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά των ανατολικών και νότιων ακτών της Σικελίας.

Συμμετέχουσες Δυνάμεις-Σενάριο της άσκησης

Έξι υποβρύχια θα κυνηγήσουν και θα κυνηγηθούν με τη σειρά τους, σε στενό συντονισμό με εναέρια και επιφανειακά μέσα.

Τα υποβρύχια ανήκουν στα ναυτικά της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, με τη Διοίκηση Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) να ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο, όπως απαιτείται από το σενάριο της άσκησης.

Θα συμμετάσχουν επίσης Maritime Patrol Aircraft (MPA) από τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Maritime Patrol Helicopters (MPH) από την Ιταλία, με την υποστήριξη των πλοίων επιφανείας της Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2). , που διοικείται από τον Υποναύαρχο του ιταλικού ναυτικού Pasquale Esposito.

Οι Τούρκοι θα μετέχουν στην άσκηση Dynamic Manta-2024   με το υποβρύχιο TCG ANAFARTALAR κλάσης PREVEZE του Τουρκικού Ναυτικού και η φρεγάτα TCG GEDİZ κλάσης Gabya.

Ως χώρα υποδοχής, η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στα λιμάνια της Κατάνια και της Augusta, στη βάση ναυτικών ελικοπτέρων στην Κατάνια, στην βάση της  Sigonella και της Augusta.

Η "Dynamic Manta 24" είναι μία από τις σχεδόν δώδεκα θαλάσσιες ασκήσεις υπό την ηγεσία της MARCOM που διεξάγονται κάθε χρόνο επιπλέον των πολυάριθμων εθνικών ασκήσεων, οι οποίες αυξάνουν την ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Συμμαχίας.

Η αδελφή του άσκηση,"Dynamic Mongoose", λαμβάνει χώρα στα κρύα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης και συνεργασίας στον υποβρύχιο πόλεμο που περιλαμβάνει τα υψηλής τεχνολογίας υποβρύχια των Συμμάχων και της Σουηδίας."

Πυρετός ασκήσεων του ΝΑΤΟ

Οι κακές εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνδυαστικά με την αυξανόμενη Ρωσική επιθετικότητα, έχουν σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ, το οποίο ταυτόχρονα πραγματοποιεί δύο μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, τη μεγαλύτερη άσκηση του , την "Steadfast Defender" και την ανθυποβρυχιακή  "Dynamic Manta 24", προετοιμαζόμενο για τα χειρότερα.

Αναφορικά με την συμμετοχή της χώρας μας, εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος αυτής οι Τούρκοι θα ψάχνουν ακόμη να βρούν το Υ/Β «ΜATΡΩΖΟΣ» , το οποίο αποδεδειγμένα παραμένει "αθέατο", ενώ  χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του αλλά κυρίως στο άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του, αποτελεί το φόβο και τρόμο του εχθρού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...