Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίσκεψη Διοικητή της SNMG2 του ΝΑΤΟ στη Ναυτική βάση του ΑΚΣΑΖ - "Από κοντά" έχει η Συμμαχία την Τουρκία-Τι φοβάται;

"Κατά τη διάρκεια περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα Δύο του ΝΑΤΟ (SNMG2) έκανε  προγραμματισμένη στάση στη Ναυτική βάση της Τουρκίας στο Ακσάζ", αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Συμμαχίας, επισημαίνοντας:

Επίσκεψη Διοικητή της  SNMG2 του ΝΑΤΟ στη ναυτική βάση του ΑΚΣΑΖ

"O Διοικητής του SNMG2, Αντιναύαρχος του Ιταλικού Ναυτικού, Pasquale Esposito, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ναυτική Βάση εκεί, έχοντας συναντήσεις με τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης, Αντιναύαρχο Neslim Eski, και τον Διοικητή της Νότιας Επιχειρησιακής Ομάδας, Αντιναύαρχο Yusuf Akyüz.

Κατάφεραν να συζητήσουν θέματα σημαντικά για όλους τους Συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη θάλασσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εξελισσόμενων κρίσεων και αστάθειας.

Τέτοιες επισκέψεις παραμένουν σημαντικό μέρος της θαλάσσιας δραστηριότητας των Συμμάχων, καθώς εμβαθύνουν τη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των  ναυτικών δυνάμεων.

https://www.youtube.com/watch?v=oLze4ldu8wE

Ενισχύουν επίσης το κοινό όραμα για τη ναυτιλία ως θεμελιώδη και αναπτυσσόμενο πόρο, βοηθώντας το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα για αυτήν.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ναυαρχίδα του SNMG2, ITS Bergamini, όπου  διοργανώθηκε δεξίωση, ανταποδίδοντας τη ζεστή φιλοξενία του Τουρκικού Ναυτικού.

Η SNMG2 είναι μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις που αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Αποτελούν τον πυρήνα των θαλάσσιων δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, εκτελώντας αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έργο ανά πάσα στιγμή.

 Οι SNMG1 και SNMG2 του ΝΑΤΟ

Οι Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ είναι μια πολυεθνική, ολοκληρωμένη θαλάσσια δύναμη που αποτελείται από σκάφη από διάφορες Συμμαχικές χώρες.

Αυτά τα σκάφη είναι μόνιμα διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ για την εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων που κυμαίνονται από ασκήσεις έως επιχειρησιακές αποστολές.

Βοηθούν επίσης στη δημιουργία παρουσίας της Συμμαχίας, επιδεικνύουν αλληλεγγύη, πραγματοποιούν τακτικές διπλωματικές επισκέψεις σε διαφορετικές χώρες, υποστηρίζουν τη δέσμευση εταίρων και παρέχουν μια ποικιλία θαλάσσιων στρατιωτικών δυνατοτήτων σε συνεχείς αποστολές.

https://www.youtube.com/watch?v=77IlxdYnnNo

Τα SNMG1 και SNMG2 λειτουργούν σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της Συμμαχίας, συμβάλλοντας επομένως στη διατήρηση της βέλτιστης ευελιξίας. 

Το SNMG1 και το SNMG2 υπάγονται στην εξουσία της Allied Maritime Command (MARCOM), Northwood, Ηνωμένο Βασίλειο μετά τα εγκαίνια της MARCOM τον Δεκέμβριο του 2012 ως επιχειρησιακού κόμβου για όλες τις θαλάσσιες επιχειρήσεις της Συμμαχίας.

Η MARCOM διαθέτει επίσης δύο υφιστάμενες Διοικήσεις . Την Διοίκηση Υποβρυχίων (COMSUBNATO) και τη  Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας (COMMARAIR) ,καθώς και το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας.

To Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) είναι μια μόνιμη θαλάσσια δύναμη άμεσης αντίδρασης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). To SNMG2 αποτελείται από τέσσερα έως έξι αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Ο ρόλος του είναι να παρέχει στο ΝΑΤΟ μια ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής αντίδρασης.

To SNMG2 περιπολεί τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=PvuT3JDB2Jc

Οι SNMCMG1 και SNMCMG2

Οι Μόνιμες Ομάδες Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ, SNMCMG1 και SNMCMG2 ,είναι πολυεθνικές δυνάμεις που συμμετέχουν κυρίως σε επιχειρήσεις έρευνας και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Το SNMCMG2 διεξάγει επίσης επιχειρήσεις εξάλειψης ιστορικών πυρομαχικών για να ελαχιστοποιήσει την απειλή από νάρκες που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και οι δύο ομάδες SNMCMG αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και είναι σε θέση να εκπληρώσουν ένα ευρύ φάσμα ρόλων, από ανθρωπιστικά καθήκοντα έως επιχειρήσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι συχνά τα πρώτα στοιχεία που εισέρχονται σε ένα επιχειρησιακό θέατρο.

Το SNMCMG1 ιδρύθηκε στο βελγικό λιμάνι της Οστάνδης στις 11 Μαΐου 1973 για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γύρω από τα λιμάνια της Μάγχης και της βορειοδυτικής Ευρώπης. Αρχικά ονομαζόταν «Standing Naval Force Channel», το όνομά του άλλαξε πολλές φορές για να αντικατοπτρίζει την επεκτεινόμενη περιοχή λειτουργίας του. Σήμερα, ο Όμιλος είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Το SNMCMG2 αναπτύχθηκε για τη Μεσόγειο, από το 1969. Εξελίχθηκε επίσης με την πάροδο του χρόνου για να αντικατοπτρίζει τις νέες του ευθύνες. Τα SNMCMG2 και SNMCMG1 έλαβαν και τα δύο τα σημερινά τους ονόματα το 2006.

https://www.youtube.com/watch?v=2tFvryvStqs

"Από κοντά" έχει η Συμμαχία την Τουρκία-Τι φοβάται;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ΝΑΤΟ δύναται με τη SNMG2 και τη SNMCMG2 ανεπτυγμένες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Η επίσκεψη της  SNMG2 στην Τουρκική Ναυτική βάση του ΑΚΣΑΖ, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της συνεκπαίδευσης ADEX (Air Defence Exercise) 2 που διεξήχθη την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν  Ελληνικά αεροσκάφη F-16 της 340 Μοίρας από την 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) με την ιταλική φρεγάτα «ITS BERGAMINI» και 2 αεροσκάφη F-4 της 338 Μοίρας από την 117ΠΜ, με τη φρεγάτα «HMS RICHMOND» του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά Καρπάθου και ανατολικά Κυθήρων αντίστοιχα.

Εκτίμησή μας είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει απο κοντά την Τουρκία, ελέγχοντάς την, φοβούμενη τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, σε περίπτωση τυχόν μπλοκαρίσματος της πώλησης των F-16 BLOCK-70 από την Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι η Τουρκία "πλευρίζει" στρατιωτικά  την Αίγυπτο, προκειμένου να διασπάσει τη συμμαχία της με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα επαναφέρει το "Τουρκολιβυκό μνημόνιο" και την ίδια ώρα  τρέχουν στη ΝΑ Μεσόγειο η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου -Κρήτης στα πλάισια του EUROASIA INTERCONNECTOR, του EAST MED  EUROAFRICA INTERCONNECTOR, αποτελούν εν δυνάμει λόγους πρόκλησης έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο από τον συνήθη ύποπτο Ερντογάν.

Άποψή μας είναι ότι πολύ σύντομα θα δούμε, τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο συνοδεία πολεμικών πλοίων να δραστηριοιείται νοτίως της Κρήτης, προκαλώντας ένταση με την Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...