Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν "αγκαλιάζει" τον Σίσι- "Στα σκαριά" πώληση τουρκικών drones στην Αίγυπτο και συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών τους-Στόχος η Ελλάδα

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ των δύο εθνών βρίσκεται στο επίκεντρο.

"Στα σκαριά "πώληση τουρκικών drones στην Αίγυπτο και συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Τουρκία συμφώνησε να παράσχει τα drones της στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ύστερα από μια δεκαετία έντασης.

Το επερχόμενο ταξίδι του Προέδρου Ερντογάν στην Αίγυπτο έχει ιδιαίτερη σημασία πραγματοποιώντας την πρώτη του συνάντηση με τον ομόλογό του, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi, αφού η Άγκυρα και το Κάιρο έκαναν βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων διορίζοντας πρεσβευτές πέρυσι, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

https://www.youtube.com/watch?v=fQEAWmwbkVk

"Ο Φιντάν τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Aλ Σίσι θα καλύψουν μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Haluk Görgün συναντήθηκε με τον Mohamed Salah El-Din, τον υφυπουργό αρμόδιο για τη στρατιωτική παραγωγή στην Αίγυπτο, στις 6 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης Άμυνας στη Σαουδική Αραβία, εστιάζοντας στην πιθανή συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που εστιάζεται το Αιγυπτιακό ενδιαφέρον για τουρκικά οπλικά συστήματα και πυρομαχικά; 

Κατά τη συνάντησή τους, ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε μια προηγούμενη επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας υπεύθυνης για τη στρατιωτική παραγωγή σε τρεις τουρκικές εταιρείες τον Δεκέμβριο του 2023.

Εξέφρασε την προθυμία της Αιγύπτου να συνεργαστεί με τις τουρκικές εταιρείες για την από κοινού κατασκευή διαφόρων πυρομαχικών.

Η Αίγυπτος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για μια σειρά προηγμένων αμυντικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου TRLG-230, των μίνι έξυπνων πυρομαχικών όπως τα MAM-C, MAM-L και MAM-T, το κατευθυνόμενο με λέιζερ αντιαρματικό σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας L-UMTAS, το αντιαρματικό οπλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς OMTAS, το αντιαρματικό όπλο μικρού βεληνεκούς KARAOK και τον αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA.

Εικόνες με μοντέλα στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar παρουσιάστηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας "EDEX 2023" στο Κάιρο τον Δεκέμβριο.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και οπλισμοί έφεραν τη σημαία της Αιγύπτου.

Η πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ώθησε την Αίγυπτο να επιταχύνει τη διαδικασία εξοπλισμού της, ιδιαίτερα στην αεροπορία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διπλωματία των drone του Ερντογάν

Δεν είναι μυστικό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μέσο στην εξωτερική πολιτική εδώ και αρκετό καιρό, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προσοδοφόρες και κερδοφόρες προσφορές που όχι μόνο κερδίζουν χρήματα για την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά δυναμώνει επίσης το χέρι της ενάντια στους εξόριστους αντιπάλους του.

Ο Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οι επιχειρηματικοί του συνεργάτες επωφελούνται πάρα πολύ από τις πωλήσεις αμυντικής βιομηχανίας και στρατιωτικών προϊόντων. Ο Selçuk Bayraktar, ένας από τους ιδιοκτήτες του Baykar, είναι γαμπρός του Ερντογάν και η εταιρεία του όχι μόνο εκμεταλλεύεται όλες τις κρατικές εγκαταστάσεις, αλλά και κερδίζει υψηλά κέρδη στην τοπική και διεθνή αγορά με την πώληση όπλων, για τα οποία η μόνη αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι ο πεθερός του.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των πρωτοβουλιών της Τουρκίας να αυξήσει τις αμυντικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, που ονομάζεται επίσης «διπλωματία drone», έγκειται στη συγκέντρωση της Τουρκίας σε εμπορικούς στόχους και όχι στο πώς και ενάντια σε ποιον χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα.

Η Τουρκία δεν έχει μακρά διαδικασία έγκρισης εξαγωγών για αμυντικά προϊόντα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία επιχειρεί την  ανοικοδόμηση της σχέσης της με την Αίγυπτο.

Η διαδικασία ομαλοποίησης, που ξεκίνησε το 2021, σημείωσε σημαντική πρόοδο καθώς και τα δύο έθνη ανακοίνωσαν στις 4 Ιουλίου 2023 την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών μετά από 10ετή παύση, που χαρακτηρίστηκε από τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν έντονος επικριτής του ελ-Σίσι μετά την άνοδο του τελευταίου στην εξουσία, ιδιαίτερα λόγω της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιστορικά είχε στενούς δεσμούς με τους ισλαμιστές στην Τουρκία.

Η Τουρκία στάθηκε μόνη στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στον Ελ Σίσι, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Αυτό οδήγησε και τις δύο χώρες να κηρύξουν η μία τους πρεσβευτές της άλλης persona non grata και την επακόλουθη απέλασή τους το 2013.

Η Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε ως κόμβος για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν τις κυβερνήσεις της χώρας τους, ιδιαίτερα για τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι.

Ωστόσο, εν μέσω της διαδικασίας εξομάλυνσης, η Τουρκία προέτρεψε τα ΜΜΕ που συνδέονται με την Αδελφότητα να σταματήσουν την κριτική κάλυψη των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδικασίες απέλασης και πιθανή διακοπή των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η Αίγυπτος συνεχίζει να απαιτεί την έκδοση αντιφρονούντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη Λιβύη και την επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Αιθιοπίας για την Αίγυπτο 

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Αιθιοπία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Καΐρου και της Αντίς Αμπέμπα σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας, η Τουρκία ενέκρινε μια στρατιωτική συμφωνία με την Αιθιοπία το 2023, λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές διακοπές.

Η συμφωνία, η οποία επιτρέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, έχει προσελκύσει κριτική από νομοθέτες της αντιπολίτευσης που τη θεωρούν ασυνεπή με τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιδιορθώσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με την Αίγυπτο έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω της υποστήριξής της προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και της εμπλοκής της στη σύγκρουση της Λιβύης.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, πριν από την επίσκεψή του στη Λιβύη, δήλωσε ότι βρίσκονται σε διάλογο με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ για τον συντονισμό της κοινής δράσης στη Λιβύη."

 Ο Ερντογάν κρατάει "ζεστές" τις μηχανές  του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλχαμιντ Χαν για τη Λιβύη

Είναι γνωστό ότι για  ένα μήνα -από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου- ανανεώθηκε  η Navtex που αφορά σε έρευνες του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλχαμιντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια ο Ερντογάν να δείξει "καλό πρόσωπο" έναντι των ΗΠΑ και της Ελλάδας, εν αναμονή απόκτησης των F-16 BLOCK-70 από την Ουάσιγκτον.

Το σχέδιο του Ερντογάν είναι απλό.

Εφαρμόζοντας  την "διπλωματία των drones" με την Αίυγπτο και τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο στη Λιβύη και τη ΝΑ Μεσόγειο, στη βάση του win-win, καταστρέφοντας την συμμαχία Αιγύπτου-Ελλάδας.

Αυτό θα του λύσει τα χέρια για ανάληψη δράσης  στην υποτιθέμενη Λιβυκή ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης , σύμφωνα με τις προβλέψεις του παράνομου "Τουρκολιβυκού μνημονίου", φέρνοντας το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιντ Χαν συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων στην περιοχή, χωρίς να συναντήσει αντίδραση από την Αίγυπτο, διαχωρίζοντάς την από την Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα επιχειρήσει στα πρότυπα του παράνομου "Τουρκολιβικού μνημονίου" να συντάξει παρόμοιο με την Αίγυπτο,  οριοθετώντας τις ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας την θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Κατελορίζου-Κύπρου-Κρήτης, κλέβοντας μέρος της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...