Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μάικλ Ρούμπιν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- "Διασύνδεση πώλησης F-16 στην Τουρκία με τερματισμό κατοχής στην Κύπρο"-Τι θα πράξει ο Μπάιντεν;

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα Ελληνικούς και τουρκικούς εξοπλισμούς  σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν  την αναβάθμιση  κυρίως των αεροπορικών δυνατοτήτων των δύο χωρών, δηλώνοντας την πρόθεση παροχής στην Ελλάδα 20+20 μαχητικών 5ης γενιάς  F-35 και 40 μαχητικών F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία.

Έντονες είναι οι συζητήσεις στην άλλη ακτή του Ατλαντικού από Γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι  γνωρίζοντας καλά τον Ερντογάν, επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις ότι τα μαχητικά   F-16 BLOCK-70 που θα του δοθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση κατά της Ελλάδας, "συμμάχου" στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν των παραπάνω η νέα απεσταλμένη του  Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  στην  Κύπρο ξεκίνησε επαφές την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας να σπάσει το αδιέξοδο πολλών ετών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ξεκίνησε συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ

"Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Maria Angela Holguín Cuéllar, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, πραγματοποίησε  στην πρώτη της δήλωση μετά τον διορισμό της απεσταλμένης στις 5 Ιανουαρίου με εντολή να διερευνήσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Προέρχομαι από μια χώρα που έζησε 50 χρόνια σύγκρουσης. Νομίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για ένα καλό αποτέλεσμα για την Κύπρο», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Κύπρος   παραμένει πηγή τριβής μεταξύ των άλλων μελών της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την εισβολή της δεύτερης το 1974.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών περιπολούν μια ουδέτερη ζώνη που χωρίζει την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) από τον διεθνώς αναγνωρισμένο νότο.

Αμέτρητες προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατέρρευσε σε αταξία το 2017 σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας σε μια Κύπρο μετά τη διευθέτηση.

Επίσημα ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου είναι έδαφος της ΕΕ, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση το 2004.

Η Holguín, η οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018, συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο της Κύπρου, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Εμμονή Τατάρ σε λύση δύο (2) κρατών στην Κύπρο

«Επαναλάβαμε την εστίασή μας να προσεγγίσουμε αυτή τη νέα φάση με ειλικρινή πολιτική βούληση και θετική συμβολή για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χριστοδουλίδη.

Η κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους.

Ο Τατάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) από το 2020, θέλει μια διευθέτηση δύο κρατών. Η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Αυτό απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι επικαλούνται συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως και ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το νησί θα επανενωθεί κάτω από μια ομοσπονδιακή ομπρέλα με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

«Όλες οι προσπάθειες επί χρόνια συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης σε ομοσπονδιακή βάση δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα αφού η άλλη πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ευημερία και δίκαιη διακυβέρνηση με την τουρκική πλευρά », είπε ο Τατάρ μετά τη συνάντηση με την Χόλγκιν.

«Για να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει απολύτως να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα πίσω από αυτό».

Σε νέο αδιέξοδο το Κυπριακό- Η "λύση" Ρούμπιν

Ουσιαστικά από τα παραπάνω διαπιστώνεται η εμμονή Τατάρ σε λύση δύο κρατών στο νησί, με αποτέλεσμα την βέβαιη αποτυχία των προσπαθειών της νέας απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ  για επανέναρξη του διαλόγου για εύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Λύση στο αδιέξοδο για το αδιέξοδο στο Κυπριακό που τροφοδοτούν Ερντογάν και Τατάρ προτείνει το έγκριτος αναλυτής Παγκοσμίου φήμης Μάϊκλ Ρούμπιν που ουσιαστικά προτείνει μέσω άρθρου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ,επισημαίνει ότι, "η  Ελληνική και η Κυπριακή κυβέρνηση να υποστηρίξουν στο  Αμερικανικό Κογκρέσο ότι εάν ο Μπάιντεν επιθυμεί  την έγκρισή του για την πώληση των F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες  θα πρέπει να συνδέσουν την παράδοση των αεροσκαφών με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο."

Τέλος αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της λύσης που εισηγείται επισημαίνει:

"Η Τουρκία θέλει 40 μαχητικά αεροσκάφη και διαθέτει 40.000 στρατιώτες κατοχής στο νησί. Γιατί να μη νομοθετηθεί ότι μπορεί να παραλάβει 20 F-16 όταν αποσύρει τα στρατεύματά της και τα άλλα 20 όταν επαναπατρίσει τους 250.000 Τούρκους που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, καθιστώντας τους γηγενείς Κύπριους μουσουλμάνους μειονότητα σε μια ζώνη που ο τουρκικός στρατός υποτίθεται ότι δημιούργησε για την προστασία τους."

Γιατί ο Μπάϊντεν δεν θα υιοθετήσει τη "λύση" Ρούμπιν

Ορθότατα κατά την άποψή μας είναι τα όσα προτείνει ο κ. Μάικλ Ρούμπιν, αφού η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται  την διπλωματία ώς τρόπο επίλυσης των διαφορών της με Ελλάδα και Κύπρο, πράγμα που έχει αποδειχθεί περίτρανα με την παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου που συνεχίζεται από το 1974 μέχρι σήμερα.

Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις του με όλους, που είναι ο εκβιασμός και η ισχύς των όπλων.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι η Κυβέρνηση Μπάϊντεν δεν θα υιοθετήσει σε καμία περίπτωση τη λύση "Ρούμπιν" διασυνδέοντας την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από την Τουρκία με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων του ΑΤΤΙΛΑ και των εποίκων από την μαρτυρική Κύπρο, αφού δεν θέλει με τίποτε να "χάσει" την Τουρκία.

Περίτρανη απόδειξη προς τούτο η επίσκεψη Νούλαντ στην Τουρκία και το άνοιγμα των ΗΠΑ για επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 με την προϋπόθεση να βρεθεί λύση από πλευράς της στους S-400 που έχει προμηθευθεί από τη Ρωσία!

Κοινώς οι ΗΠΑ βλέπουν πρώτης τάξεως ευκαιρία να φέρουν την Τουρκία πίσω στο Δυτικό μαντρί και όχι να την διώξουν.

Τέλος ακόμη και αν υποθετικά πάντα ο Μπάϊντεν υιοθετούσε τη "λύση" Ρούμπιν, θεωρούμε ότι ο Ερντογάν αλλά και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, πλην των Κούρδων, δεν θα υπαναχωρούσε στην Κύπρο.

Τουναντίον θα είχαμε πολύ μεγάλη ένταση σε Κύπρο και Αιγαίο με πιθανότητα στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία,  σε μια περίοδο μάλιστα που  το timing δεν ευνοεί τις ΗΠΑ, αφού οι Ουκρανοί χάνουν στον πόλεμο με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ θα διεξάγουν σε λίγους μήνες τις πλέον διχαστικές Προεδρικές  εκλογές στην Ιστορία τους.

Στην ζωή  δυστυχώς υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ επιθυμητού και ευκταίου. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ