Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κουρδικό βίντεο με εξόντωση Τούρκων κομάντος στο Β. Ιράκ-Κούρδος Αξιωματούχος: Η Ελλάδα πήρε την θέση της Τουρκίας στα σχέδια των G-20 στην Ινδία

Πλάνα που δημοσίευσε το κουρδικό κανάλι του ΡΚΚ Gerîla TV δείχνουν ότι, παρά τις σκληρές συνθήκες τον χειμώνα, οι κουρδικές αντάρτικες μονάδες επιτίθενται στις θέσεις του τουρκικού στρατού.

Η επιχείρηση που δείχνει διεξήχθη από πολλούς άξονες, και οι Τούρκοι κομάντος που έχασαν την ζωή τους φωτογραφήθηκαν, καθώς και τα όπλα και οι θέσεις τους.

Το Media Center του HPG ανακοίνωσε, ότι στις 22 Δεκεμβρίου στις 15:00, πραγματοποιήθηκε κουρδική επιχείρηση στην περιοχή Χακούρκ στο Βόρειο Ιράκ. Ανέφερε δε ότι σε αυτή την επιχείρηση εξοντώθηκαν 27 Τούρκοι κομάντος.

Κούρδος αξιωματούχος : Η Τουρκία θα καταρρεύσει εντελώς αν δεν λύσει το κουρδικό ζήτημα

Ο αντιπρόεδρος του PYD, Σαλίχ Μουσλίμ, είπε ότι η κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση δεν μπορεί να αγνοηθεί και ότι το τουρκικό κράτος θα καταρρεύσει εντελώς εάν δεν μπορέσει να λύσει το κουρδικό ζήτημα.

Ο Σαλίμ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του PYD, ανέλυσε τις μεταβαλλόμενες πολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή σε συνέντευξή του. Ο Κούρδος πολιτικός δήλωσε ότι η κουρδική διοίκηση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

“Η Τουρκία οδεύει προς μια κατάρρευση που μπορεί να σταματήσει μόνο με την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας για τα συμφέροντά του”, τόνισε ο ίδιος.

Ερώτηση: Όλα τα κράτη προσεγγίζουν ανάλογα την Τουρκία. Πώς το κρίνετε αυτό στην παρούσα φάση;

Απάντηση: Η Τουρκία έχει γεωγραφικά σημαντική θέση. Η γεωστρατηγική του θέση ήταν ιδιαίτερα σημαντική όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1952. Τότε το τουρκικό κράτος διατηρούσε σχέσεις με την Ασία και την Ευρώπη.

Είχε επίσης μεγάλη επικράτεια και ήταν εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας και πολλών σοσιαλιστικών χωρών. Αυτό την έκανε ακόμη πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ. Δημιούργησαν βάσεις στην Τουρκία, όπως η στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ.

Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία είχε κερδίσει μια θέση στο ΝΑΤΟ. Συνήφθησαν πολλές συμφωνίες και η Τουρκία επωφελήθηκε πολύ από αυτές.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Τουρκία έχασε σε μεγάλο βαθμό τη γεωστρατηγική της σημασία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την έλευση των δορυφόρων, το Διαδίκτυο και την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών, η κατάσταση για την Τουρκία συνέχισε να επιδεινώνεται.

Το τουρκικό κράτος ήταν ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε τόσο λόγω των βάσεων που είχαν στηθεί στην επικράτειά του όσο και ως φράγμα ενάντια στα πραγματικά σοσιαλιστικά κράτη.

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την τεχνολογική ανάπτυξη, η Τουρκία έχασε σε μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική γεωστρατηγική θέση. Αυτή τη φορά το κεφάλαιο μπήκε στο παιχνίδι.

Αν το παγκόσμιο κεφάλαιο θέλει να αναπτυχθεί σε ένα μέρος, θέλει σταθερότητα εκεί. Μετά το 1990, έγιναν προσπάθειες να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Τουρκία. Ο τότε Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της σταθερότητας και την τόνωση του εμπορίου στην Τουρκία. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, έπρεπε να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα.

Γι' αυτό ήθελαν να επιλύσουν το κουρδικό ζήτημα εντός της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν πέτυχε. Αυτό οδήγησε την Τουρκία να χάσει σταδιακά τη γεωστρατηγική της σημασία. Εάν η Τουρκία είχε επιτύχει εσωτερική σταθερότητα, πολλές εξελίξεις θα ήταν δυνατές.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός, το εμπόριο και πολλά άλλα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Αλλά η Τουρκία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο ήλπιζε. Ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν επέτρεψε λύση στο κουρδικό ζήτημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Δεν μπόρεσε να παράσχει σταθερότητα ή να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Γι' αυτό η Τουρκία γίνεται καθημερινά λιγότερο σημαντική. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να σκέφτεται με την παλιά νοοτροπία. Πιστεύει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί την παλιά της σημασία και, ως εκ τούτου, μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του σε όλους.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να εφαρμόσει τα νεο-οθωμανικά όνειρά του και τις πολιτικές που θέλει στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά η Τουρκία χάνει τόσο τη γεωστρατηγική της θέση και σε ότι αφορά το παγκόσμιο κεφάλαιο.

Με αυτή τη νοοτροπία η Τουρκία μόνο χάνει. Με τα σοβινιστικά και νεο-οθωμανικά όνειρά του, το τουρκικό κράτος όχι μόνο χάνει τον εαυτό του, βλάπτει ολόκληρο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους Κούρδους. Δυστυχώς με αυτή τη νοοτροπία παραμένει μεγάλο πρόβλημα για όλους.

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι μεγάλες δυνάμεις αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο. Όσο η Τουρκία επιμένει σε αυτή την πολιτική, θα χάνει. Γιατί αυτή η πολιτική δεν είναι πλέον αποδεκτή.

Η πολιτική κατάσταση μπορεί να αλλάξει Η αυτόνομη περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας βρίσκεται επίσης σε στρατηγική θέση. Πολλές μεγάλες δυνάμεις και περιφερειακά κράτη έχουν σχέδια εδώ.

Ερώτηση:Πώς πιστεύετε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα επηρεάσει τη Συρία και τη Ροζάβα; Σε ποιο βαθμό επηρεάζει ιδιαίτερα τις τρέχουσες πολιτικές του Ερντογάν;

Απάντηση: Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινοπαλαιστινιακός πόλεμος είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των καπιταλιστικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία. Ήθελαν να ανοίξουν τον παλιό δρόμο του μεταξιού στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ιράν. Και το Ιράν και η Τουρκία το ήθελαν αυτό.

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία, ήθελαν να αλλάξουν αυτή τη διαδρομή και να την περάσουν από τα κράτη του Κόλπου, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, μέσω της Μεσογείου και από εκεί στην Ελλάδα, αποκλείοντας έτσι και την Τουρκία και το Ιράν.

Τώρα λέγεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο για να αποτρέψει την υλοποίηση αυτού του έργου. Πολλές εκτιμήσεις που γίνονται τώρα λένε ότι η Τουρκία έδωσε εντολή στη Χαμάς να επιτεθεί. Στόχος είναι να αυξηθεί το χάος στη Μέση Ανατολή και η Τουρκία εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Συρία θα εμπλακούν επίσης στον πόλεμο και όλα θα είναι σε χάος. Δεν ξέρουμε ποιος θα σταθεί πού. Ωστόσο, η θέση της Συρίας είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, το πρώτο έργο που ανέφερα άφησε έξω τη Συρία.

Το προβλεπόμενο έργο αγωγού φυσικού αερίου στη Βόρεια και Ανατολική Συρία δεν υλοποιήθηκε, αν και το Κατάρ και άλλες χώρες το ήθελαν. Εάν αποτύχει και το άλλο τους έργο, θα επιστρέψουν στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό το έργο. Επίσης, υπάρχει ένα πράγμα που δεν έλαβαν υπόψη, τον κουρδικό λαό.

Στη Βόρεια και Ανατολική Συρία δημιουργήθηκε μια διοίκηση και αυτή η διοίκηση είναι ένα πλέον ένα κυβερνητικό  σύστημα. Σήμερα η Δύση και όλες οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να αποδεχθούν αυτό το σύστημα. Θα φέρει λύση. Ωστόσο, τα περιφερειακά κράτη όπως η Τουρκία, η Συρίας και το Ιράν δεν το αποδέχονται. Γι' αυτό είμαστε ακόμα σε πόλεμο.

Ο αγώνας μας δεν έχει χάσει το νόημά του. Και ελπίζουμε ότι θα φέρει σταθερότητα τόσο σε εμάς όσο και στη γειτονιά μας. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα της Γάζας θα αλλάξει πολλά πράγματα. Υπάρχει πιθανότητα ο πόλεμος να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Ο Λίβανος μπορούσε να συμμετάσχει, η Αίγυπτος και η Ιορδανία μπορούσαν να συμμετάσχουν. Δεν είναι ξεκάθαρο πού θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά όλες οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή θα αλλάξουν.

Ο Ερντογάν θέλει να ανακηρυχθεί χαλίφης

Ερώτηση: Πολλές χώρες στον κόσμο είναι πρωτοπόροι της καπιταλιστικής νεωτερικότητας, στη Μέση Ανατολή είναι η Τουρκία. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η Τουρκία παίζει αυτόν τον ρόλο;

Απάντηση: Από το 2002 έως το 2013, ο Ερντογάν αποδέχτηκε τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων. Στη συνέχεια όμως μπήκε στο παιχνίδι η Ευρασία.

Ο ίδιος εκεί θέλει να ενώσει τα τουρκόφωνα κράτη σε μια μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρόμοια με το πώς ενώθηκαν όλα τα αραβικά κράτη στον Αραβικό Σύνδεσμο. Ωστόσο, όλα αυτά τα έργα απέτυχαν. Το 2013, το βαθύ κράτος καταλήφθηκε πλήρως από τον Ερντογάν. Από τότε, η πολιτική του άλλαξε εντελώς.

Όλα τα έργα είχαν στόχο τον Ερντογάν. Ωστόσο, ο Ερντογάν άρχισε να τα κάνει όλα με τους δικούς του όρους. Εκμεταλλεύτηκε τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Αφενός ο Ερντογάν δεν αποχώρησε από το ΝΑΤΟ, αφετέρου όμως διεύρυνε τις σχέσεις του  με τη Ρωσία. Όλα αυτά τα έκανε για να διατηρήσει την εξουσία του. Χρησιμοποίησε επίσης τις διεθνείς του σχέσεις για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής.

Ερώτηση: Ποια είναι η εσωτερική του πολιτική;

Απάντηση: Ο αφανισμός των Κούρδων. Το κουρδικό ζήτημα δεν θέλει να το λύσει, αλλά θέλει να κυριαρχήσει παντού και να προκύψει ένα κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Άρα έχει αλλάξει τελείως. Όμως οι καπιταλιστικές δυνάμεις και πολλοί άλλοι κύκλοι θέλουν σταθερότητα και δημοκρατία στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν είναι ούτε έτοιμος για δημοκρατία ούτε για λύση.

Έχει θέσει τα πάντα στην υπηρεσία της δικής του εξουσίας. Ο Ερντογάν θέλει να ανακηρυχθεί χαλίφης. Το να κάνεις τον Ερντογάν χαλίφη ή σουλτάνο είναι η πολιτική του βαθέως κράτους. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Τουρκία σε χρεοκοπία.

Οικονομικά καταρρέει μέρα με τη μέρα. Τα χρήματά του δεν έχουν πλέον καμία αξία. Η Τουρκία είναι χρεοκοπημένη και σε διπλωματικό επίπεδο και το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της.

Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπάθησε να μεσολαβήσει στον πόλεμο της Γάζας, τόσο απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο. Έχει χάσει τη γεωστρατηγική θέση της η Τουρκία, και το διεθνές κεφάλαιο έχει αλλάξει τα σχέδια τους για αυτήν.

Ο Ερντογάν, τα θυσίασε όλα για τα δικά του συμφέροντα. Ακόμα χάνει και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει αυτό. Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη δημοκρατία κάθε μέρα που περνά, χωρίς να σέβεται καν το σύνταγμά της. Θέλω να πω, το βλέπουμε καθημερινά, δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, πολιτικοί συλλαμβάνονται.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα νομικό σύστημα και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αγνοούνται. Ωστόσο, όλα αυτά προετοιμάζουν την κατάρρευση της Τουρκίας. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά αυτή η πολιτική θα φέρει τελικά την πτώση της Τουρκίας.

Η Τουρκία χάνει λόγω του ανεπίλυτου κουρδικού ζητήματος Η καπιταλιστική νεωτερικότητα δεν έχει πουθενά σταθερή θέση. Χρησιμοποιεί χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ για τον εαυτό της, αλλά η ίδια είναι παντού.

Ένα από τα κράτη που χρησιμοποίησε ήταν η Τουρκία. Το μεγάλο Σχέδιο της Μέσης Ανατολής, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1990, ήταν ένα έργο της καπιταλιστικής νεωτερικότητας.

Ήθελε να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή με τους δικούς της όρους. Βασιζόταν στην Τουρκία. Η Τουρκία ήταν ταυτόχρονα περιφερειακό κράτος και μέλος του ΝΑΤΟ και διέθετε στρατιωτικές δυνάμεις που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία ανέλαβε το ρόλο ενός σημαντικού παίκτη.

Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας ως παίκτη  δεν ήταν αυτός του πολιτικού, αλλά του δέκτη και του εκτελεστή των οδηγιών. Τότε, ο Ερντογάν είπε μάλιστα ανοιχτά: «Είμαι ο πρόεδρος αυτού του σχεδίου».

Ωστόσο, το τουρκικό κράτος δεν έχει παραιτηθεί από τις δικές του ασθένειες.

Το κουρδικό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Οι ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου ήθελαν να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα εντός της Τουρκίας, κάτι που το τουρκικό κράτος δεν αποδέχθηκε. Ξεκίνησαν βήματα όπως οι συνομιλίες στο Όσλο, έγιναν συνομιλίες με τον Κούρδο εκπρόσωπο στο Ιμραλί.

Ο Α.Οτσαλάν ήθελε πραγματικά να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος άλλαξε τις πολιτικές του και κατέστρεψε όλες τις λύσεις. Ωστόσο, οι δυνάμεις της παγκόσμιας, καπιταλιστικής νεωτερικότητας δεν έχουν εγκαταλείψει το εγχείρημά τους. Θέλουν σιγά σιγά να ξεφορτωθούν την Τουρκία.

Από το 1952, το ΝΑΤΟ έχει συνάψει πολλές συμφωνίες με την Τουρκία. Βασιζόταν στην Τουρκία για το Σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή. Φυσικά και η Τουρκία επωφελήθηκε πολύ από αυτή την κατάσταση.

Όμως σήμερα προσπαθούν να ξεφορτωθούν την Τουρκία γιατί τους ενοχλεί και το τουρκικό κράτος. Είναι εμπόδιο στα έργα τους. Όταν ίδρυσαν μαζί το μεγάλο έργο της Μέσης Ανατολής, υπήρχαν αμοιβαίες υποσχέσεις. Τότε το τουρκικό κράτος δεν ήθελε να λάβουν μέρος σε αυτό το σχέδιο οι Κούρδοι.

Ερώτηση: Στη Μέση Ανατολή ζουν 50 εκατομμύρια Κούρδοι. Πώς μπορούν να μείνουν εκτός;

Απάντηση: Έχουν αποδείξει την ύπαρξή τους μέσα από τον αγώνα τους και έτσι έγιναν μέρος αυτού του έργου. Και ο Ερντογάν θέλει ακόμα να λέει ότι δεν υπάρχουν Κούρδοι. Με αυτή τη λανθασμένη πολιτική, έχει αφήσει πίσω τόσο την Τουρκία όσο και ολόκληρη την περιοχή.

Έχει επίσης αποτρέψει την πρόοδο του Σχεδίου για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή που δημιουργήθηκε από τις ηγεμονικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει μόνο εμπόδια. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί πλέον να ειπωθεί ότι το τουρκικό κράτος είναι μέρος του έργου που δημιούργησαν αυτές οι δυνάμεις. Αντιθέτως, πλέον τους έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα”, κατέληξε ο ίδιος.

Το κράτος του Κουρδιστάν είναι κοντά όσο ποτέ άλλοτε, αφού έχει να στεγάσει 50. εκτ Κούρδους, ενώ η Τουρκία δεν έχει την ίδια σημασία με την Ελλάδα που αναδεικνύεται ως η χώρα κόμβος γεωπολιτικών, ενεργειακών και στρατιωτικών σχεδίων της δύσης.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...