Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τώρα τι θα κάνει η Ελλάδα; Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν εξόρυξη υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ

Μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ της Λιβύης με προτροπή της Άγκυρας φυσικά, οι Τούρκοι ετοιμάζονται για ντου στην περιοχή, φέρνοντας και πάλι της χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων.  

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υπενθύμισε τα δικαιώματα της Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος δήλωσε: «Θέλουμε να εξερευνήσουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες.

Η Τουρκία θα ξεκινήσει μια ενεργειακή αποστολή στη Λιβύη για να της υπενθυμίσει τα δικαιώματά της στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ευθεία πρόκληση σε Ελλάδα και Αίγυπτο κάνει ο Ερντογάν

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι ένας από τους στόχους είναι η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες και ανέφερε: «Μπορούμε να αναζητήσουμε υδρογονάνθρακες σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα στη Λιβύη, το Ιράκ, την Αφρική, στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία”.

Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε ότι “ στο πλαίσιο του «Περιορισμού Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Λίβυο ομόλογό του τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία εξουσιοδοτήθηκε επίσης να διερευνήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια ευρεία περιοχή της περιοχής.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες με τους Λίβυους ομολόγους τους. Ωστόσο, στις αρχές του 2023, το Εφετείο Τρίπολης ξεπέρασε τη δικαιοδοσία του και αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Αν και το μνημόνιο κατανόησης ανεστάλη λόγω των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή και των αντιτουρκικών ενεργειών άλλων χωρών, η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον νόμιμο σκοπό της στην περιοχή.

Δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Ελλάδα, ΤΔΒΚ και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από την Τουρκία, η οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι σοβαρής σημασίας.

Ενώ η Τουρκία αγωνίζεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, το ζήτημα του περιορισμού άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο με την ανακάλυψη πόρων υδρογονανθράκων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έλαβαν μέτρα για αυτό το πεδίο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010.

Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ αντιτάχθηκαν σε αυτές τις συμφωνίες για πολλούς λόγους, ιδίως την παραβίαση των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας, και προειδοποίησαν τις χώρες της περιοχής να μην συνάψουν αυτές τις συμφωνίες.

Με το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που ιδρύθηκε στο Κάιρο από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την ελληνική διοίκηση και το Ισραήλ, επιχείρησαν να εξαλειφθούν παράγοντες όπως η Τουρκία, η Λιβύη και ο Λίβανος.

Τώρα η Τουρκία θα εξάγει ενέργεια στη Λιβύη για να επαναλάβει τη θέση της «δίκαιης κατανομής», καταλήγει το τουρκικό άρθρο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ θα μεταβεί σήμερα στη Λιβύη και θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής Οικονομίας και Ενέργειας.

Ο ίδιος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Α. Ντειμπά, ενώ θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Λίβυο Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Μοχάμεντ Αούνn και τον Πρόεδρο της Libyan National Petroleum Corporation Φερχάτ Κιντάρα.

Η Τουρκία διαθέτει έναν μεγάλο στόλο στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων με τα Oruç Reis και Barbaros Hayreddin Pasha Seismic Research Ships και πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων όπως τα Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdülhamid Han, θα ξεκινήσουν τώρα προσπάθειες εξερεύνησης σε τρίτες χώρες.

Πρόκειται για ευθεία πρόκληση των Τούρκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης

Το επόμενο χρονικό διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο με προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών να επιχειρεί να ενεργήσει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, αδιαφορώντας για το αν λίγα μίλια δυτικότερα κάνει  έρευνες η Αμερικανική EXXON ΜΟΒΙL.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας θα την φέρουν αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, με τις οποίες διατηρούμε εξαιρετικά καλές σχέσεις.

Επίσης ο επαμφοτερίζον ρόλος της Τουρκίας , ακροβατώντας μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι  στενές  σχέσεις  μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν στη Συρία, έχουν προκαλέσει αντίδραση στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιλαμβανόμενες ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα σταθερότητας και πυλώνα ασφαλείας για την περιοχή, έχουν έρθει πολύ κοντά μαζί της, επικαιροποιώντας γυρίζοντας την πλάτη στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ