Ελληνοτουρκικά

Ενώ η Αθήνα ακυρώνει Κορβέτες ο Ερντογάν ετοιμάζει δεύτερο αεροπλανοφόρο-αποβατικά σκάφη-Στόχος Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειος

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι γεγονός ότι μετά την 7η Δεκεμβρίου και την "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας", έχουν περάσει σε νέα φάση, αφήνοντας πίσω τις εντάσεις μεταξύ τους.

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την 7η Δεκεμβρίου

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, ούτε έχει άρει το CASUS BELLI, δείχνοντας πόσο εύθραυστη είναι η προσέγγιση των δύο χωρών, οι οποίες έχουν αποφύγει να μπούν μέχρι στιγμής στα βαθιά.

Ωστόσο όπως έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας, εκείνο που αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, είναι αφενός η  συνέχιση παραδόσεων με φρενήρεις ρυθμούς από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, νέων οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της, τα οποία "φωτογραφίζουν" χρήση τους στο Αρχιπέλαγος και αφετέρου οι  μελλοντικοί σχεδιασμοί του Ερντογάν για παραγωγή νέων όπλων από την πολεμική του βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα θα σταθούμε στο τελευταίο, αφού αποφασίστηκε από τον Ερντογάν η Τουρκία να κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο.

H Τουρκία  μετα το TCG Anadolu θα  κατασκευάσει εγχώριο αεροπλανοφόρο με την βοήθεια της Ισπανίας

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "Το TCG ANADOLU Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο πολλαπλών χρήσεων συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων τον Απρίλιο του 2023. Μετά το TCG ANADOLU, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ναυτική πλατφόρμα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με μήκος 232 μέτρα, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για εγχώριο αεροπλανοφόρο.

Η απόφαση να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες σχεδιασμού του «Εγχώριου Αεροπλανοφόρου», για το οποίο ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει εδώ και καιρό μηνύματα, ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε  στο Προεδρικό συγκρότημα. 

Τονίζεται ότι το εγχώριο αεροπλανοφόρο θα παραχθεί από κοινού με την Ισπανία, όπως και στο TCG ANADOLU.

Σχετικά με το θέμα, στη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν το 2021, «Το πρώτο μας αεροπλανοφόρο δεν είναι στην πραγματικότητα μεγάλης κλίμακας, θα κατασκευάσουμε ένα μεγάλης κλίμακας από εδώ και στο εξής.

Ήδη συμφωνήσαμε με την αγαπημένη μας φίλη σε αυτό το θέμα. «Ας ελπίσουμε ότι στοχεύουμε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο μετά το σημερινό αεροπλανοφόρο και ίσως θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να εισέλθουμε στον κλάδο των υποβρυχίων».

Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης SSİK, λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, ναρκοθηρευτικών νέας γενιάς και εθνικών σκαφών εφόδου.

Επί του παρόντος, η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει τις δραστηριότητες κατασκευής και εξοπλισμού των πλοίων AKHİSAR και KOÇHİSAR Offshore Patrol Ships. Τα υπεράκτια περιπολικά πλοία κλάσης HİSAR AKHİSAR και KOÇHİSAR δρομολογήθηκαν την ίδια εποχή πέρυσι.

Συνολικά αναμένεται να κατασκευαστούν 10 Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης Κατηγορίας HİSAR.

Στο πλαίσιο του έργου Turkish Type Assault Boat, αναμένεται να κατασκευαστούν 10  αποβατικά σκάφη . Οι κρίσιμες σχεδιαστικές δραστηριότητες  συνεχίζονται.

Αποφασίστηκε επίσης η ναυπήγηση του 9ου, 10ου, 11ου και 12ου πλοίων του Προγράμματος MİLGEM.

Τα πλοία θα κατασκευαστούν ως φρεγάτες και όχι το TF-2000 Anti-Air Warfare Destroyer όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. "

Τα κυριότερα νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά  που παρέλαβε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία 2 χρόνια

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κυριότερα νέα ναυτικά  οπλικά συστήματα των Τούρκων που φωτογραφίζουν τον στόχο τους, που είναι η ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο:

-Το πρώτο Εθνικό Πλοίο Πληροφοριών TCG UFUK εισήλθε στην απογραφή το 2022

-Το TCG Anadolu, παραδόθηκε το 2023 

- Η πρώτη "Εθνική" Φρεγάτα  κλάσεως ISTIF, η  ISTANBUL παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

- Ο πρώτος εθνικός ναυτικός πύραυλος ATMACA μπήκε στο απόθεμα το 2021.

- Το πρώτο National Attack UAV AKINCI μπήκε στο απόθεμα το 2021.

-Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του πρώτου Εθνικού Ενόπλου Μη Επανδρωμένου Ναυτικού Οχήματος ULAQ το  2021.

-Παραδόθηκε η πρώτη Εθνική Τορπίλη Βαριάς Κατηγορίας ΑΚΥΑ το 2021, η οποία δοκιμάστηκε σε βολή από υποβρύχιο κατά πλωτοπυ στόχου με επιτυχία τέλη Δεκεμβρίου 2023.

-Πρώτη παράδοση του Armored Amphibious Assault Vehicle ZAHA, το2023.

-Πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης από μη επανδρωμένο SİDA (MIR-SİDA)  το 2023.

Η Τουρκία εκτός από το πρόγραμμα   MILGEM που προβλέπει την αντικατάσταση παλαιών φρεγατών της YAVUZ,  με τις νέες κλάσης İSTİF , ξεκίνησε παράλληλα  το «Έργο εκσυγχρονισμού μισής ζωής φρεγάτας κλάσης BARBAROS».

Με τον εκσυγχρονισμό αυτό σχεδιάζεται η χρήση των εν λόγω φρεγατών για πολλά χρόνια.

 Η "Γαλάζια Πατρίδα" στο επίκεντρο

Κοινώς εφόσον "γείτονα" επιθυμείς ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα στο Αιγαίο,  όπως διατείνεσαι τελευταία, δεν κατασκευάζεις συνεχώς οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στερώντας  έτσι οικονομικούς πόρους , από τον τουρκικό λαό που λιμοκτονεί.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" που περιλαμβάνει,  σε πρώτο στάδιο την αμφισβήτηση της ναυτικής κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και  ΝΑ Μεσόγειο  και σε δεύτερο στάδιο τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό. 

Οι συζητήσεις και ο διάλογος μαζί μας τάχα  για ειρηνική επίλυση των διαφορών μας στο Αιγαίο, είναι ευκαιριακός από την Τουρκία, η οποία έχει κάθε όφελος την παρούσα χρονική περίοδο να εξευμενίσει τις ΗΠΑ, ότι  δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα η αγορά των F-16 από αυτές

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ