Ελληνοτουρκικά

Η τουρκική αντίληψη για "φιλία και καλή γειτονία" με την Ελλάδα- Προβαίνουν σε δοκιμές επιχειρησιακών σχεδίων κατάληψης νησιών μας με Δυνάμεις Πεζοναυτών- Στρατοχωροφυλακής

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε μια περίοδο προσέγγισης των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ωστόσο οι δύο ηγέτες δεν έχουν φθάσει στον σκληρό πυρήνα των διαφορών τους, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να εκτιμούν ότι η Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν θα διαρκέσει.

Οι Τούρκοι εξοπλίζονται συνεχώς διεξάγοντας αποβατικές ασκήσεις στα μικρασιατικά παράλια

Ενισχυτικό σε αυτό είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες, οι οποίοι κατά την εκτίμησή μας δείχνουν ότι οι πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, δεν έχουν αλλάξει ούτε κατ'ελάχιστο.

Ο πρώτος είναι ο φρενήρης ρυθμός παράδοσης οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (ΤΕΔ), εκ των οποίων οι περισσότερες είναι "φωτογραφικές" για το Αιγαίο και ο δεύτερος ότι συνεχίζουν τις αποβατικές ασκήσεις και συναφείς εκπαιδεύσεις στα μικρασιατικά παράλια, κρατώντας "αναμένους τους κινητήρες" για επιθετική ενέργεια προς κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις Τούρκων Πεζοναυτών με προσωπικό της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

 

Η  πρόσφατη συνεκπαίδευση Τούρκων Πεζοναυτών και Στρατοχωροφυλακής παραπέμπει ευθέως σε δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων κατάληψης νησιών μας στο Αιγαίο, αφού είναι γνωστό ότι σε καιρό ειρήνης η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών των "γειτόνων" και μόνο σε καιρό πολέμου εντάσσεται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Επίσης υποδηλώνει την συνέχιση της έντονης παρουσίας Δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής στα μικρασιατικά παράλια, η οποία είναι η ακόλουθη:

Η διάταξη της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής στα Μικρασιατικά παράλια

Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

1ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

Τάγμα Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Seferihisar (περιοχή κόλπου Doganbey βορείως Ν. Σάμου)

2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2η Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης)

7ΣΚΔ-ΣΧ– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ, (7ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Foca (Φώκαια)

6ΣΚΔ-ΣΧ (6ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής με έδρα το  Kirkagac (ΒΑ Foca)

3ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής   με έδρα το Ezine (Βορείως Ν.Λέσβου)

116ο Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Canakale (στην είσοδο του Ελλησπόντου)\

Δοκιμαστική Βολή τουρκικής τορπίλης ΑΚΥΑ  από υποβρύχιο κατά στόχου-πλοίου στόχου

Παράλληλα οι Τούρκοι έδωσαν στην κυκλοφορία  βίντεο με την δοκιμή της εγχώριας βαρέως  τύπου τορπίλης τους  ΑΚΥΑ να βυθίζει το M/G (A-587) GAZAL. Η βολή πραγματοποιήθηκε από το TCG PREVEZE στον κόλπο της Αττάλειας στις 26 Δεκεμβρίου.

 

 

Απολογισμός

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως σταθερός- διαχρονικός στόχος των Τούρκων ήταν και εξακολουθεί να είναι η αλλαγή του Satus Qvo στο Αιγαίο και η κατάληψη των νησιών μας.

Η προσέγγιση που ο Ερντογάν επιχείρησε με την Ελλάδα πρόσφατα  είναι  "προπέτασμα καπνού", προκειμένου να πετύχει την πώληση από τις ΗΠΑ των 40 F-16 BLOCK-70 με την επίφαση ότι δεν μας απειλεί, αφού υπέγραψε μαζί μας "Διακήρυξη φιλίας και Συνεργασίας".

Όταν έχει κάποιος προθέσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου, όπως διατείνεται τάχα η Τουρκία  μαζί μας, ούτε γίνεται "αστακός" εξοπλιστικά με οπλικά συστήματα που "φωτογραφίζουν" κατάληψη εδαφών μας   και ούτε ασκεί τις Ένοπλες Δυνάμεις του  πυρετωδώς πάνω σε τέτοια σενάρια.

Επίσης δεν διατηρεί εν ενεργεία το casus Belli κατά της Ελλάδας και δεν εξακολουθεί να έχει μια ολόκληρη Στρατιά , την 4η, απέναντι από τα νησιά μας, τα οποία υποτίθεται πως δεν απειλεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ