Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Μεγάλη ζαριά" Ερντογάν σε ΗΠΑ-ΗΒ -Κυνηγάει F-16 και Eurofighter ταυτόχρονα- Θετικός ο Μπάϊντεν

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην κατάντια της  γερασμένης Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μετά το  γερμανικό "φιάσκο" των Eurofighter  και την άρνηση των ΗΠΑ να της πουλήσουν τα F-16 BLOCK-70, "βλέπει" την μαχητική ισχύ της να υποβαθμίζεται συνεχώς, έναντι της Ελληνικής των RAFALE και των F-16 VIPER.

Το αεροπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας και το τουρκικό αδιέξοδο

Υπενθυμίζεται ότι το εθνικό τουρκικό  μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2030, γεγονός που σημαίνει Ελληνική αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τότε, ενώ από το 2028 που  η χώρα μας θα αρχίσει να παίρνει τα F-35 από τις ΗΠΑ η "ψαλίδα" στον αέρα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

 Συνεπώς η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ αναφορικά με τους λεονταρισμούς  της για αναζήτηση τάχα μαχητικών αεροσκαφών από Ρωσία ή Κίνα, αυτοί στερούνται βάσης για τους εξής λόγους:

1. Οι ΗΠΑ θα επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία βυθίζοντας στα τάρταρα την ασθενή οικονομία της προκαλώντας εσωτερικές τριβές και σοβαρά κοινωνικά  προβλήματα, που θα γύριζαν κατά του Ερντογάν.

2.Η υπάρχουσα τουρκική αεροπορία θα είχε σταδιακά την τύχη της Ιρανικής μετά την πτώση του Σάχη και την ανάδειξη του Χομεϊνί, αφού ξεμένοντας από ανταλλακτικά θα απαξιωνόταν τελείως, τουλάχιστον μέχρι το 2030, όπου αν όλα πάνε καλά το εγχώριο μαχητικό KAAN θα έμπαινε στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση μέρος της τακτικής Ερντογάν για απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Τα παραπάνω είναι γνωστά στον Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να βγεί από το αδιέξοδο, επιχειρώντας να "ανακατέψει την τράπουλα" ακόμη μια φορά.

Γνωρίζοντας ότι τα κυριότερα επιχειρήματα του Αμερικανικού Κογκρέσου για την μη πώληση των F-16 BLOCK-70, ήταν αυτά να μην χρησιμοποιηθούν κατά συμμαχικής χώρας, όπως η Ελλάδα την οποία απειλεί η Τουρκία , αλλά και να συνηγορήσει η 'Αγκυρα υπέρ της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος άλλαξε τακτική.

Έτσι προέκυψε η επίσκεψη στην Αθήνα της 7ης Οκτωβρίου, η υπογραφή   συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" και η "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας "των δύο χωρών,  η οποία δεν είναι ωστόσο δεσμευτική και ούτε μέσω αυτής αποσύρεται η Τουρκία από τις διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Συνεπώς ο Ερντογάν απέκτησε ένα σοβαρό επιχείρημα έναντι των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να πάρει τα F-16 BLOCK-70, ότι αφού τα βρίσκω με την Ελλάδα με την οποία είμαστε "Φίλοι και καλοί γείτονες", δεν την απειλώ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάϊντεν

Αυτά φέρεται να είπε ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία  που είχε  με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαϊντεν , με τον Τούρκο Πρόεδρο να ισχυρίζεται πως «Όχι μόνο μιλήσαμε για τα F-16, αλλά ήταν και θετικός και  έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό», αν και στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι στην συνομιλία των δύο ηγετών δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα των F16, όπως επισημάναμε σε πρόσφατο άρθρο μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στις επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Είπε ιδιαίτερα ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η προσέγγισή μας στη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει η Εθνοσυνέλευσή μας. Εμείς είπαμε ότι προσεγγίζουμε με ειλικρίνεια το θέμα της Σουηδίας, αρκεί να ελέγξουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην τρομοκρατία. Πέραν αυτού, εμείς ως Εθνοσυνέλευση έχουμε ήδη περάσει (την πρόταση) από την επιτροπή».

Παράλληλα τα τουρκικά ΜΜΕ επεσήμαναν με νόημα ότι  ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάλεσε τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο για τετ α τετ συνάντηση μέχρι το τέλος της θητείας του  και ότι  οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, ενώ ανέφεραν ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπάρχει αναφορά και στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. 

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Πέραν των ανωτέρω  τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται την ύπαρξη  πληροφοριών πως στα τέλη Δεκεμβρίου, βασικά αρχές Ιανουαρίου θα τελειώσει το ζήτημα των F-16 στο Κογκρέσο. Δηλαδή υπάρχει μια ελπιδοφόρα προσμονή πως θα εγκριθεί το θέμα των F-16 στις αρχές του Ιανουαρίου. 

Ο Ερντογάν "ζεσταίνει" το ΗΒ με συμφωνία  Airbus-Rolls-Royce και Turkish Airlines αξίας δισ $

Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι "ποντάρει" στο ΗΒ προκειμένου να πείσει την Γερμανία να συνηγορήσει υπέρ της πώλησης 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό "ζεσταίνει" την οικονομική συνεργασία με τους Βρετανούς, προωθώντας συμφωνία Airbus-Rolls-Royce και Turkish Airlines αξίας δισεκατομμυρίων για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Σούνακ  να χαιρετίζει την συμφωνία χαρακτηρίζοντάς της "ιστορική".

Η συμφωνία για την Airbus αφορά την παροχή 220 αεροσκαφών στην Turkish Airlines, συμπεριλαμβανομένων 70 που κινούνται από τη Rolls-Royce, η οποία θα αποφέρει  δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία θα υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην κατασκευή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με φτερά αεροσκαφών και κινητήρες κατασκευασμένα σε αυτό.

Τα φτερά Airbus έχουν σχεδιαστεί στο Filton του Μπρίστολ και συναρμολογούνται στο Broughton της Βόρειας Ουαλίας με κινητήρες Rolls-Royce που κατασκευάζονται στο Derby, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική νίκη για την κατασκευή και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με την παραπάνω οικονομική συμφωνία,ο Ερντογάν "κουνάει το δάχτυλο" στον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, αυξάνοντας την πίεση σε αυτόν για αποδοχή πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία, η οποία θα αποφέρει σημανατικά οικονομικά οφέλη στην Γερμανική οικονομία και απασχόληση. 

Η "Μεγάλη ζαριά" του  Ερντογάν 

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν ρίχνει "Μεγάλη ζαριά" σε ΗΠΑ και ΗΒ  ταυτόχρονα, επιδιώκοντας την απόκτηση τόσο των 40 F-16  BLOCK -70  από τις ΗΠΑ όσο και  των Eurofighter ταυτόχρονα.

Μια τέτεοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια την ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας από το 2026 και μετά, ενώ θα υποθήκευε την Βρετανική υποστήριξη στην επίλυση του Κυπριακού  a la turka.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ