Ελληνοτουρκικά

"Τυράκι" από την Τουρκία στο Πακιστάν η πώληση αντιαρματικών πυραύλων! Σκοπός του Ερντογάν η συμπαραγωγή του μαχητικού αεροκάφους KAAN-Στόχος η Ελλάδα

Τουρκία και Πακιστάν είναι γνωστό ότι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, "αδελφικές" σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει συσφίξει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ, πουλώντας του πληθώρα οπλικών συστημάτων και μέσων της  τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τυράκι"  η πώληση  τουρκικών αντιαρματικών πυραύλων στο Πακιστάν

"Ενισχύοντας περαιτέρω τους αμυντικούς δεσμούς, το Πακιστάν βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς αντιαρματικών κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων (ATGW) από τη μακροπρόθεσμη σύμμαχό του την Τουρκία", σύμφωνα με το ThePrint., το οποίο επισημαίνει:

Σύμφωνα με πηγές  άμυνας και ασφάλειας, το Ισλαμαμπάντ εξετάζει επίσης τη συμπαραγωγή των ATGW μαζί με την τουρκική εταιρεία κατασκευής όπλων Roketsan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδιασμένα για να καταστρέφουν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα ενός αντιπάλου, τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά οπλικά συστήματα ή οι πύραυλοι μπορεί να είναι μικρού, μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς.

Η Rokestan προσφέρει μια σειρά αντιαρματικών οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φορητού KARAOK, ενός κατευθυνόμενου πυραύλου μικρής εμβέλειας, τεχνολογίας FIRE AND FORGET (Πυροβολώ και ξεχνώ), με  ανιχνευτή υπέρυθρων.

Άλλα ATGW που αποτελούν μέρος του καταλόγου του περιλαμβάνουν το OMTAS, ένα αντιαρματικό οπλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς και το UMTAS, ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε κυρίως για ενσωμάτωση με επιθετικά ελικόπτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Roketsan.

Αν και το Πακιστάν έχει μακροχρόνιους αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία, οι δύο χώρες έχουν σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια στενότερη στρατιωτική συνεργασία.

"Στο τραπέζι" η συνεργασία για το μαχητικό 5ης γενιάς TF-X (KAAN)

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αναφορές άφησαν να εννοηθεί ότι το Πακιστάν ήταν έτοιμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών Kaan 5ης γενιάς της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI), γνωστού και ως TF-X.

Σχεδόν 200 Πακιστανοί αξιωματούχοι και μηχανικοί φέρεται να συμμετείχαν στην ανάπτυξη του προγράμματος μαχητικών, ακόμη και πριν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν να το επισημοποιήσουν.

Το αεροσκάφος stealth έκανε την πρώτη του τροχοδρόμηση νωρίτερα φέτος, ενώ  πιθανότατα θα  έχει βάρος απογείωσης 27.000 κιλά και μέγιστη ταχύτητα 2 Mach.

«Το Πακιστάν και η Τουρκία προετοιμάζονται για την πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Εργάζονται για να πραγματοποιήσουν την πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023», είπε μια πηγή.

Τουρκικά οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά που έχει το Πακιστάν

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν από κοινού το πολεμικό πλοίο κορβέτας PNS Khyber. Αυτό ήταν το τρίτο από τα τέσσερα πλοία κορβέτας που κατασκεύασε η Τουρκία για το Πακιστανικό Ναυτικό στο πλαίσιο ενός προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας.

Το 2018, ο Τούρκος κρατικός εργολάβος άμυνας Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) υπέγραψε συμβόλαιο για αναβάθμιση μέσης διάρκειας ζωής ενός από τα τρία ηλεκτρικά επιθετικά ντίζελ υποβρύχια κλάσης Agosta 90B (κλάση Khalid) του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν.

Το Πακιστάν είναι επίσης μεταξύ των πρώτων αγοραστών του πυραύλου cruise Kemankes του τουρκικού κατασκευαστή άμυνας Baykar, εξοπλισμένου με σύστημα αυτόματου πιλότου που υποστηρίζεται από AI.

Το Ισλαμαμπάντ διαθέτει τουλάχιστον τρία UAV τουρκικής κατασκευής στο απόθεμά του, συγκεκριμένα τα Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı και Bayraktar TB3.

Το 2021, η Εθνική Επιτροπή Μηχανικής & Επιστημονικής του Πακιστάν (NESCOM) και η TAI υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή UAVs Anka στο Πακιστάν.

Τα τελευταία χρόνια, η εξάρτηση του Πακιστάν από την Τουρκία για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων του έχει αυξηθεί λόγω των τεταμένων σχέσεών του με τη Δύση.

Η TAI φέρεται να αναβάθμισε έως και 41 αεροσκάφη F16 σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε το 2009.

Τα τελευταία από αυτά τα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin, παραδόθηκαν το 2014. Εκτός από τα αεροηλεκτρονικά και δομικό εκσυγχρονισμό, η TAI φέρεται επίσης να εκπαιδεύει τους πιλότους F-16 της PAF.

Επιπλέον, πληροφορείται ότι ο Πακιστανικός Στρατός έχει υπογράψει επίσης σύμβαση για την προμήθεια συστήματος Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης (ELINT), στο πλαίσιο του έργου AGILE, με την ιταλική αμυντική εταιρεία Elettronica.

Η ολοκληρωμένη αποδοχή και δοκιμή τοποθεσίας (ISAT) για αυτό το σύστημα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν. Τα συστήματα ELINT συγκεντρώνουν και αναλύουν πληροφορίες όπως μεταδόσεις ραντάρ χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς αισθητήρες.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Απώτερος βραχυπρόθεσμος στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι η ένταξη του Πακιστάν στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους Kaan 5ης γενιάς, όπως έπραξε το Αζερμπαϊτζάν , και κύριος μελλοντικός στόχος η απόκτηση πυρηνικων όπλων από το Ισλαμπαμπάντ.

Έτσι ο Ερντογάν επιχειρεί για μια ακόμη φορά την απόκτηση κυριαρχίας έναντι της Ελλάδας, η οποία είναι το κυριότερο εμπόδιο για την εκπλήρωση των νεοθωμανικών ονείρων του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ