Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος στους Τούρκους για τα Ελληνικούς αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE NLOS-Άρον-άρον δοκιμάζουν τους UMTAS-GM που έχουν όμως το μισό βεληνεκές από τους δικούς μας

Παρακολουθώντας στενά την Τουρκία, έχουμε υπογραμίσει κατ' επανάληψη ότι ηρεμία στο Αιγαίο τους τελευταίους 10 μήνες, η Ελληνοτουρκική προσέγγιση και οι συνομιλίες της 7ης Δεκεμβρίου που επίκεινται να διεξαχθούν στην Αθήνα  σε ανώτατο επίπεδο, ουδόλως έχουν "φρενάρει" το εξοπλιστικό πρόγραμμα των γειτόνων, με το οποίο παραδίδονται συνεχώς νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις(ΤΕΔ).

Αυτό αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των τουρκικών μελλοντικών προθέσεων, με τους Ερντογάν-ΥΠΕΞ Φιντάν και Α/ΓΕΝ της Τουρκίας, πρόσφατα με δηλώσεις τους να αναφέρονται στο σύνολο σχεδόν των διεκδικήσεων των "γειτόνων" σε βάρος της Ελλάδας , διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις για πρόθεση σύγκλισης από πλευράς τους σε "καυτά θέματα" στο Αιγαίο  και στα Ελληνοτουρκικά γενικότερα.

Επιτυχής βολή του τουρκικού αντιαρματικού LUMTAS-GM σε απόσταση δεκαέξι (16) χλμ

Συνεχίζοντας το εξοπλιστικό κρεσέντο της  η Τουρκία διαφήμισε τον νέο της αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο LUMTAS-GM (ATGM) anti-tank guided weapon, ο οποίος έπληξε στόχο σε απόσταση βεληνεκές  άνω των 16 χιλιομέτρων σε δοκιμή, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Τα ATGM έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον  στον  πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με πολλά ρωσικά τανκς να  καταστρέφονται από τους Αμερικανικους Javelins τους πρώτους μήνες και δεκάδες τεθωρακισμένα από τη Δύση της Ουκρανίας από ATGM Vikhr που εκτοξεύτηκαν από τα επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) Kamov Ka-52.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης τα ATGM Fagot της για επιθέσεις κατά  του Ουκρανικού πεζικού ενώ υπερασπιζόταν τις αμυντικές της γραμμές από τις διαδοχικές  επιθέσεις του.

Το τουρκικό προϊόν είναι επαναστατικό επειδή έχει την πιο εκτεταμένη εμβέλεια και έρχεται  να προστεθεί σε ένα πλήθος εξελιγμένων αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων συστημάτων που έχει παράγει η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει επίσης εγχώρια αναπτύξει συστήματα που συμπληρώνουν τον αντιαρματικό πόλεμο με πυραύλους, όπως ένα ευρύ φάσμα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και επιθετικών ελικοπτέρων, που επηρεάζουν τα οφέλη μεγάλης εμβέλειας του ATGM παρέχοντας  επίσης δεδομένα επιτήρησης και στόχευσης.

Το διαφημιστικό βίντεο που δημοσίευσε η Roketsan δείχνει έναν επίγειο στόχο σε απόσταση 16 χιλιομέτρων. Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα σύστημα εκτόξευσης όταν το LUMTAS-GM φεύγει από τον σωλήνα του κάνιστρου. Τέσσερα φτερά ανοίγουν προς τα πίσω και οι ακόλουθες λήψεις δείχνουν το βλήμα να περνάει από τη μέση του σημειωμένου φύλλου στόχευσης από διαφορετικές γωνίες.

 

Γενικά χαρακτηριστικά-αριθμητικά δεδομένα

Ο πύραυλος LUMTAS-GM ζυγίζει 41,3 κιλά (66,3 κιλά με το κάνιστρο), έχει μήκος 1,72 μέτρα και μπορεί να αυξήσει το βεληνεκές των 16 χιλιομέτρων στα 20 χιλιόμετρα εάν εκτοξευθεί από ελικόπτερο.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη ένα ελαφριάς κλάσης επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK και έχει εξασφαλίσει ορισμένες παραγγελίες εξαγωγών.

«Το LUMTAS-GM είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας UMTAS-GM της ROKETSAN, η οποία θα περιλαμβάνει δύο εκδόσεις. Το UMTAS-GM Block 1 θα έχει δύο παραλλαγές, όπως το UMTAS, η μία με ημιενεργό αναζητητή λέιζερ και η άλλη με ανιχνευτή IIR. Το UMTAS-GM Block 2 θα διαθέτει έναν νέο τύπο αναζήτησης διπλής λειτουργίας που θα φιλοξενεί ένα IIR και έναν ανιχνευτή στόχου .

Αλλά αυτό που διακρίνει το UMTAS-GM είναι η εξαιρετικά εκτεταμένη εμβέλειά του από οποιοδήποτε γνωστό σύστημα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές απόδοσης στις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα.

O συνδυασμός των τουρκικών ΕΕ/Π T-129 ATAK, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2, TB-3 και Akinci του Bayraktar μπορεί να αναχαιτίσει  μεγάλες τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Τα μόνα πιθανά στοιχεία που λείπουν είναι ένα μεγάλο επιθετικό ελικόπτερο βαριάς κατηγορίας και ένα κύριο άρμα μάχης (MBT) για πλήρη συνδυασμένες δυνατότητες χερσαίου πολέμου. Αυτές οι δύο ανάγκες, επίσης, ενδέχεται να καλυφθούν σύντομα όταν το υπό ανάπτυξη βαρύ επιθετικό ελικόπτερο T929 ATAK2 και το Altay MBT ολοκληρώσουν τις δοκιμές και εισέλθουν σε σειριακή παραγωγή"

Η Ελληνική απάντηση των  SPIKE NLOS έρχεται από το Ισραήλ

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε την αγωνιώδη προσπάθεια των Τούρκων να "κλείσουν την ψαλίδα" των αντιαρματικών οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα, μέσω του  UMTAS-GM βεληνεκους  16χλμ, έναντι του  Ισραηλινού  SPIKE NLOS που προμηθεύθηκε η χώρα μας -( 350 βλήματα και 17 UAV Orbiter 3 σε αποστολές στοχοποίησης)- από την φίλη και σύμμαχο χώρα που έχει όμως  διπλάσιο βεληνεκές, 32 χλμ περίπου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΛΑΤ (Λόχοι αντιαρματικών) μας σε Έβρο και νησιά, εξοπλισμένοι με τους SPIKE NLOS δύνανται να "παραλάβουν" τα τουρκικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ από πολύ μεγάλη απόσταση καταστρέφοντά τα, ευρισκόμενοι κατά πολύ εκτός βεληνεκούς των τουρκικών UMTAS-GM.

Λαμβανομένου υπόψιν θεωρητικά ως τελική θέση τάξης τους σε μια  αμυντική τοποθεσία όπου επιτρέπει το έδαφος, σε απόσταση 10-11 χλμ από το ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) πχ . Έβρος ποταμός, αντιλαμβανόμαστε ότι τα SPIKE NLOS θα δύνανται να πλήξουν τουρκικά άρματα σε βάθος από 21-22 χλμ, καταστρέφοντάς τα και αποδιοργανώνοντας τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες τουρκικές Ταξιαρχίες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ