Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Άρχισαν τα όργανα-Κόμμα "εξαπτέρυγο" του Ερντογάν κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-Πάμε ολοταχώς σε ακύρωση προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Παγίδα'' Ερντογάν σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ για τα F-16- Γιατί φέρνει τώρα προς ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο το θέμα ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία" επισημάναμε ότι φέρνοντας το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα, ο Ερντογάν αποβλέπει είτε να εκθέσει τις ΗΠΑ έναντι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον λόγω της αντιτουρκικής στάσης έναντι του Ισραήλ δεν δώσει τελικά τα F-16 στην Τουρκία, εφόσον βέβαια το τουρκικό κοινοβούλιο θα κάνει αποδεκτή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είτε να προκαλέσει τριβές μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον σε περίπτωση που δοθούν τελικά στην Τουρκία τα F-16 από τις ΗΠΑ.

Αναφέραμε επίσης ότι σε  κάθε περίπτωση το θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού μένει να δούμε την απόφαση του Τουρκικού Κοινοβουλίου πότε θα ληφθεί χρονικά και ποιά θα είναι, αφού μολονότι ο Ερντογάν το ελέγχει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να καλυφθεί ο ίδιος έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Το "Νέο Κόμμα Πρόνοιας" σύμμαχος της τουρκικής κυβέρνησης  θα ψηφίσει κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "ο σύμμαχος της τουρκικής κυβέρνησης, το Ισλαμικό Κόμμα Νέας Πρόνοιας ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, επικαλούμενοι τα επεισόδια καύσης Κορανίου στη σκανδιναβική χώρα.

Ο εταίρος της τουρκικής κυβέρνησης στον συνασπισμό, ακροδεξιό Νέο Κόμμα Πρόνοιας (YRP) ανακοίνωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι δεν θα ψηφίσει εξ ονόματος της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του κόμματος, ο αντιπρόεδρος του YRP Suat Kılıç είπε ότι θα ψηφίσουν κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση

«Εκτός εάν η Σουηδία λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν άμεσα τη Δημοκρατία της Τουρκίας,  εάν εγκρίνει νόμους και δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εάν η Σουηδία διασφαλίσει την έκδοση τρομοκρατών που στοχεύουν την ύπαρξη, την ενότητα και την ειρήνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Τουρκία, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις κόκκινες προκηρύξεις όσο η Σουηδία διατηρεί τη στάση της να μην (τιμωρεί) αυτούς που καίνε το Ιερό Κοράνι».

Επίσης, πρώην υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού από το AKP, ο Kılıç πρόσθεσε ότι η στάση τους δεν θα αλλάξει «όποια και αν είναι η στάση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος σε αυτό το θέμα».

Ο Kılıç κάλεσε επίσης όλα τα κράτη, ιδιαίτερα την Τουρκία, τις περιφερειακές δυνάμεις, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τις αραβικές χώρες παραγωγής πετρελαίου, τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν «την απαραίτητη δύναμη μέσω διεθνών οργανισμών κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ».

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε στις 23 Οκτωβρίου ένα νομοσχέδιο που εγκρίνει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Δεδομένου ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει 263 κοινοβουλευτικές έδρες από τις 600, η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταψηφίσει.

Η παρέμβαση της  Ερντογανικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT

Ομοίως, ο επικεφαλής της SADAT, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας με στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι «αν εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο (στο κοινοβούλιο), η ιστορία δεν θα το συγχωρήσει», αναφερόμενος στην αποδοχή ένταξης  της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

 

Που το πάει ο Ερντογάν-Το μέλλον της αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ

Τα παραπάνω αρχίζουν να επαληθεύουν  την εκτίμησή μας ,  ότι δεν είναι βέβαιο ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τελικά την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν τυχόν μυστικής προτροπής του Ερντογάν, υπό το βάρος των εξελίξεων στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, δηλαδή της έναρξης χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και του έντονου αντιαμερικανισμού που υπάρχει στην Τουρκία.

Τέλος είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευθεί  αρκετό χρονικό διάστημα πρίν από την 7η Οκτωβρίου που η Χαμάς προκάλεσε το  μακελειό στο Ισραήλ,  ότι  εφόσον η Τουρκία ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,  πως θα εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της  για την αγορά αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

Τώτα όμως τα πράγματα άλλαξαν, αφού η Τουρκία τάχθηκε παρά το πλευρό της Χαμάς και κατά του Ισραήλ στον μεταξύ τους πόλεμο.

Κατά συνέπεια θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι ακόμη και αν  τελικά το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,πράγμα για το οποίο αμφιβάλλουμε πάρα-πάρα πολύ, το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ θα είναι εκείνο που δεν θα επιτρέψει  την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ