Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική σύγχυση λόγω της καθέλκυσης της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ- Απειλή για την Άγκυρα ή αύξηση της αποτρεπτικής μας ικανότητας

Φαίνεται ότι η επίσημη καθέλκυση της πρώτης από τις τρείς υπερσύγχρονες Γαλλικές Φρεγάτες BELH@RRA, ΚΙΜΩΝ στο Λοριάν και οι σαφείς δηλώσεις του ΥΠΑΜ της χώρας μας κ. Δένδια "ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται" ως απάντηση στην τουρκική μονταζιέρα περί τάχα αποστρατικοποίησης των νησιών μας, προκάλεσαν ταραχή στους γείτονες.

Οι Τούρκοι επιχειρούν να πείσουν ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας στρέφεται εναντίον τους

Συγκεκριμένα τουρκικό ΜΜΕ   σε άρθρο του με τίτλο "Η Ελλάδα τοποθετεί πυραύλους στα σύνορά μας", αλλάζει "ρότα", αναφερόμενη  στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας με σύγχρονα οπλικά σύστήματα  και την στρατικοποίηση των νησιών μας ,αναφέροντας τα εξής:

"Νέα βήματα που απειλούν τη χώρα μας (Τουρκία) συνεχίζουν να έρχονται από την Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει τα νησιά μας στο Αιγαίο και εξοπλίζει τα νησιά και τις περιοχές κοντά στα σύνορά μας, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν άοπλες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.

Αναφέρθηκε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πυραύλους Spike που θα αγοράσει από το Ισραήλ στα νησιά και στον Έβρο.

Αν και η Ελλάδα φαίνεται να επεκτείνει ένα κλαδί ελιάς στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό, συνεχίζει να παίρνει τα όπλα κατά της Τουρκίας.

Αφενός τίθεται υπό την προστασία των ΗΠΑ διαθέτοντας νέες στρατιωτικές βάσεις σε αυτές στην Αλεξανδρούπολη,  οι οποίες πρέπει να αφοπλιστούν σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, όπως ορισμένα νησιά και περιοχές, και αφετέρου εξοπλίζεται ταχύτατα 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, η Ελλάδα επιδιώκει μια νέα κίνηση που θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στο Αιγαίο και στα τουρκικά σύνορα. Αναφέρεται ότι οι πύραυλοι που αγοράστηκαν από το Ισραήλ θα αναπτυχθούν στα νησιά και στα τουρκικά σύνορα.

Κουνάει ένα κλαδί ελιάς και δείχνει ένα βλήμα

Σε αντίθεση με τη ρητορική ότι «υπάρχει επαναπροσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία», η Ελλάδα προχώρησε σε μια κίνηση που θα τροφοδοτήσει την ένταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να τοποθετήσει πυραύλους Spike που αγοράστηκαν από το Ισραήλ στα τουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2023, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε συμφωνία για την πώληση των πυραύλων Spike στην Ελλάδα. Στη δήλωση, ανέφερε επίσης ότι αυτή η συμφωνία πώλησης πυραύλων ήταν αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την συμφωνία αυτή επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση και στην ανακοίνωση ανέφερε ότι «εγκρίθηκε η αγορά του Spike NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και δόθηκε ενημέρωση για την πρόοδο και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα στον ελληνικό Τύπο, αναφέρθηκε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πυραύλους στα νησιά και τον Έβρο.

Επίσης αναφέρεται ότι θα γίνουν δοκιμές με πυραύλους βεληνεκούς 35 χιλιομέτρων.

Στον ελληνικό Τύπο σχολιάστηκε ότι τα νέα όπλα θα συνέβαλαν πολύ στη στρατιωτική ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας.

Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζεται με κάθε είδους οπλισμό κατά της Τουρκίας, την οποία ορίζει ως τον μοναδικό εχθρό στη στρατηγική ασφαλείας της, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε τον Ιούλιο, «Επιτρέψτε μου να πω το εξής για τη γειτονική Τουρκία: Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε ένα κλαδί ελιάς για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας.Αυτό κάνουμε». «Το επιθυμούμε αυτό και πιστεύουμε ότι το επιθυμεί και ο τουρκικός λαός», είπε.

Σχολιάστηκε ότι τα νέα όπλα θα συνέβαλαν πολύ στη στρατιωτική ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα επιταχύνει τον εξοπλισμό της

Στις δηλώσεις του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα επιταχυνθούν τη νέα περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η Ελλάδα θα διαθέτει 24 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale και 3+1 φρεγάτες κλάσης Belharra, αναφέρεται ότι θα εκσυγχρονιστούν 83 F-16 και 37 F-16 Block 50 και θα αγοραστούν 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και δεν μπορεί να αγοράσει αυτά τα αεροπλάνα παρόλο που τα πλήρωσε, είναι σαφές σε ποιανού πλευράς βρίσκονται οι δυτικές χώρες σε αυτήν την ένταση.

Το 2022 ήταν χρονιά εξοπλισμών για την Ελλάδα

Στις αρχές του 2023 δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο μια αξιοσημείωτη και εξομολογητική ανάλυση για το 2022.

Στην ανάλυση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στην αύξηση των εξοπλισμών το 2022 σε σχέση με άλλες χρονιές. Αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα δαπάνησε 500 εκατομμύρια ευρώ για οπλισμό το 2019, 530 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ο αριθμός αυτός έφτασε τα 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Η διοίκηση της Αθήνας ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν συμβόλαια εξοπλισμού ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 172 προγράμματα μεταξύ Ιουλίου 2019 και τέλους 2022.

Τα ερωτήματα για τους S-400 παραμένουν αναπάντητα

Ενώ η Ελλάδα συσσωρεύει όπλα στα νησιά του Αιγαίου και βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορά μας, είναι θέμα περιέργειας τι θα γίνει με τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στις αρχές για αυτό το θέμα παρέμειναν αναπάντητες και δεν ελήφθη σαφής απάντηση.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι «οι S-400 δεν αφαιρέθηκαν από το υπόστεγο όπου είχαν τοποθετηθεί». Ένα άλλο θέμα συζήτησης ήταν το πού θα αναπτυχθούν οι S-400 και αυτό το θέμα δεν διευκρινίστηκε ποτέ.

Στη δήλωσή του για αυτό το θέμα τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, "Πού θα χρησιμοποιηθεί;" «Η απάντηση στην ερώτηση είναι πολύ σαφής. Σε όποιον επιτεθεί στη χώρα μας με πύραυλο,εκεί θα χρησιμοποιηθεί εκεί.

 Οι S-400 περιμένουν για να χρησιμοποιηθούν όπου χρειαστεί», είπε ο  Hulusi Akar, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας,  σε δήλωσή του τον Νοέμβριο του 2022, συμπηρώνοντας «Το S - Το 400 είναι στη θέση του και έτοιμο για χρήση.  Όλα θα  είναι έτοιμα μέσα σε μια ώρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα."

Σήμερα είναι η  Ελλάδα εκείνη που η  έχει επιταχύνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα στρεφόμενη εναντίον της χώρας μας και έχει τοποθετήσει πυραύλους στα νησιά στο Αιγαίο και στα σύνορά μας."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να εμφανίσουν το Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ως απειλή για την χώρα τους, παραδεχόμενοι  ωστόσο ότι αυτό αυξάνει την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Κοινώς φάσκουν και αντιφάσκουν, αφού άλλη  είναι η έννοια της απειλής και εντελώς διαφορετική  είναι η έννοια της αύξησης της αποτροπής.

Η αποτροπή (deterrence) αποτελεί αμυντική στρατηγική για τη δημιουργία κατάστασης κατά την οποία ο αντίπαλος έχει πεισθεί ότι το πιθανό όφελος τυχόν επίθεσης ή άλλης εχθρικής ενέργειας εκ μέρους του, θα είναι μικρότερο του πιθανού κόστους, κοινώς οι  Ελληνικοί εξοπλισμοί έχουν σαφέστατα αμυντικό χαρακτήρα, έναντι της αναθεωρητικής Τουρκίας, της οποίας τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι παρασάγκας μεγαλύτερα και πολλαπλάσια κατά πολύ περισσότερο από αυτά της Ελλάδας

Άλλωστε η Τουρκία είναι αυτή που διατηρεί το casus belli (αιτία πολέμου) σε βάρος της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης του καθόλα νόμιμου δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12νμ, σύμφωνα με το "Δίκαιο της θάλασσας", προτάσσοντας η Άγκυρα ότι δεν το έχει υπογράψει, αλλά εντούτοις στην Μαύρη θάλασσα η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 12 νμ. 

Δηλαδή έχουμε μια ερμηνεία "a la turka" του "Δικαίου της θάλασσας", το οποίο ασπάζονται και υιοθετούν οι Τούρκοι στην Μαύρη θάλασσα, αλλά όχι στο Αιγαίο.

Τέλος ο Ερντογάν είναι εκείνος που έθεσε θέμα αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας την έκφραση "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά", υποδηλώνοντας επιθετική ενέργεια κατάληψής τους.

Τα τουρκικά  σχέδια "Βαριοπούλα" και "Σούγγα" τέλος είναι γνωστό ότι αφορούσαν σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατάληψης Ελληνικών εδαφών.

Συνεπώς ας μην επιχειρούν οι Τούρκοι να εμφανίσουν την Ελλάδα ως απειλή για την χώρα τους, αφού η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί με κατάληψη Ελληνικών εδαφών και γιαυτό τηρεί την 4η Στρατιά (Αιγαίου) πάνοπλη και πλήρως επανδρωμένη στα μικρασιατικά παράλια, ενώ ως χώρα του ΝΑΤΟ θα έπρεπε  η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, τα αποβατικά σκάφη ,οι Ειδικές Δυνάμεις και οι λοιπές δυνάμεις  της  εν λόγω Στρατιάς να έχουν προσανατολισμό την Μαύρη θάλασσα έναντι της Ρωσίας, εχθρού της Συμμαχίας και όχι έναντι της  συμμάχου στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο,Ελλάδας .

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ