Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η αναφορά Δένδια για Rafale, Viper και Belharra στην Κύπρο «τρόμαξε» την Τουρκία - Ο Φιντάν κάλεσε εσπευσμένα στην Άγκυρα τον Ερτουγρούλογλου

Οι δηλώσεις Δένδια ότι για την «Ελλάδα, η ελληνική δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω εδώ από την Λευκωσία ότι για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν» φαίνεται πως έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τη Τουρκία η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει στηλώσει τα πόδια και επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να υπάρξει «επίλυση» του Κυπριακού.

Η ανησυχία αυτή φαίνεται από το γεγονός πως η Άγκυρα καλεί τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους για διαβουλεύσεις.

«Ο κ. Tahsin Ertuğruloğlu, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας στις 3-4 Οκτωβρίου 2023, μετά από πρόσκληση του Υπουργού μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς μας σχέσεις καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις που παραβιάζουν την ιερότητα και το ιστορικό status quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα του Χαράμ Αλ-Σαρίφ είναι εντελώς απαράδεκτες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε γραπτή δήλωση σχετικά με τις εφόδους στο Τέμενος Αλ Άκσα με το TRT να μεταδίδει συγκεκριμένα: «Εκφράστηκε η βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αυξανόμενες ενέργειες κατά της παραβίασης της ιερότητας του Τεμένους Αλ Άκσα και σημειώθηκαν τα εξής:

«Οι επιθέσεις που παραβιάζουν την ιερότητα και το ιστορικό status quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα του Χαράμ αλ-Σαρίφ, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή και την ισχυρή προσδοκία της Τουρκίας να ληφθούν σοβαρά και γρήγορα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κίνηση αυτή αν μη τι άλλο φέρνει μια ακόμα «ενοχλητική» κατάσταση στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ με το οποίο η Άγκυρα προσπαθεί να βρει σημεία επαφής προκειμένου να «παίξει» και αυτή στα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην περιοχή.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...