Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία δεν αποχωρεί στρατιωτικά από την Συρία-Τι συνεπάγεται σε στρατιωτικό επίπεδο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν ως γνωστόν μια περίοδο ύφεσης εδώ και μήνες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το προσεχές χρονικό διάστημα αφού στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης τριών (3) σημείων για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αρμόδιους για τον πολιτικό διάλογο στα μέσα Οκτωβρίου και θα εξασφαλιστεί θετική ατζέντα μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών, τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν συνεδριάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Τέλος συμφωνήθηκε συνεργασία των δύο χωρών για το μεταναστευτικό και συζητήθηκαν η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, ενώ τέθηκε η  διμερής συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την  σταθερά φιλειρηνική στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, δημιούργησαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις στο Τουρκικό ΥΠΑΜ, προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή του το επόμενο χρονικό διάστημα στη Συρία, το Βόρειο Ιράκ και την Αρμενία, η οποία βρίσκεται σε κρίση λόγω της πρόσφατης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ.

Η Τουρκία δεν αποχωρεί στρατιωτικά από την Συρία

Κατόπιν των ανωτέρω ο Τούρκος ΥΠΑΜ  σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας του, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:"Η Τουρκία θα διατηρήσει την παρουσία της στη Συρία για ασφάλεια", επισημαίνοντας:

"Ο υπουργός Άμυνας Yaşar Güler επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει τη στρατιωτική της παρουσία από τη Συρία έως ότου δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον.

"Δεν χρειαζόμαστε τη γη κανενός.Αλλά πώς μπορούμε να φύγουμε όταν υπάρχουν 4 εκατομμύρια Σύριοι στη χώρα μας και 5 εκατομμύρια στην Ιντλίμπ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε πρόσφυγες;

Μπορούμε να φύγουμε από εκεί χωρίς  να υπάρχει ένα περιβάλλον ασφαλείας ;"   είπε ο  Güler στην εφημερίδα Milliyet στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε μια τριάδα επιχειρήσεων, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελιάς (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019), πέρα από τα σύνορα της χώρας στη βόρεια Συρία για να «αποτρέψει το σχηματισμό τρομοκρατικού διαδρόμου» και «να επιτρέψει την ειρηνική διευθέτηση των κατοίκων.»

Ο Γκιουλέρ εξήγησε περαιτέρω το σκεπτικό πίσω από τις επιχειρήσεις, αναφέροντας περιστατικά όπου τρομοκράτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Τούρκων πολιτών και τους έπληξαν με ελαφρά όπλα.

Όροι και προϋποθέσεις

Απαντώντας στις εκκλήσεις να τερματίσει η Τουρκία τις επιχειρήσεις της στη Συρία, ο  Güler περιέγραψε τους όρους για την αποχώρηση, δηλώνοντας:

«Πρώτον, θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον. Το Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να κάνει το συριακό καθεστώς αυτή τη στιγμή, θα γίνει αποδεκτό και θα γίνουν εκλογές. Θα δημιουργηθεί κυβέρνηση και θα αγκαλιάσει όλο τον κόσμο εδώ. Μετά από αυτό, φυσικά, θα χαρούμε να το κάνουμε».

Εν τω μεταξύ, ο Συνταγματάρχης Zeki Aktürk, σύμβουλος τύπου και δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, ανέφερε ότι 42 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Ο Aktürk σημείωσε επίσης ότι συνολικά 1.271 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί από την αρχή του έτους και 38.614 τρομοκράτες από το 2015.

Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» για να υπονοήσουν ότι οι εν λόγω τρομοκράτες παραδόθηκαν, σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Εκτός από τη συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, ο Güler εξέφρασε την ελπίδα για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τις πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών.

Οι αυτονομιστές συμφώνησαν πρόσφατα να καταθέσουν τα όπλα τους ως μέρος ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που σταμάτησε την 24ωρη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη εδάφους στο επίκεντρο δεκαετιών συγκρούσεων.

"Ειδικά εάν η Αρμενία εκπληρώσει τα καθήκοντά της σωστά και τα άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πλήρους ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή», σημείωσε ο Güler"

Τι συνεπάγονται για την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξακολουθήσουν επί μακρόν την παραμονή τους στη Συρία , εστιάζοντας την προσοχή τους το προσεχές χρονικό διάστημα σε Συρία και Κούρδους του YPG,  σε επιχειρήσεις κατά του PKK στο Β.Ιράκ, τελώντας σε κατάσταση επαγρύπνησης  στα σύνορα της χώρας τους με Ιράν και Αρμενία κυρίως λόγω των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων των Αζέρων συμμάχων τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατόπιν αυτών, η 2η Στρατιά με έδρα την MALATYA  με τους Σχηματισμούς της και τομέα ευθύνης τα σύνορα με Συρία και Ιράκ και η 3η Στρατιά με έδρα το ERZINCAN  με τους Σχηματισμούς της  και τομέα ευθύνης τα σύνορα με Ιράν και Αρμενία καθώς και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (ΒORDO Berelli), Καταδρομών του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής  θα μείνουν αγκιστρωμένες στα Ανατολικά σύνορα  της Τουρκίας, γεγονός που σε στρατιωτικό επίπεδο καθιστά μειωμένη σημαντικά για την χώρα μας την Τουρκική απειλή.

Ωστόσο υπάρχει μια σημαντικότατη στρατιωτική παράμετρος η οποία είναι ενδεικτικότατη των τουρκικών προθέσεων στο μέλλον, η οποία δεν είναι άλλη από τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό παράδοσης οπλικών συστημάτων -μέσων και πυρομαχικών από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους.

Κοινώς σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο αναμένουμε "ο μήνας του μέλιτος" στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να διαρκέσει  τους επόμενους 3 μήνες, μετά από την παρέλευση των οποίων αναμένουμε να δούμε αν αυτός θα συνεχιστεί, πράγμα για το οποίο έχουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ